Latin világba röpít az idei Budapest Borfesztivál
Több mint harminc év alatt már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Szeptember 7-10. között a Budavári Palota teraszain, pazar díszletek között ismét megrendezik a Budapest Borfesztivált, amely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területen várja a borkedvelő közönséget. Az idei díszvendég egy egész földrész, Dél-Amerika lesz, négy nemzet is bemutatkozik boraival, ételeivel a fesztiválra látogatóknak.
A Budapest Borfesztivál vendége idén Dél-Amerika lesz: négy országból 12 borászat tételeit kóstolhatják meg a borkedvelők. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett cabernet sauvignont, merlot-t vagy pinot noirt. Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, kóstoljon malbecet az Andok oldalából, vagy egy tannatot az Atlanti-óceán partjáról.
A fehérborok kedvelőinek friss gyümölcsös sauvignon blanc-ok, chardonnay-k és pinot grigiok mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére. Megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.
Izgalmas borok, érdekes beszélgetések a SPAR-ral!
Megéri majd felfedezni a SPAR Magyarország exkluzív italválasztékát is. A különleges, válogatott magyar borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék!
A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, azóta is elkötelezetten segíti a magyar agrárium legkiemelkedőbb produktumait, a magyar borokat és borászatokat. Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett izgalmas pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel.
Pénteken a „magyar tenger” borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét.
Ritka kincsek, izgalmas felfedezések
Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka kincsekre bukkanhatunk, ahol a „kincs” státuszt a VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú szakmaisága szavatolja: csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet, valamint a Pannon Tokaj Pincészet nyitja a rendezvényt, szombaton és vasárnap Káli Balázs hozza el a Balaton-felvidék élettel teli, ásványos borait. Szintén a hétvége főszereplője lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tállyáról érkeznek a szintén VinAgora ezüstérmes furmint-hárslevelű házasításukkal.
A Borfesztivál All-Stars program keretében azokat a hazai tételeket mutatják be, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. A Budapest Borfesztivál idén is megajándékozza vendégeit egy, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen díjat nyert bor kóstolásával.
A Borfesztivál ebben az évben is felállítja a népszerű interaktív sátrát, ahol játékos környezetben próbálhatják ki a látogatók, mennyire értenek a borokhoz, a borkultúrához. Aki végigmegy a VinAgora és a Kóstolom Borbár közösen megalkotott kvízkérdésein, kiderítheti, hogy vajon „kezdő borkostoló”, „haladó borfogyasztó” vagy „vérbeli borrajongó”. A résztvevők kedves ajándékkal, emlékkel gazdagodnak a játék végén.
A borászat szakmája és a borkóstolás technikája iránt érdeklődők az interaktív sátor szomszédságában izgalmas mesterkurzusokon vehetnek részt a Kóstolom Winebar Buda szervezésében. A pop-up borkóstolókat a Kóstolom meghívott borászatai tartják minden nap 16-19 óra között, akikkel személyesen tudnak találkozni és beszélgetni a borkedvelők. 19 órától minden nap zenei programmal, DJ-vel várja a Kóstolom stand a borkedvelő vendégeket a Csikós udvarban.
Ínyencekre hangolva
Gazdag lesz kulináris kínálat is. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából.
A SZEGA elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sem hiányozhatnak majd, hamburgereket kínál a Zing Burger, pizzát a Pizza Me, és a Nemo Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai újra elérhetőek lesznek, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve.
Az extrém élmények kedvelői osztrigát kóstolhatnak az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Az XXL Catering a hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal és hozzá ropogós salátaválogatással is készül.
Dél-Amerika ízeinek sokszínűsége
Latin-Amerika konyhájáról a tenger gyümölcseitől kezdve a változatosan elkészített burgonyával körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. Afrikai, spanyol, olasz és keleti népek befolyásolták a területre jellemző, korábban kialakult kultúrát, így a gasztronómiát is.
Az idei Borfesztiválon a Nemo étterem kínálatában négyféle tradicionális ételt is megkóstolhatunk: a choritost (kék kagyló) kétféle ízesítéssel; egy másik nagy klasszikus a friss ceviche, mely az étterem étlapon „lazac, friss lime-os zöldséges ragu” formájában szerepel; a hagyományos, kontinentális ízeket kedvelők kipróbálhatják a pescado fritot, avagy a rántott tengeri halat, sült krumplival. A Smokey Monkies BBQ kínálatával már korábban találkozhattak a Borfesztivál látogatói, a csapat most chilei fehér kolbászos, chimichurris argentin marhahúsos szendvicset kínál majd.
Michelin-csillagos élmények
A Budavári Palota egyik legszebb részén, a Habsburg-kapuval határos Halászó gyerekek teraszán kap ismét helyet az öt kivételes éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar. A Yama Budapest Étterem és a FELIX Kitchen & Bar a tavalyi sikeres bemutatkozás után most ismét elfogadta a szervezők meghívását, míg a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és a Bombay idén először érkezik a Borfesztiválra.
Az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosításban is meg lehet majd kóstolni. A pazar ételekhez a kiváló borválasztékot a Mitiszol? Wine & Champagne Bar szolgáltatja, mely organikus és natúr tételeivel, valamint habzóitalokkal lesz jelen.
A sunday brunch nemcsak az étkezésről szól, hanem egyfajta társadalmi esemény, amelyet a családtagok és barátok közösen élveznek, lehetőséget adva a kellemes beszélgetésekre. A Budapest Borfesztivál ezt az életérzést emeli egy magasabb szintre az idén debütáló Sunday Brunch programjával, amely a Borfesztivál és Chef Market szervezésében, öt kiváló étterem közreműködésével jött létre.
Szombaton 11 és 14 óra között a Halászó gyerekek teraszon, extra kényelemben, fedett VIP területen élvezhetik a csodás dunai panorámát élő zenei háttérrel, miközben a legkiválóbb falatok szolgálják fel óránként. Az igazi luxusélményért a jegyár többek között tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátlan vízfogyasztást és egész napos belépést a Mitiszol? Party VIP, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is.
Fenntarthatóság és kényelem karöltve
A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk mellé nem kapják meg automatikusan a már jól ismert, elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kényelmetlenebbé válik a borozgatás. A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára, de a fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak. A kézzel varrott pohártartókat az Oroszlános udvarban lévő Máltai Manufaktúra Pont standjánál lehet egyszerűen elkérni. A standnál pedig megcsodálhatók és megvásárolhatók a Máltai Manufaktúra további gyönyörű, szintén kézzel készült termékei.
Rögtön a stand mellett található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat food truckja, a piros-fehér színű logót viselő büfékocsi, ami nem csupán kivételes ízeket vonultat fel, de társadalmi küldetése okán évről évre népszerű állomás a fesztiválozók körében. A hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikról, lekvárokról, szörpökről vagy újrahasznosított használati tárgyakról, amelyek a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE) köthető helyi műhelyekben készültek.
A Budapest Borfesztivál idén 26. alkalommal rendezi meg idén ősszel a Jótékonysági Borárverést, amely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjeinek megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok a nemes célra legkülönlegesebb tételeiket ajánlották fel, ami idén a Máltai tábor számára jelent bevételt. Az elsősorban mozgássérült fiataloknak rendezett tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megszervezi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek 7.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból.
Fotó: Borkultúra