Jazz és street food fúziója a Balatonnál
A nyár egyik leginkább várt igényes zenei eseményén, a Paloznaki Jazzpikniken nemcsak a zenei kínálat és a közreműködők névsora lenyűgöző, de érdemes készülni a gasztronómiai kínálatra is. A fesztivál magával ragadó hangulatát erősítik a behűtött italok és gondosan válogatott ételkínálat.
Az augusztus 1–3. között megrendezendő Paloznaki Jazzpiknik gasztromenüjében idén is a street foodé lesz a főszerep. A Pláne büfékocsiban kínált ételek alapja a hazai házi lepény és az indiai naan kenyér, ami tökéletesen igazolja az ételeket megálmodó Götz János szakmai kalandozásait. A Gundel étteremben tanulta meg a magyar konyhaművészet alapjait, amelyet később a hazai street food mozgalom úttörőjeként más kultúrák konyhájával vegyített és tökéletesített.
A Zabáljcsak!-nál olyasmit szerettek volna létrehozni, ami alapjaiban változtatja meg a street foodot, hozza össze az embereket, a fesztiválgasztronómiát, valamint az autentikus barbecue-t. Kínálatukban ezért többféle szendvics is megtalálható, mind szaftos pulled porkkal, ropogós ciabattában, savanyúsággal, saját szószokkal, minőségi és egyszerű összetevőkből készül.
A Mexkitchen lelkes és elhivatott csapata az első mexikói street foodos vonalat képviseli, a közép-amerikai ország konyhájának finomságaival hódították meg a friss, fűszeres ételekre vágyó tömeget. A mexikói boszorkánykonyhából olyan finomságokat tűzhetnek a vendégek a villahegyre, mint a chilis babos burrito, ami a csapat szerint tüzes ízeivel biztosan örömtáncra készteti az ízlelőbimbókat.
A Smokey Monkies BBQ-nál Magyarország legautentikusabb barbecue élményét szeretnék nyújtani. Ehhez nemcsak a nagy odaadással készülő húsaik sütési eljárását fejlesztették tökélyre, de a smokert is saját maguk építették, hogy az utolsó részletig minden házon belül készülhessen. A technológiai tudást egyenesen Texasból importálták, az ottani hagyományok követése mellett más jelentős barbecue-régiók finomságai is hatással vannak a kínálatukra.
Autentikus ízek és thai szakácsok várják a fesztiválozókat a Tom Yumnál. Meggyőződésük, hogy kizárólag thai szakácsok őrzik a hagyományos receptek elkészítésének titkait, és alkotják meg a thai konyhakultúra finomságait. Ételeik kérhetők glutén- és laktózmentes, illetve vegetáriánus változatban is.
A Pizz’Burger fő profilja a pizzaburgerek készítése, amelyek két mini margherita pizza közé zárt hamburger kreálmányok, méghozzá saját recept alapján készült hozzávalókkal. Erre a fura szerzetre mi is kíváncsiak vagyunk.
A Che Che Burgernél a legjobb húsokat használják, amiket maguk fűszereznek, a zsömléjük házi, tartalmas és rozslisztből készül, nem az édeskés (és olykor felfújt állagú), mégsem telít el, ráadásul sütőben pirítják. A hús mellé minden burgerbe saját spéci szósz és friss, roppanós zöldségek kerülnek, és: bármelyik megvásárolható gluténmentes buciban is.
És hogy mi lesz még? Nyárson sült „röfi”, szendvicsben, szószokkal és zöldségekkel egyenesen Szekszárdról, a The Grilled Piggy-nél várja az éhes gyomrokat. Nemo Fish & Chips Truck megkerülhetetlen, ha valaki fish & chips, calamari fritti & chips, vagy shrimps & chips finomságra vágyik.
A Meraki autentikus görög food truck mindig mozgásban van, természetesen nem hiányozhatnak majd Paloznakról sem. Gyros tálat, görög salátát, grillezett halloumi sajtot, hideg, mártogatós mezzéket egyaránt találhatunk a csapat kínálatában.
A Kazánház Pub 2022 augusztusában nyitott meg Solton. Pubjuk és a Kazán Truck főszereplője a pjeszkó, ami a balkán vidékeken ismert pljeskavica és a jelenleg divatos kézműves hamburgerek fúziója. Rájuk is nagyon kíváncsiak vagyunk.
A Burger'M-nél két, tökéletesen lapos, mégis szaftos Angus húspogácsa találkozik 2x2 szelet cheddar sajttal és házi bucival, isteni szószokkal. Jelszavuk: „Simple. Not basic.”
Édes és sós waffelek, továbbá bubble waffelek várják minden mennyiségben a fesztiválozókat a Waffel Landnál. Aki hagyományos édességre vágyik, a Rétescake-nél megtalálja. Küldetésük, hogy gyerekkorunk ízei visszaköszönjenek a réteseiken keresztül, s hogy vásárlóik kiszakadhassanak a hétköznapokból. Mi már többször próbára tettük őket, mindig átmentek a teszten.
A Happy Churros a közkedvelt és világszerte ismert spanyol fánk kedvenc hazai truckja. Eredeti recept, autentikus, tojás- és tejmentes, vegán fánk. Krémjeik, a szokásos csoki mellett, katalán krém, karamell, fahéjas alma és eper verzióban is elérhetők lesznek.
Aki mentesen étkezne, megteheti, hiszen a Szafinál biztosan megtalálja, amire vágyik. Diétás élelmiszerek tiszta alapanyagokból, garantáltan keresztszennyeződés-mentesen. Gluténmentes, vegán, laktózmentes, hozzáadott cukortól mentes termékek egyaránt lesznek a standjukon. A California Pokénál a poké bowlok utat nyitnak a modern, gyors és minőségi éttermi kultúra felé – friss alapanyagokból, merész kombinációkkal és verhetetlen ízekkel.
Valami azt súgja, nemcsak számos sztárnak tapsolhatunk majd, de nem maradunk éhesek egy este sem!
Fotó: Paloznaki Jazzpiknik