Skip to main content

Magyar sajtok elismerése Franciaországban

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Hatalmas sikert arattak a Sümegtej sajtjai a világ egyik legnagyobb szakmai seregszemléjén, ahol termékeik három érmet, köztük egy aranyat nyertek. Az elismerés értékét növeli, hogy a Mondial du Fromage versenyre mintegy hatszáz sajtkülönlegességet neveztek be, és e termékeket zárt ajtók mögött bírálta el a szakmai zsűri.

A Mondial du Fromage elnevezésű versenyen a leghíresebb sajtkészítő nemzetei – mint a francia, a holland vagy az olasz – mellett számos ország képviseltette magát, új szereplőnek számított Magyarország, Brazília és Japán – írta a Sümeg Online. A versenyre mintegy hatszáz sajtkülönlegességet neveztek, amelyeket zárt ajtók mögött bírált el a nyolcvantagú zsűri. A hatalmas mezőnyben a keménysajtok kategóriájában a Sümegtej Ranolder nevű sajtja aranyérmet, a 9 hónapig érlelt Pater ezüstérmet kapott, míg a félkemény kategóriában a Panarella harmadik lett.

Az aranyérmes Ranolder sajtot legalább 6 hónapig érlelik. A tökéletes megjelenésű vékony kéreg rugalmas belsőt rejt magában. Illata jellegzetes, komplex aromaskálán mozog. Különleges, karakteresen telt íze hosszan tartó gasztronómiai élményt nyújt, amelyben az erdei természet és a pörkölt mogyoró íz jegyeit fedezhetjük fel.

ranolder 01

– Még most is felfoghatatlan számunkra, hogy ekkora sikert értünk el. Óriási izgalommal vártuk az eredményhirdetést, és amikor a brazilok az egyik kategóriában helyezést értek el, azonnal hangosan éljeneztek, zenéltek, s ebben a felfokozott hangulatban született meg a Magyarországot érintő döntés – mondta Gábossy Ádám, a magyarországi Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője a Sümeg Online-nak.

A Ranolder sajtokat előállító Sümegtej a kimagasló természeti adottságokkal rendelkező Balaton-felvidék északi határán, a kisváros erődjének szomszédságában található. A több generáció óta családi tulajdonban lévő, ezer hektár méretű gazdaság saját marhaállománnyal rendelkezik, amely friss tejjel látja el az üzemet. A reggel frissen fejt nyers tej zárt rendszeren keresztül jut be az üzembe, ahol pasztőrözés után dolgozzák fel.

ranolder 03Sajtmestereik nemzedékeken átívelő tapasztalattal és szenvedéllyel készítenek tejtermékeket. A sajtokat a különféle érési fázisokban gondosan ellenőrzik, így biztosítják, hogy kizárólag a legjobb minőségű termék kerülhessen a vásárlók asztalára. A Ranolder János (1806-1875), veszprémi püspök nevét viselő sajtkülönlegességek a minőséget, a hagyományt, és a sajtkészítés szeretetét képviselik.

A cég kezdetben gomolyát és joghurtokat gyártott többféle ízesítésben. Később az érlelt sajtokkal is foglalkozni kezdtek. Az idősebb sajtjaik karakteres ízvilágot képviselnek. Az üzemben kis mennyiségben dolgozzák fel a tejet sajtnak, továbbá a gomolya sajtokat és a joghurtokat kézi keveréssel ízesítik. Ezzel az eljárással a sajtok esetében homogén fűszerezést, a joghurtoknál lágy, krémes állagot tudnak elérni. Fontos még megemlíteni, hogy a cég honlapján található adatok szerint minden jelenlegi és jövőbeni termékük idegen anyagoktól mentes, tartósítószert, ízfokozót, térfogatnövelőt nem tartalmaz.

Fotó: Sümegtej

 

Címkefelhő