Skip to main content

Rekordbevétellel zárult a borárverés

| Gourmet Riporter | Pincesor

A szeptember 6-9. között megrendezett 27. Budapest Borfesztivált negyvenöt ezer borkedvelő kereste fel. A látogatók egy része azonban nemcsak kóstolni, beszélgetni érkezett az eseményre, hanem licitálni is. A Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ugyanis jótékonysági borárverést rendezett, amelynek teljes bevételét a gödi Topházban élők életkörülményeinek javítására fordítják.

 

A gödi Topházban kétszáz, a fogyatékosság súlyával megterhelt ember éli mindennapjait. Kicsi gyermekek, fiatalok és felnőttek egyaránt. Ahány ember, annyiféle családi háttér, annyiféle kórtörténeti előzmény és dráma jelenik meg kezelési lapjaikon. Aki ide kerül, jellemzően hosszú időt tölt az intézmény falai között. Vannak gyermekek, akik a kórtermekben nőnek fel, fiatalok, akik jószerivel nem ismerik a kinti világot, és olyanok is, akik évtizedek óta élnek Gödön.

borarveres 004

Tavaly vizsgálatok zajlottak, megállapították, hogy a körülmények tarthatatlanok a gödi Topházban. Néhány hónappal ezelőtt – kérésre – az intézményt átvette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szervezet hatalmas kihívással néz szembe: komoly anyagi hátteret igényel ugyanis a Topházban élő kétszáz, súlyos fogyatékkal élő ember számára a minőségi, élhető életkörülmények megteremtése. Szeptember 12-én a Budapest Borfesztivál és a Szeretetszolgálat 19. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverése e célt kívánta szolgálni.

borarveres 005

Az árverésen résztvevő vendégek nyitottságának köszönhetően a gyűjtés hatalmas sikerrel, rekordbevétellel zárult. A nagylelkű borászok által felkínált 37 árverési tétel összesen 7 millió 700 ezer forintért kelt el, a borárverést megelőzően a nagyközönség adománya 213.300 forint volt. A harminchét tétel közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a SPAR Magyarország által felajánlott SPAR Válogatás borok borhűtővel tétele kelt el. Először 350 ezer forintért vásárolták meg, majd új tulajdonosa ismét licitre ajánlotta a tételt, ami ezután 290 ezer forintért talált gazdára.

borarveres 006

A 12 ezer forintos kikiáltási árhoz képes több mint tizennyolcszoros áron, 220 ezer forintért kelt el a Günzer Zoltán Pincészet 2015-ös évjáratú Günzer Cabernet Franc bora. Az árverés legmagasabb kikiáltási áru tétele dr. Dula Bence három különleges vörösborából álló válogatása volt. Az 1999-es Egri Hegybíró Bora, a 2000-es évjáratú Triász Cuvée és a 2002-es Egri Kékfrankos kikiáltási ára 120 ezer forint volt, a borok végül 290 ezer forintért keltek el. Az árverés legrégebbi tételének egy palack 1968-as évjáratú Kincsem 6 puttonyos Tokaji Aszú számított, amelyet végül 230 ezer forintért vittek el. A Borárverés legmagasabb leütési áron, 360 ezer forintért elkelt tétele hat palack 2001-es évjáratú tokaji aszúeszencia volt.

borarveres 003

Jelentős sikere volt a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott hat palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 50 ezer forintról indult és 320 ezer forinton zárt. A Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat háláját fejezi ki a borászok felé, akik egy-egy különleges palackkal vagy borválogatással hozzájárultak a gödi Topház lakóinak életminőség-javításához.

Fotó: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., Szigetváry Zsolt

 

Címkefelhő