Skip to main content

Az év borásza lett, pedig medve akart lenni

| Velkei Tamás | Pincesor

Az Év Bortermelője díj történetében először fordult elő, hogy egy családban apa és fia is kiérdemelje Magyar Bor Akadémia az elismerését. Idősebb Figula Mihály 2000-ben, fia, ifjabb Figula Mihály tavaly kapta meg a szakma Kossuth-díját. A Balatonfüred-Csopaki borász tiszteletére rendezett gálaebéden Koch Csaba, az Akadémia elnöke kiemelte: ifjabb Figula Mihály példaképpé vált, akinek irányt kell mutatni a jövő nemzedékeknek is. A díjazott úgy véli: a mai rohanó világban a bor lehet egyfajta vidéki romantika, ami megmarad szépnek, jónak, igaznak.

 

Az országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival – állapította meg székfoglalójában ifjabb Figula Mihály a tiszteletére rendezett gálaebéden. A Budapest Marriott Hotel báltermét zsúfolásig megtöltő közönség előtt hozzátette: ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”.

A borászt úgy véli, a jó bor ma már nem elég, mert az látható, hogy sok hajszállal kell jobb a jónál, és akkor lehet elérni olyan minőségi szintet, amire (fel)figyel a világ. „Mivel kevés a bor, nekünk nagyon magas minőségben kell gondolkodnunk, hiszen tömegtermelésről Magyarország 40-60 hektárján nem álmodhatunk, unikális, helyi borokról viszont igen – ezzel töltjük az összes időnket” – mondta a díjazott.

figula 03

Figula Mihály a kép bal szélén áll

A rendszerváltoztatáskori kezdetekhez visszatérve feltette a kérdést: vajon édesapja, idősebb Figula Mihály, Vesztergombi Ferenc, Bock József vagy akár Gere Attila, miből gondolta, hogy minőségi bort lehet majd készíteni az országban. „Emlékszem, ültünk gyerekként az asztal körül, amikor a szüleim kijelentették: nekünk borászatunk lesz. Hogyan? Miből? – kérdeztem, hiszen pénzünk nem volt, a területeinket elvették, és nem is adták vissza, talán 3500 négyzetméternyi kis területünk, ha maradt. Mégis, szorgalmas, tehetséges, kompromisszumok nélkül élő és dolgozó emberekként a szüleim fel tudtak építeni valamit. A szüleimtől munkát örököltem, ami hatalmas dolog, és köszönöm nekik, meglátjuk, hogyan tudunk sáfárkodni vele. Kicsit igazságtalan az év borásza díj, mert könnyű nekem úgy jó bort készíteni, hogy édesanyám megmondja, hogyan lesz jó. Két fiú van a családban, megpróbáljuk beléjük fecskendezni azt a vírust, hogy nekik is szőlővel kell majd foglalkozniuk” – mondta némi tréfával ifjabb Figula Mihály.

Ezt követően köszönetet mondott édesanyjának, feleségének, gyermekeinek, valamint kollégáinak és hozzátartozóiknak, mert ők foglalkoznak a legtöbbet szőlővel, s végsősoron ők készítik a borokat. „Elegem van abból a világból, amiben mást sem hallok, mint azt, hogy minőségi egy termék, miközben nem az. A minőség az én olvasatomban azt jelenti, hogy az engem kiszolgál, tudom használni, finom, jó. Nem ilyen világot élünk, használunk mindent és eldobjuk, és ebben a közegben talán a bor lehet egyfajta vidéki romantika, ami megmarad szépnek, jónak, igaznak” – hangsúlyozta az ünnepelt.

figula 02

Figula Mihályt Taschner Kurt István soproni borász, a Magyar Bor Akadémia főtitkára mutatta be a megjelenteknek. Laudációjában kiemelte, hogy először került borászdinasztiához az elismerés, hiszen ifjabb Figula Mihály édesapja, a pincészet alapítója, idősebb Figula Mihály is elnyerte a díjat 2000-ben.
A díjazott 1978. szeptember 1-én született, szőlészetet és borászatot tanult az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, ahol 2000-ben szerzett diplomát. Családja 1993-ban kezdett magánvállalkozása, s már akkor tudta, hogy maga is szőlővel szeretne majd foglalkozni.

Édesapja váratlan elhunyta után egyik napról a másikra lett családfő és kellett kézbe vennie a birtok irányítását. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken 30 hektáron gazdálkodnak, a dűlők termésének szeparált kezelése, szigorú hozamkorlátozás mellett. A szőlő gondozásától a palackozásig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. Figula Mihálynak borai készítésénél a legfontosabb a termelési sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legmodernebb technikát is alkalmazza.

figula 10

Taschner Kurt István rámutatott: a 2022-es győztes nem hétköznapi ember, meggyőződése szerint a világ legjobb borvidékén él és dolgozik. Rengeteg sikert ért el az elmúlt években, emellett édesapa és családfő: két gyermek boldog, büszke édesapja. Megfogalmazása szerint gyermekei a legfőbb hobbija. „Ha megkérdeznénk ifjabb Figula Mihálytól, ha milyen foglalkozást választana, csak annyit mondana: gyerekként medve akartam lenni, végül borász lettem” – keltett derültséget Taschner Kurt István. A főtitkár hozzáfűzte: Figula Mihály kedvenc évjárata 1993, mert „minden akkor kezdődött”.

Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia elnöke kiemelte: nemcsak egy fiatal, tehetséges borászt ünnepelt a szakma, hanem a szeretettel, becsülettel és kitartással végzett alázatos munkát. „Egy különösen megható pillanatot élünk most át: hiszen több mint húsz évvel ezelőtt 2000-ben hasonló mondatok hangzottak el édesapád ünneplésekor. A Magyar Bor Akadémia történetében először fordul elő, hogy a díjat apának és fiának egyaránt átadja. Büszkék vagyunk az egész Figula családra, Misi, édesapád is nagyon büszke lenne ma rád! A díj elnyerésével példaképpé váltál, akinek irányt kell mutatni a jövő nemzedékeknek is!” – mondta az ünnepeltnek Koch Csaba.

koch csaba

Koch Csaba

Az elnök kifejtette: a borászat Kossuth-díjának nevezett elismerést elnyerő borászok mindig is kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtottak. A díj emellett nagy hatással volt az ágazat fejlődésére. Az elismerésnek ezután is irányt kell mutatnia a szakmának és fogyasztóknak egyaránt, viselőjét pedig köteleznie kell arra, hogy példaképként még nagyobb alázattal, becsülettel, szorgalommal vigye előre a magyar bor ügyét.

A gálaebéd különleges és magható pillanata volt, amikor a korábbi – élő – győzteseket felhívták a színpadra, ahol együtt koccintottak.

figula 09

Az eseményen részt vett Áder János korábbi köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár, Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Richly Gábor a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanács elnöke. A gálaebéd folyamán fellépett Lukács Sándor színművész, Balázs János zongoraművész, Miklósa Erika operaénekes, Figula János zeneművész.

figula 08

A gasztronómiai élményekről hazánk kiemelkedő séfjei gondoskodtak. Az előétel Tóth Pál (Alabárdos Étterem, Szeged) alkotása volt, amely lazacrózsát takart cukkinibe tekerve, ráktatárra, marmite és katsoubush kíséretében, amelyhez a díjazott Olasz&Furmint 2021 borát kínáltak. Tóth Ágnes (ONYX/Gerbeaud Group) gondoskodott a levesről, amely zelleres baguette-leves volt, csicsókával, turbolyával és paszternákkal. E mellé Figula Sauvignon Blanc Selectio 2021 bort szolgáltak fel.

figula 07

Konstantinos Kranakis és Besenyei Dániel (Budapest Marriott Hotel) kreálta a kis főételt. A tányérra borjú szűz és rántott borjúláb, kelkáposzta, illatos gombák, paszternák került, valamint egy három napon át főzött jus, amit további egy napig redukáltak vissza. Az ételhez 2020-as „500” Kékfrankos szolgáltak fel.

figula 06

Takács Lajos (Costes Group) nagy főétel gyanánt szarvasgombás gyöngytyúkot kínált piemonti mogyoróval és aszalt barackos ropogóssal. E fogáshoz Gella Olaszrizling került a poharakba 2018-ból.

figula 05

Az ebédet követően Ficsor Árpád ((Paraszt Sajt Farm) és Szakács Zsolt (Be-Zso Tanya) sajtjait, a Pap kolbászműhely finomságait ízlelhették meg a vendégek, valamint a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda desszertfalatkáit.

figula 04

Szakács Zsolt

A Magyar Bor Akadémia 2022-ben 850 személynek adott lehetőséget arra, hogy kifejtse álláspontját azt illetően, kit talál alkalmasnak az év bortermelője címre. A szavazatok alapján 4 jelölt, és a korábbi győztesek jelölése alapján még egy fő került az év borásza öt jelöltje közé. Az öt jelölt Günzer Tamás, Lamport József, Liptai Zsolt és Vesztergombi Csaba volt ifjabb Figula Mihály mellett. Az év borászát az akadémia 166 fős tagsága választotta ki az öt aspiráns közül.

figula 01

Az év bortermelői 1991-2022:

1991 Tiffán Ede (Villányi borvidék)
1992 Báthori Tibor (Etyek–Budai borvidék)
1993 Vesztergombi Ferenc (Szekszárdi borvidék)
1994 Gere Attila (Villány–Siklósi borvidék)
1995 Thummerer Vilmos (Egri borvidék)
1996 Polgár Zoltán (Villány–Siklósi borvidék)
1997 Bock József (Villány–Siklósi borvidék)
1998 Gál Tibor (Egri borvidék)
1999 Kamocsay Ákos (Ászár–Neszmélyi borvidék)
2000 Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék)
2001 Szepsy István (Tokaji borvidék)
2002 Malya Ernő (Etyek–Budai borvidék)
2003 Árvay János (Tokaj-hegyaljai borvidék)
2004 Takler Ferenc (Szekszárdi borvidék)
2005 Vincze Béla (Egri borvidék)
2006 Garamvári Vencel (Balatonboglári borvidék)
2007 Frittmann János (Kunsági borvidék)
2008 Konyári János (Balatonboglári borvidék)
2009 Lőrincz György (Egri borvidék)
2010 Légli Ottó (Balatonboglári borvidék)
2011 Vida Péter (Szekszárdi borvidék)
2012 Áts Károly (Tokaj-hegyaljai borvidék)
2013 Gálné Dignisz Éva (Kunsági borvidék)
2014 Dúzsi Tamás (Szekszárdi borvidék)
2015 Szöllősi Mihály (Neszmélyi borvidék)
2016 Mészáros Pál (Szekszárdi borvidék)
2017 Szőke Mátyás (Mátrai borvidék)
2018 Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék)
2019 Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)
2020 Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)
2021 Pühra Beáta (Etyek–Budai borvidék)
2022 Ifjabb Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Fotó: Figula Pincészet; GR

Címkefelhő