
Nimród megküzd a csodaszarvassal
Meglódult a fantáziája az idei „Magyarország Tortája” versenybe nevező cukrászoknak. Cékla, paprika, édesburgonya, tápióka, mi több, még köles is szerepelt a versenytorták alapanyagai között. A vadászati világkiállítás szervezőivel karöltve ezúttal egy plusz kategóriát is kiírtak, a győztes torta képviseli majd az országot a vadászexpón.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-a, államalapító Szent István ünnepének alkalmából. A Magyarország Tortája versenyben ez évben az eper, a szeder, a mák és a kávé volt a favorit, több versenyzőnél is előfordult az összetevők között. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl szintén több versenytortában kapott szerepet, és megjelentek olyan izgalmas alapanyagok, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika.
Idén az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az ipartestület meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, amelynek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája lesz. Az "Egy a Természettel" versenyben a pályázóknak kötelező volt felhasználni egyet az áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró, bodza ötösből.
A „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azért, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiák felhasználásával készítsenek tortákat, miközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.
Különleges alapanyagokból ebben a kategóriában sem volt hiány. A cukrászok olyan összetevőkkel kísérleteztek, mint a kuszkusz, a kardamom, köles, a tápiókagyöngy vagy az édesburgonya. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortákat a zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta (a versenyről további kulisszatitkokat ERRE A LINKRE kattintva tudhat meg). A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt (a képen Erős Antónia, az alapítvány vezetője és alapítója kóstol).
Fontos szempont az is, hogy az édességek kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetők legyenek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.
A döntőkbe jutott torták
Magyarország Tortája verseny (a torták képei fentről lefelé sorrendben láthatók):
Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
Szabacsi rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
Őszi pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)
Egy a Természettel verseny:
Nimród – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Kikelet – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
Hunyadi huszár história – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
Csodaszarvas – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)
Erdei kisvasút – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny:
Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem – AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
A „Magyarország Tortája” és a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny idei győzteseit augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, a tortákat augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.
Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Egy Csepp Figyelem Alapítvány