Fő tartalom átugrása

Szubjektív LEG*mindenis* – 2023

| Gourmet Riporter | Reflektor

A hosszú téli estéken megvontuk a mérlegét tavalyi teszteléseinknek, eredményét most ön elé tárjuk. Kalandos utazásban lesz része az olvasónak: a legek legjei között írunk finom falatokról és kortyokról, eljutunk ismert és kevésbé közismert helyekre. Talán még néhány tippel is szolgálunk. Öveket becsatolni, nyakunkba vesszük az országot!

 

Gyorsan essünk túl az elején a komorságra okot adó tapasztalatainkon. A legnagyobb csalódást nekünk a Michelin-kalauz 2023-as kiadása jelentette, amely alig változott az előző évihez képest. Már az egy évvel korábbi, első magyar kiadással is akadt sok problémánk, amit a tavalyi megjelenés csak prolongált.

Ide kapcsolódik még az egyik legkevésbé érthető Michelin-ajánlás is, a csopaki Vígmolnár csárda. Semmi bajunk az étteremmel, csak a katalógusba kerülése rejtély.

legek vígmolnár

Sajnos csalódást jelentett az általunk előzőleg kifejezetten kedvelt miskolci Végállomás Bistro & Wine is, szintén a felfogást nem értettük. A legnagyobb bosszúságot a megkurtított volumenű és kínálatú, korábban nagyon is szerethető kiállításon, az OMÉK-on éltük át. A legnagyobb szomorúságra a Petrus bezárása adott okot.

 

Dream team menü

 

És akkor jöjjön a sok-sok kellemes élmény, amivel szinte be sem tudtunk telni! Tavaly a legizgalmasabb interjút idősebb Szepsy Istvánnal készítettük. Az év eseménye nem is lehet más, mint a Gourmet Fesztivál, ahol minket is elkapott (ismét) a hév, és számos összefoglalóval igyekeztünk olvasóinknak kedveskedni (tudósításuk ITT, ITT és ITT).

gf2 2023 03

Gourmet Fesztivál

Tavaly is sok éttermet teszteltünk, a szerzett tapasztalataink alapján összeállítottunk egy képzeletbeli menüsort, íme a dream team. A legjobb előételt Egerben, a Macok Bisztróban fogyasztottuk. A levesek között holtversenyt hirdettünk: nem tudtunk dönteni a kéthelyi Lokál47 fürjlevese és a balatonlellei Kedvesem Bisztró hideg kovászosuborka-krémlevese között (utóbbi helyen a ribizlileves is pazar volt).

kedvesem 05

Kedvesem

Húsételek között a balatonfenyvesi Hubertus Hof steak tálja vitt mindent; a legkülönlegesebb falat a székelyudvarhelyi Páva medverilette-je volt; míg a legízletesebb főzelékkel Elek Balázs kényeztetett el bennünket a Gourmet Fesztiválon kínált tökfőzelékével. A legjobb szerviz a fővárosban a Szépilonáé, vidéken a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étteremé.
sopronbánfalva 10

Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étterem

Utóbbi vendéglátóhely egyben a legszebb étterem is, ahol tavaly étkeztünk, a legfurcsább pedig a csopaki Resti by Laurel, ami konkrétan a vasútállomás épületében található. A természettel leginkább szimbiózisban élő étterem szerintünk az újranyitott Normafa Síház Étterem. Ahol a leginkább sikerült kikapcsolnunk a mindennapi pörgésből, az a csopaki Jásdi Borterasz, és nemcsak a panoráma elsőrangú, de a borkínálat és a szerviz is kitűnő.
legek normafa

Normafa Síház Étterem

A legfenségesebb kilátás szintén a Balatonnál várt ránk: aki egyszer körbetekint a Nyári Pince teraszáról, meg fogja érteni, miről beszélünk. A legbizarrabb vacsorahelyszínt Tóth Pál séf biztosította exkluzív estjével, amit egy teljesen kibelezett dunai hajón tartott. Az év „gasztroarca” Portás, a négylábú cukiságbomba a bázakerettyei Bonne Chance-ból.
legek Portás

Portás

Az év meglepetése számunkra a nagyatádi Kosi Bisztró. A somogyi város inkább nevezetes a triatlonról, a gyógyvízről, mint a gasztronómiáról, de a Kosi áttört egy falat: trendi, kedves, jó hangulatú hely, kis étlappal, amit üzembiztosan jó minőségben kínálnak. Mindenkinek meleg szívvel ajánljuk a fiatalos csapatot.
legek kosi3

Kosi Bisztró

Tavaly a legjobb pizzát Egerben ettük, a Pizza Quasi Napoletánában, míg a street foodok között a prímet nálunk a Kandalló Pub vitte. Többször is kóstoltuk az Ono Poké táljait (étlapról és ebédmenüben egyaránt), soha nem kellett csalódnunk, nálunk övék a dobogó felső foka a fitt ételeket kínáló helyek között.

 

Borsor


Az ételek mellé (vagy csak úgy, szólóban) kellemes borokat is kortyolgatni, e téren is felidéztük tapasztalatainkat. A legjobb fehérbort a Kristinusnál kóstoltuk, 2021-es Analóg házasításukat sokáig emlegettük. A legjobb rozéval a Rosalia Fesztiválon találkoztunk, Dúzsi Tamásnál, 2017-es cabernet franc rozéja egy csoda!
legek dúzsi

A vörösborok között nagyon kiegyenlített volt a mezőny (szerencsére!). A sok fantasztikus tétel közül egy hajszállal a Légli Szőlőbirtok 2020-as merlot-ja emelkedett ki. A desszertborokat nagyon kedveljük, hatalmas versengés alakult ki ebben a kategóriában is. Egy picivel mind fölé emelkedett a Nyári Pince 2015-ös késői szüretelésű olaszrizling válogatása. A legjobb külföldi bor képzeletbeli trófeáját az argentin Salentein Primus 2020-as malbecjének adjuk, amit a Budapest Borfesztiválon kortyoltunk igen nagy élvezettel.
legek malbecSok pincészet boraival találkoztunk, de olyan egyedi ízvilágú kínálattal sehol sem, mint a felvidéki Château Rúbaň-nál, ezért mi őket emeljük ki, mint a legegységesebb és -különlegesebb borászatot.
chateau bela 44

Château Rúbaň

A legnagyobb meglepetést pedig egy szentendrei pincészet, a Kőhegybor szerezte Múmia elnevezésű borával (ami egy 2020-as merlot-t takar); már csak azért is, mert ha a magyar borvidékeket vesszük sorra, biztos keveseknek ugrik be elsőre a Dunakanyar. Érdemes az ottaniak erőfeszítéseire is figyelni!

 

Kávézók, cukrászdák, pékségek

 

A legotthonosabb kávézó az egri Central Park Café, ami a kedvelt sorozat, a Jóbarátok hangulatára építve, társasjátékkal, jó kávéval és kiváló sörökkel hódított meg bennünket. Másik kedvencünk előző évben, a finom kávé mellett fenséges kilátással megörvendeztető fonyódi Villa Kávézó. Budapesten a Bányai By Beans nyert az óriási kínálatban: maximális szakmaisággal és vendégszeretettel találkoztunk, amikor csak beültünk.

legek villa

Villa Kávézó

A mentes cukrászdák között tavaly senkit nem találtunk jobbnak a Sovány Vígasznál, míg a hagyományos cukrászdák közül a Málna The Pastry Shop vitte el a pálmát. A legkedvesebb (és nem mellesleg abszolút megbízható) cuki nálunk a pesthidegkúti Békeidők cukrászdája. A legjobb zserbót a Major cukrászdában, a legfinomabb rétest a Szokolyai Rétesházban ettük.

legek sovány

Sovány Vigasz

A legmeghökkentőbb desszertet Varga Dániel prezentálta a Szfinxben: kókuszhéjon kínálta kókusztejjel készült házi mogyorókrémjét, amihez kecskesajthab, thai paprikás körte érkezett mogyorótöret ágyon. A legpazarabb cukrászda az egri Stühmer tavaly nyílt egysége, amelynek belső dizájnja, kínálata olyan, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Az év fűszere a vanília. Hogy miért? Ebből a riportból megtudhatja.
legek stühmer

Stühmer, Eger

A legjobb fagyit vidéken a balatonfüredi Bagamériben nyaltuk, Budapesten a Kell fagylalt? lett a kedvencünk. A legérdekesebb ízhatást a budaörsi Nour fekete színű, szarvasgombás, Gourmet Fesztiválra készített fagyija jelentette; nem is beszélve arról, hogy utána órákig jót mulattunk egymáson, mert mindannyiunknak fekete maradt a nyelve. A legjobb sajtos pogácsát a Majorban ettük, és ha tovább szofisztikáljuk, a Daubner goudasajtos pogácsája világbajnok.
legek andris1

Andriska

Kedvenc pékségünk a kővágóörsi Andriska Pékbisztró lett, fantasztikus kínálattal, minőséggel és türelemmel találkoztunk mindannyiszor. A fővárosban a Budai a favoritunk, kakaócsigája szinte verhetetlen, ahogy a többi finomságukat is melegen ajánljuk. A legjobb túrós batyut a városban a Dérynénél kóstoltuk, és az övék a legkülönlegesebb pékáru is: hihetetlenül addiktív tud lenni a sajtos-mazsolás rúdjuk.

legek hilda3

Hilda Lángosa

A kenyerek között nekünk a Bake my Day szibériai rozscipója ízlett leginkább. A legpazarabb reggeli(ket) a csopaki Buborékban fogyasztottuk el. Lángossal is kitartóan kísérletezünk, a legfinomabbra a köveskáli Hilda Lángosánál csaptunk le.

Kedves 2023, ínycsiklandó év voltál!

 

Címkefelhő