Nem készít pálinkát tucatszámra a Sáppusztai Pálinkafőzde
A Miskolctól alig félórányi autóútra fekvő Sáppusztán festői környezetben működik egy pálinkafőzde, amely a közelmúltban háromcsillagos minősítést ért el a Great Taste Awards 2025 versenyen. Az élelmiszeripar egyik legelismertebb globális megmérettetésén ez a lehető legmagasabb kitüntetés, amelyet élelmiszeripari termék kaphat. Titkuk nyomába eredtünk, hogy megtudjuk, milyen út vezet a csúcsig.
Bár főzdénk már számos hazai díjat tudhat magáénak különböző párlataival, úgy éreztük, hogy ez a pálinka lesz képes a legszebben áthidalni a kultúrák közötti ízlésbeli különbségeket. Tiszta, elegáns és hamisítatlanul körtés karaktere könnyen értelmezhetővé teszi még azok számára is, akik nincsenek hozzászokva a pálinka egyedi világához – idézi fel a Great Taste Awards (GTA) versenyre történt nevezés körülményeit Baranyay Barnabás, a Sáppusztai Pálinkafőzde megálmodója és tulajdonosa.
Ahogy a Grate Taste Awards zsűrije fogalmazott: „Ez egy tökéletes vilmoskörte pálinka – valóban a legjobb, amivel a legtöbben valaha találkoztunk”. A zsűri kiemelte az ital karakterét, illatát és ízét, méltatta a komplexitását, a frissességét, a selymes textúrát, a puncsos melegséget és azt a krémes vaníliás jegyet, amely fokozza a körtés karaktert. Egyikük szavai szerint „ez egy boldogító, felemelő ital, amely valóban piedesztálra emeli a vilmoskörtét”.
Amint az közismert, pálinka csak Magyarországon készülhet, a szigorú jogszabályi előírásokat betartva. Bár például Németországban, Ausztriában vagy Romániában is készítenek tiszta gyümölcsből párlatot, a „pálinka” megnevezés kizárólag Magyarország kiváltsága. Első számú hungarikumunk mégis gyakran háttérbe szorul a prémium italok között.
„Méltatlan, hogy a pálinkát még mindig nem kezelik a helyén. Sokak fejében él egy régi rossz élmény, és azt hiszik, nem szeretik a pálinkát – pedig ma már számos főzde készít olyan prémium minőségű termékeket, amelyek valószínűleg megváltoztatnák a pálinkáról sokakban kialakult előítéleteket” – vélekedik a Sáppusztai Pálinkafőzde tulajdonosa, hozzáfűzve, hogy eredményük a nemzetközi piac felé is azt üzeni: a magyar pálinka képes megállni a helyét a világ prémium italai között.
A főzde kezdetben kizárólag bérfőzést vállalt, és gyorsan népszerűvé vált az ügyfelek körében. Többször elnyerte „az ország legjobb bérfőzdéje” címet is, legutóbb épp 2025-ben. Baranyay Barnabás 2012-ben döntött úgy, hogy saját párlatokat is készíteni fog. A minőség évről évre javult, és 2017-ben málnapálinkájuk Champion- és közönségdíjat nyert a Quintessence versenyen, majd a következő két évben kajszibarack-pálinkájukkal hozták el „a verseny legjobb pálinkája” díjat.
Az igazi diadalmenet 2023-tól indult, amikor is a főzde Piros Vilmoskörte pálinkája addig páratlan módon elnyerte a Quintessence legjobb pálinkája és a 2023 közönségdíjas pálinkája címet is, majd még ugyanabban az évben a Brillante országos versenyen is a legjobb pálinkának választották. Ezt követően Vékony Tibor főzőmester, az ország egyik legelhivatottabb pálinka - és párlatmestere is csatlakozott a csapathoz. A közös munkát további kimagasló sikerek követték: 2024-ben az év legjobb pálinkája mellett már a „2024 legeredményesebb kereskedelmi főzdéje” címet is a magukénak tudhatták.
Balról a második Baranyay Barnabás
A Nemzeti Pálinkakiválóság Programon elnyerték a verseny fődíját, az Agrárminisztérium Pálinkája verseny fődíját, emellett a Flying Emu Gin és az egyedülálló citrom- és grapefruitpárlatukkal elért elismeréseiknek köszönhetően, megkapták „2024 legeredményesebb gin és egyéb szeszesitalt előállító vállalkozás” címet is.
2025-ben a cég megvédte címét és a páratlan módon újra mindkét versenyen a 2025 legjobb főzdéjének járó elismerést kaphatta meg. Citrompárlatuk az év közönségdíjas párlata lett idén. Ezt követte a már említett Great Taste Award 3 csillagos eredmény, ami nemzetközi szinten is felhívta a főzdére a figyelmet, és meg megnyitotta a kaput a külföldi megkeresések előtt is.
„A mostani magas elismerés nem csupán a Sáppusztai Pálinkafőzde sikere, hanem az egész magyar pálinkaipar és a több évszázados tradíció győzelme” – hangsúlyozza Baranyay Barnabás. „A Sárga Vilmoskörte pálinkánk már korábban is bizonyított itthon, számos aranyérmet, Champion-díjat és Top Pálinkakiválóság minősítést nyert el, sőt, az Agrárminisztérium protokollpálinkájának is megválasztották, hogy hazánkat képviselje a diplomáciai eseményeken. Filozófiánk lényege, hogy nem készítünk pálinkát tucatszámra. A siker kulcsa a prémium minőségű, kézzel válogatott gyümölcs, a precíz lepárlási technológia és a palackozás” – teszi hozzá a tulajdonos.
A főzde jelenleg 25-féle gyümölcsből, 8 kategóriában, több mint hetvenféle pálinkát és párlatot kínál, a tökéletes minőségű, de egyszerűbb, hétköznapi fogyasztásra alkalmas tételektől az ünnepi asztalra kívánkozó különlegességekig. „A GTA-győzelem nem a végállomás, hanem egy startpisztoly a Sáppusztai Pálinkafőzde számára. A jövőben szeretnénk további pálinkáinkkal is kilépni a nemzetközi színtérre, és megmutatni, hogy a Sáppusztai név nemcsak egy főzde neve, hanem a magyar kézműves pálinkafőzés új minősége” – hangsúlyozza Baranyay Barnabás.
Fotó: Sáppusztai Pálinkafőzde