Skip to main content

Kiváló borok vitték el a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait

| Gourmet Riporter | Pincesor

Több hónapnyi felkészülés után ismét megrendezték Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyét, a VinAgorát. A bírálat a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján történt. A pontszámok összegzésében a Winecompass szoftver mentesítette a bírálókat minden adminisztrációtól.

 

A VinAgora Borverseny a borkultúra csúcstalálkozója, ahol a magas színvonalat a kiváló minőségű borok mellett a nagyra becsült szakmai zsűri hozzáértése teszi minden évben lehetővé. A rendezvény szervezéséről és lebonyolításáról, a verseny hangulatáról, a résztvevők hozzáállásáról a bizottság tagjai minden évben pozitívan vélekednek.

Daniele Maffei, a VinoFED által delegált szakértő végezte idén a verseny szakmai ellenőrzését, aki így tekintett vissza a rendezvényre az utolsó napon: "Hálásan köszönöm a meghívást. A versenynek nagyon különleges karaktere van: igazán barátságos a hangulata, szinte már családias: imádom!"

A VinAgora borverseny díjnyertes borait elismert hazai és külföldi borászok és szakértők értékelései alapján választották ki. Az összesen tíz, 6-7 főből álló bíráló bizottság munkáját külön-külön segítette tíz tapasztalt koordinátor. Az ő felelősségük volt, hogy a borok adott pillanatban megfelelő állapotban kerüljenek a poharakba.

vinagora 2023 01

A borok hőmérsékletének folyamatos monitorozása, a sorszámok ellenőrzése, az öt évnél idősebb borok dekantálása, a vörösborok levegőztetése, az anonimitás biztosítása érdekében a palackok fekete zsákba rejtése, a felszolgálók irányítása és a bizottságok elnökeivel való kommunikáció fontos részét képezték a színfalak mögötti munkának.

Idén kiemelkedő eredményt értek el a hazai borok. Számos érmet és különdíjat érdemeltek ki, bizonyítva, hogy a hazai borászok magas színvonalon dolgoznak és versenyképesek nemzetközi összehasonlításban is. Az összes aranyérem 72 százalékát sikerült megszerezniük és dupla annyi nagyaranyat kaptak, mint a külföldiek.

A borminta sorozatok, valamint a kóstolási sorrend kialakításakor különböző szempontokat kell figyelembe venni. A borsorok egyenként 11-13, azonos karakterű bort tartalmaznak követve a megfelelő sorrendet, szín és cukortartalom figyelembevétel, de szem előtt kell tartani az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást is a kialakításuk során.

vinagora 2023 03

A sorozatok elején, amennyiben szükséges, a bizottságok próbabírálatot végeznek. Egy úgynevezett belövő bor nyílt pontozásával törekednek arra, hogy kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki a verseny során. A bírálati lapon szereplő pontszámok összesítése után az átlagtól 5 ponttal jobban eltérő pontszámot nem számítják be.

Minden egyes bizottság elkülönítetten dolgozik egy olyan teremben, ahol rajtuk kívül csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők lehetnek jelen. Naponta maximum 38 minta kerül bírálatra két rövid megszakítással, mialatt a pontozók pihentethetik érzékszerveiket. Ilyenkor a termet elhagyják néhány percre, hogy a verseny szigorú csendben folytatódhasson tovább.

A VinAgora ismét sokakat vonzott, ráadásul sok új nevezés érkezett. Összesen 916 minta vett részt a megmérettetésen, 15 országot képviselve. A mezőny nagy izgalmakat tartogatott, sokszor kihívás elé helyezve a szakembereket. A borsorok színvonalát tükrözi, hogy a pontozók a borok 78 százalékát jutalmazták éremmel, azonban a verseny védnökeinek nemzetközi szabályzata szerint minden fő kategóriában csak a borok legjobb 30 százaléka részesülhet e kitüntetésben. A véglegesített éremponthatárok értelmében 15 nagyarany-, 156 arany- és 110 ezüstérem született, továbbá 6 fő kategóriából került ki Champion, és 30 különdíj is gazdára talált.

vinagora 2023 02

Champion-díjas tételek

Csendes fehérborok kategóriája: Wakefield Taylors Wines – St. Andrews Chardonnay 2021
Csendes rosék kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Kékfrankos rosé 2022
Csendes vörösborok kategóriája: Pannonhalmi Főapátság Pincészete – Infusio 2020
Pezsgők kategóriája: Fehérvári Birtok – Brut
Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Grand Tokaj – Grand Tokaj Terroir Selection Late Harvest 2021
Botrytisálódott borok kategóriája: Grand Tokaj – Lidl Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014

A Champion-díjasok a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bírálók a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással.

vinagora 2023 04

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.) Idén a legjobb magyar fajtaborok:

Cabernet franc: Lelovits Tamás Pincészete - Villányi Franc 2018
Cabernet sauvignon: Tringa Borpince - Cabernet Sauvignon 2017
Chardonnay: Belward Pincészet - Classic Chardonnay 2022
Kékfrankos: Szentpéteri Borpince - Kékfrankos rosé 2022
Merlot: Babarczi Szőlőbirtok és Pince - Pannonhalmi Merlot 2020
Olaszrizling: Éliás Birtok - Fent a hegyen Badacsonyi Olaszrizling 2021
Irsai Olivér: Bibok Pincészet - Neszmélyi Irsai Olivér 2022
Rajnai rizling: Babiczki László - Mátrai Riesling PREMIUM 2018
Sauvignon blanc: Garamvári Szőlőbirtok - Prémium Sauvignon blanc 2022
Syrah: Bock Borászat - BV Syrah Extreme 2020
Furmint: Antalóczy Pince - Tokaji Furmint Száraz 2020
Pinot Noir: Ebner Pince - Pinot Noir 2018

vinagora 2023 05

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – Jaraman Shiraz 2021
Best of Brazil: Cooperativa Vinícola Aurora LTDA – Aurora Reserva Chardonnay 2021
Best of France: Vignerons De Puisseguin Lussac Saint-Emilion - Puisseguin Selection QB4 2021
Best of Italy: Cantine Torrevento S.R.L. - Torre del Falco Fiano Puglia IGT 2022
Best of Romania: Familia Darabont - URME Cuvee Alb 2021
Best of Spain: J. García Carrión - Vino Pata Negra Apasionado

A borok eredménye alapján a 24. VinAgora Nemzetközi Borverseny termelői különdíjai

Csonka és Fiai Kft. különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:
Maul Zsolt Prémium Winery (Villányi borvidék)

A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:
Péter Ákos – Péter Pince (Tokaj-Hegyaljai borvidék)

A Vince Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének:
Fehérvári Birtok (Somlói borvidék)

A Chef Market különdíja a legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bornak:
Dominium Pincészet Adél Cuvée 2021

Amorim Cork Hungary különdíja az általa kiválasztott két sikeresen szereplő borászat számára:
Fehérvári Birtok (Somlói borvidék), Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglári borvidék)

vinagora 2023 06

A Prix VINOFED-díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége, a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ezekben a kategóriákban a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED-különdíját is.

Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:
Wakefield Taylors Wines – St. Andrews Chardonnay 2021

Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:
Pannonhalmi Főapátság Pincészete – Infusio 2020

Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:
Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Kékfrankos rosé 2022

Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:
Fehérvári Birtok – Brut

Címkefelhő