Skip to main content

Frenetikus magyar sikerek Londonban

| Gourmet Riporter | Reflektor

Ismét hatalmas sikereket értek el a magyar gyártók a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen. A szigorú zsűri 40 magyar cég 88 termékét tüntette ki három, kettő vagy csillaggal, annak függvényében, mennyire ítélt magas színvonalúnak egy adott terméket. A pálinkától a csokoládékon, nemes paprikán át a hústermékekig széles skálán mozog a díjazott termékek köre.

 

„A fogyasztók, a kiskereskedők és a nagy élelmiszerbeszerzők által egyaránt a kiválóság megbízható pecsétjeként elismert Great Taste sikere izgalmas lehetőségek kapuja lehet az élelmiszer- és italgyártók számára” – áll a verseny kezdőlapján.

De mit is takar ez a védjegy pontosan? A Great Taste (GT) a legnagyobb és legmegbízhatóbb élelmiszer- és italakkreditációs rendszer, egyben persze egyfajta rivalizálás is, az elismerés olyan értékű, akár az éttermek esetében a Michelin-csillagok. A GT támogatja és népszerűsíti az élelmiszer- és italgyártókat, kicsiket és nagyokat egyaránt, megbízható ajánlásokat adva ezzel a vásárlóknak az Egyesült Királyságban és a csatornán túl.

great taste 2021 birok

A GT egyedülálló teljesítményértékelési és termékértékelési szolgáltatást kínál, ami bizalomra és kereskedelmi sikerre ösztönzi a minőségi élelmiszeripari vállalkozásokat. Ez pedig nagy ismertséget teremt a termékek számára helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Azaz, ha a Great Taste logót látjuk egy terméken, bízhatunk benne, hogy kiváló minőségű élelmiszert vásárolunk.

A londoni székhelyű Great Taste Awards éves seregszemléjére a pályázók különböző termékkategóriákban nevezhetnek be élelmiszereket. A bírák a valóban nagyszerű ízeket keresik, függetlenül a márkajelzéstől vagy a csomagolástól. Figyelembe veszik a textúrát, a megjelenést és természetesen az összetevők minőségét; észreveszik a jó illatot, ízt, a különösen selymes vagy ropogós textúrát.

gt nagy logo

A bírák minden előzetes információ és csomagolás nélkül, vakteszt során, pusztán az íz alapján hozzák meg döntésüket. 1994 óta több mint 150 ezer termék esett át ezen a szigorú bírálati folyamaton. A bíráló testület több mint 500 tagból áll, akik a benevezett termékek kóstolásával több ezer kóstolóórát töltenek. A szakértők mind kifinomult ízlésű szakemberek, akik között Michelin-csillagos éttermek séfjei, elismert gasztronómiai szakemberek, étteremvezetők, patinás áruházak beszerzési igazgatói és neves ételkritikusok találhatók, így véleményük lényegében megfellebbezhetetlen.

A sokak által csak élelmiszervilág Oscar-gálájának vagy olimpiai bajnokságának tartott versenyen három, kettő és egy csillaggal díjazzák a termékeket. 3 csillagot kap a „kiváló” termék, amely a GT definíciója szerint rendkívül ízletes étel, ital – a termékek körülbelül 2 százaléka kapja évente ezt az elismerést. Három csillag csak a bírák teljes egyetértése esetén születhet. 2 csillagot a „kiemelkedő” termékek kapnak, amelyek a GT meghatározása szerint az ízletesnél is finomabbak – általában a beérkezett termékek kevesebb mint 10 százaléka éri el ezt a minősítést. 1 csillaggal az „egyszerűen finom” termékeket díjazzák, amelyek még mindig fantasztikus ízű eledelek – a beérkezett nevezések körülbelül negyede éri el ezt a minősítést.

great taste 2021 rubin

Mindezek fényében igazán nagyszerű, hogy élvről évre számos magyar cég nevezi be a termékeit a GTA-ra. Ennél is nagyobb elsimerés, ha csillagokkal értékelik a magas minőséget. Márpedig idén valóságos csillageső hullott a magyar vállalkozásokra: 40 magyar cég 88 termékét tüntette ki három, kettő vagy csillaggal a szigorú testület.

great taste 2021 fajsziHárom csillagot három magyar vállalkozás terméke szerzett: a Szicsek Pálinka Premium Irsai Olivér szőlőpálinkája, az Okvátovity Dóra-Fajszi Paprika Manufaktúra prémium édespaprikamag-olaja, és a Best of Hungary névre keresztelt ernyőcég által forgalmazott termékek közül a Rubin Paprika készítette füstölt paprikaőrlemény.

great taste 2021 szicsekA Nagy-Britanniában található Best of Hungary által forgalmazott termékek közül számos cég kapott magas, két csillagra értékelt minősítést. A Venison Gusto négy terméke, a paprikás szarvaschorizo, a természetes vízibivaly-chorizo, a special edition természetes szarvasszalámi és a special edition fűszerpaprikás szarvashússzalámi.

A Harangod Mag által gyártott Tokaj Vicinitas termékcsalád mangalicasonkája tokaji aszúval és a mangalicachorizo tokaji aszúval. A Gasztrobivaly vízibivaly és mangalicachorizoja. Két csillagot kapott a Stühmer mangó fantázia csokoládészelete és a karamellizált fehércsokoládé-szelete, a Shrubbie málnás-csipkebogyós ecetalapú itala, valamint a Nándori Cukrászda mákos bejglije.

great taste 2021 mayer szörpÖnállóan szerzett két csillagot a Szicsek a prémium piros vilmoskörte-pálinka és a Prémium jonatánalma-pálinka párlatokkal. Két csillaggal díjazták a bírák az AgroPerfekt PerfektNatura szűz tökmagolaját, PerfektNatura tökmaglisztjét. Okvátovity Dóra fajszi prémium édes paprikapor - halászlé keverékével két csillagos elismerést is bezsebelt. Két csillagot érdemelt ki az Olchili csilis mustárja; a SpájzSzörp hozzáadott cukor nélkül készülő málnaszörpje.

CsoKiss Manufaktura valódi mogyorós csokoládékrémje; a ZAX fekete ribizlis bonbonja; a Heaven Chocolate and more roppanós mogyorója; a Coffee Liceum Aurum eszpresszó keveréke és Kenya AA eszpresszója; a Mayer Szörp prémium mangó-chili szörpje, valamint a Natur Press Team BagoilA hidegen sajtolt tökmagolaja szintén két csillagot szerzett. Kakukktojás Bódis János Hobby Kert terméke, amely információink szerint lekvár.

Igencsak népes az egy csillagot szerző cégek, termékek tábora is. A Best of Hungary csapat itt is aratott: a Venison Gusto fűszeres szarvashúschorizója, vízibivaly natúr szalámija és vízibivaly fűszeres paprikás szalámija; a Tokaj Vicinitas füstölt mangalica füstölt csülök; a Gasztrobivaly szamárból készült bresaolája.

great taste 2021 venison

great taste 2021 shrubbieugyanilyen elismerést kapott a Grapoila mogyorólisztje és hidegen sajtolt sárgabarackmagolaja; a Caviar Danubius osetra kaviárja; a Shrubbie birs és levendula ecetalapú itala; a Rubin Paprika bio magyar édespaprikája; a Stühmer fekete ribizlis fantázia csokoládészelete és fekete teás fantázia csokoládészelete; a Best of Hungary akácméze szarvasgombával; a Hester's Life sós pekándiós zabkásája és mákos zabkásája; a Dombi Méhészet málna krémméze; valamint a NEFAG szarvasgombával átitatott tagliatelle tésztája egyaránt egy csillagot szerzett.

great taste 2021 Hesters LifeAhogy a Harlequin Chocolates Mad Hatter, Bájital, Cabaret mocha bonbon (vegán), Lavendli csokoládé, Afrodite truffel (vegán), a XIV. Lajos bonbonja is.

Ha már csokoládé: a magyar gyártók hagyományosan kitesznek magukért az élelmiszeripari versenyen. A Harrernek idén négy terméke, a Yellow Bourbon kávé, a Cékla, a Kukorica és a Sütőtök is szerzett egy csillagot.

great taste 2021 Harlequin Chocolates Mad HatterA chocoMe szintén hagyományosan nagy díjgyüjtő, ezúttal a chocoMe Entrée G124, a chocoMe Petit 9 falatnyi étcsokoládé négyzet ginízű csokoládétöltelékkel, a chocoMe Petit - harapható tejcsokoládénégyzetek piemonti mogyorós pralinéval és az etiópiai Harrar kávétöltelékkel és a chocoMe Petit - harapható méretű étcsokoládénégyzetek mangótöltelékkel érdemelt egy csillagot.

great taste 2021 chocome

A Bonbonier Csokoládé sós karamellás pisztáciás csokoládéja; a DantoniCsokoládé almás pitéje; a Chocorino Exkluzív ChocoRino méz chilivel (75 %) terméke; továbbá a Sweetic Csokoládé Manufaktúra "Sansho" - Citromos-sansho rozmaringos bonbonja és a ropogós pekán sós karamell kombinációja ugyancsak egy csillagot ért az ítészek tesztjén. A CsoKiss itt is begyűjtött egy elismerést, vadbors-yuzu bonbonjuk kapott egy csillagot.great taste 2021 dehoney

És még mindig nincs vége. A HPM Design fekedi stifolder klasszikus fűszeres szalámijával és a fekedi stifolder fűszeres szürkemarhaszalámijával szerzett egy csillagot. A Dr Honey Mézeskoktél – mogyoró-csokoládés méz, a mézeskoktél – epres változata ugyancsak egy csillagot kapott; csakúgy, mint a Raw Artisan Honey nyers méz gyömbér infúzióval.

great taste 2021 gabko

Okvátovity Dóra prémium, kézzel készített füstölt paprikaporával az egy egycsillagos kategóriában is elismerést szerzett. A Stelcz és Fia parasztsonkájával (csont és csülök nélkül), a stifi snackkel, és a Stelcz Papa kedvenc stifolderével is megkaparintott egy csillagot.

great taste 2021 AgroPerfekt PerfektNatura szűz tökmagolajátA Szati Chili füstös gyűrűi; a Szicsek Pálinka zölddió likőrje, 3 éves almapálinkája, 3 éves körtepálinkája és sárgabarackpálinkája mézlikőrrel; Bogdán Róbert Rob-Chi chipotle csilikrémje; a Pacificaffe De Tommaso terméke; a GaBko Chili csipkebogyós csípős szósza, csípős paprikaszósz - Narancs habanero terméke. 

Mayer Szörp tonic szirupja és zöld jégteaszörpje szintén egy csillagot kapott, ahogy az AgroPerfekt PerfektNatura hidegen sajtolt tökmagolaj és hidegen sajtolt napraforgóolaj; továbbá a Natur Press Team BagoilA, hidegen sajtolt dióolaj, kesudiókrém kakaóval ugyancsak büszkélkedhet egy csillaggal.

 

 

Fotó: GTA2021, Gabko, AgroPerfekt, Dr Honey, Fajszi, chocoMe, Harlequin, Mayer Szörp, Rubin, Shrubbie, Szicsek, Venison

Címkefelhő