Skip to main content

Gombok, pintyek, bogyókák

| Gourmet Riporter | Pincesor

Új fejezet köszöntött be a mátrai Nagygombos Borászat életében: a közelmúltban megújult a pincészet portfóliója és arculata egyaránt. Laki Eszter dizájner fiatalos, friss arculatot alkotott, amelyeket vidám színek, figyelemfelkeltő grafikai ötletek jellemeznek. A jövőben biztos, hogy száz közül is azonnal felismerik a vásárlók a borászat palackjait.


A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken található, a kilencven hektáron gazdálkodik, a borokat egy fiatal borász, Barta Anna készíti. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, a borok készítésénél pedig arra törekszenek a természetességre, valamint hogy minél kevesebb beavatkozásra legyen szükség. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ültetvények modernizálására, megújítására, új szőlők telepítésére. Most ismét szintet léptek.

nagygombos 05

– Amióta átvettük a pincészetet, sokféle arcát kerestem Nagygombosnak, és úgy gondolom, mostanra állt össze teljes egésszé a kép. Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik – meséli az eltelt időszakról Barta Anna, borász. Új címkéket vezettek be, a jövőben a pincészet két borcsaládja markánsabban elkülönül egymástól. Az átlagvásárlók számára könnyebben elérhető sorozat közérthetőbb címkét kapott, amelyet könnyebb lesz felismerni a hipermarketekben. A szofisztikáltabb tételek, míves címke alatt jelennek meg.

nagygombos 04

A Nagygombos pincészet korábbi címkéin egy kastély, pontosabban a Grassalkovich-család kastélya volt látható. Nem véletlenül: a nagygombosi birtok alapítója az 1694-ben született Grassalkovich Antal volt. A tapasztalat azt mutatta, hogy a vásárlók a kastély grafikájához más képzetet társítottak, mint ami a borászat szándéka eredetileg volt, ezért döntöttek most a két borcsalád határozottabb megkülönböztetéséről. Barta Anna mindenképpen női tervezővel szeretett volna dolgozni, ezért a munkát Laki Eszter dizájnerre bízta, akinek sikerült egy fiatalos, friss arculatot alkotnia. Laki Eszter grafikus már sok izgalmas projektben vett részt, könyvek illusztrációjától kezdve kávézók, éttermek arculatán át egészen a kozmetikai termékek dizájnjáig, de a boros és a sörös címkék világa sem idegen tőle.

nagygombos 06

Az alap címkecsaládnál a célom a könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus kialakítása volt. A színek ismétlődve visszaköszönnek az egyes palackokon, a két címkén található fél gombot szimbolizáló motívum pedig – ami a Nagygombos Birtok nevére utal – kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket – foglalja össze elképzelését Laki Eszter. A prémium borok klasszikusabb, kifinomultabb címkecsaládot kaptak, amelyeknek az erdei pinty lett a vezető motívuma. Hogy miért? – Ez a csodás füttyös madárka az apjától tanul énekelni, ahogy én is sokat köszönhetek édesapámnak, hiszen tőle kaptam ösztönzést a borkészítéshez – magyarázza kérdésünkre Anna. A kidolgozásban az arany és az egyedi, bélyeget idéző forma a prémium kivitelezést erősíti, a földszínek pedig a természetközeliséget szimbolizálják.

nagygombos 03

A borászat továbbra is kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban három különböző tétellel is megjelennek a piacon. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, a bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A Nagygombos Kékfrankos Rosé a fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Az Illatos Fehér és a Könnyed Vörös olyan házasítások, amelyek a Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatják be a stílus kedvelőinek.

nagygombos 01

A címkeváltás mellett a pincészet portfóliója is letisztult, meghatározott tervek alapján tudnak dolgozni, miközben a borásznak a számára kihívást jelentő kísérletezésről sem kell lemondania. Anna elmondása szerint szeret pepecselni, „könyékig belemászni a szőlőbe”. – A borokon nem igazán szeretnénk változtatni, továbbra is minőséget szeretnénk képviselni, az a célunk, hogy ne kerüljön ki korán az üzletekbe a bor – hangsúlyozza Barta Anna, hozzáfűzve, hogy a Nagygombos sorozatnál azért kevesebb lehetőség nyílik a kísérletezésre.

nagygombos 09

A prémium borcsaládba, amely Barta Anna nevét viseli, a rozék közül egy kifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. A magunk részéről ezt a selymes, illatos bort mindenképpen ajánlanák. A Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító tagjaként a borászat kiemelten kezeli a Kárpát-medencei fajtákat, és Magna borukat a szabályozásának megfelelően hárslevelű, kékfrankos vagy kadarka fajtákból képzelik el, amely mindig a prémium portfólió részét képezi.

nagygombos 08

Barta Anna szeret kísérletezni, minden évjáratban készít egy-egy „kísérleti” bort. Megkóstoljuk a cabernet franc-ból készült, Bogyókák 25-re keresztelt tételt, ami egészen mesés, az ár-érték arányt tekintve pedig szinte felfoghatatlanul olcsó. Kár, hogy egyelőre csupán kis tételszám áll rendelkezésére a pincének. Akit érdekel, a MyWine Arany János utcai üzletében érdeklődjön. Hír még a pincészet háza tájáról, hogy hamarosan megkezdődik az 1880-as években épült műemléki birtokközpont felújítása is, így a borászat összes tevékenysége egy épületbe kerülhet. A földszinten kialakítanak egy erjesztőteret, mögötte egy feldolgozóval, a főépülettől elkülönítve pedig egy új, palackos érlelést szolgáló raktárt építenek.

Fotó: Gourmet Riporter, DrKuktart

 

Címkefelhő