Fő tartalom átugrása

Jazz és street food fúziója a Balatonnál

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

A nyár egyik leginkább várt igényes zenei eseményén, a Paloznaki Jazzpikniken nemcsak a zenei kínálat és a közreműködők névsora lenyűgöző, de érdemes készülni a gasztronómiai kínálatra is. A fesztivál magával ragadó hangulatát erősítik a behűtött italok és gondosan válogatott ételkínálat.

 

Az augusztus 1–3. között megrendezendő Paloznaki Jazzpiknik gasztromenüjében idén is a street foodé lesz a főszerep. A Pláne büfékocsiban kínált ételek alapja a hazai házi lepény és az indiai naan kenyér, ami tökéletesen igazolja az ételeket megálmodó Götz János szakmai kalandozásait. A Gundel étteremben tanulta meg a magyar konyhaművészet alapjait, amelyet később a hazai street food mozgalom úttörőjeként más kultúrák konyhájával vegyített és tökéletesített.

A Zabáljcsak!-nál olyasmit szerettek volna létrehozni, ami alapjaiban változtatja meg a street foodot, hozza össze az embereket, a fesztiválgasztronómiát, valamint az autentikus barbecue-t. Kínálatukban ezért többféle szendvics is megtalálható, mind szaftos pulled porkkal, ropogós ciabattában, savanyúsággal, saját szószokkal, minőségi és egyszerű összetevőkből készül.paloznak 01A Mexkitchen lelkes és elhivatott csapata az első mexikói street foodos vonalat képviseli, a közép-amerikai ország konyhájának finomságaival hódították meg a friss, fűszeres ételekre vágyó tömeget. A mexikói boszorkánykonyhából olyan finomságokat tűzhetnek a vendégek a villahegyre, mint a chilis babos burrito, ami a csapat szerint tüzes ízeivel biztosan örömtáncra készteti az ízlelőbimbókat.

A Smokey Monkies BBQ-nál Magyarország legautentikusabb barbecue élményét szeretnék nyújtani. Ehhez nemcsak a nagy odaadással készülő húsaik sütési eljárását fejlesztették tökélyre, de a smokert is saját maguk építették, hogy az utolsó részletig minden házon belül készülhessen. A technológiai tudást egyenesen Texasból importálták, az ottani hagyományok követése mellett más jelentős barbecue-régiók finomságai is hatással vannak a kínálatukra.paloznak 02Autentikus ízek és thai szakácsok várják a fesztiválozókat a Tom Yumnál. Meggyőződésük, hogy kizárólag thai szakácsok őrzik a hagyományos receptek elkészítésének titkait, és alkotják meg a thai konyhakultúra finomságait. Ételeik kérhetők glutén- és laktózmentes, illetve vegetáriánus változatban is.

A Pizz’Burger fő profilja a pizzaburgerek készítése, amelyek két mini margherita pizza közé zárt hamburger kreálmányok, méghozzá saját recept alapján készült hozzávalókkal. Erre a fura szerzetre mi is kíváncsiak vagyunk.paloznak 03A Che Che Burgernél a legjobb húsokat használják, amiket maguk fűszereznek, a zsömléjük házi, tartalmas és rozslisztből készül, nem az édeskés (és olykor felfújt állagú), mégsem telít el, ráadásul sütőben pirítják. A hús mellé minden burgerbe saját spéci szósz és friss, roppanós zöldségek kerülnek, és: bármelyik megvásárolható gluténmentes buciban is.

És hogy mi lesz még? Nyárson sült „röfi”, szendvicsben, szószokkal és zöldségekkel egyenesen Szekszárdról, a The Grilled Piggy-nél várja az éhes gyomrokat. Nemo Fish & Chips Truck megkerülhetetlen, ha valaki fish & chips, calamari fritti & chips, vagy shrimps & chips finomságra vágyik.paloznak 04A Meraki autentikus görög food truck mindig mozgásban van, természetesen nem hiányozhatnak majd Paloznakról sem. Gyros tálat, görög salátát, grillezett halloumi sajtot, hideg, mártogatós mezzéket egyaránt találhatunk a csapat kínálatában.

A Kazánház Pub 2022 augusztusában nyitott meg Solton. Pubjuk és a Kazán Truck főszereplője a pjeszkó, ami a balkán vidékeken ismert pljeskavica és a jelenleg divatos kézműves hamburgerek fúziója. Rájuk is nagyon kíváncsiak vagyunk.paloznak 06A Burger'M-nél két, tökéletesen lapos, mégis szaftos Angus húspogácsa találkozik 2x2 szelet cheddar sajttal és házi bucival, isteni szószokkal. Jelszavuk: „Simple. Not basic.”

Édes és sós waffelek, továbbá bubble waffelek várják minden mennyiségben a fesztiválozókat a Waffel Landnál. Aki hagyományos édességre vágyik, a Rétescake-nél megtalálja. Küldetésük, hogy gyerekkorunk ízei visszaköszönjenek a réteseiken keresztül, s hogy vásárlóik kiszakadhassanak a hétköznapokból. Mi már többször próbára tettük őket, mindig átmentek a teszten.

A Happy Churros a közkedvelt és világszerte ismert spanyol fánk kedvenc hazai truckja. Eredeti recept, autentikus, tojás- és tejmentes, vegán fánk. Krémjeik, a szokásos csoki mellett, katalán krém, karamell, fahéjas alma és eper verzióban is elérhetők lesznek.paloznak 07Aki mentesen étkezne, megteheti, hiszen a Szafinál biztosan megtalálja, amire vágyik. Diétás élelmiszerek tiszta alapanyagokból, garantáltan keresztszennyeződés-mentesen. Gluténmentes, vegán, laktózmentes, hozzáadott cukortól mentes termékek egyaránt lesznek a standjukon. A California Pokénál a poké bowlok utat nyitnak a modern, gyors és minőségi éttermi kultúra felé – friss alapanyagokból, merész kombinációkkal és verhetetlen ízekkel.

Valami azt súgja, nemcsak számos sztárnak tapsolhatunk majd, de nem maradunk éhesek egy este sem!

 

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik