Skip to main content

Fókuszban és térképeken: a rum

| Bojtos Anita | Pincesor

Előadással egybekötött szívet, lelket melegítő rumkóstoláson jártunk a novemberi ködben a Good Spirit bárban. A venezuelai Diplomaticótól érkező Nelson Hernandez lepárlómester társaságában a tájékozódást nem csak pazar magyarázatok és interaktív bemutatóelemek kísérték, de aromatérképre tálalva kaptuk meg a kóstoló tételeket. 

 

Kezdjük talán a térképpel. Merthogy a WhiskyNet által szervezett rumkóstolós előadásra egy olyan terembe invitáltak bennünket, ahol az asztalokon minden helyen színes, A4-es, nyomtatott ábrákból „nőttek” ki a Glencairn poharak, amelyekbe a házigazdák már előre beletöltötték a 2–2 cl-es kóstolókat. Összesen hat pohárba. Ezen felül pogácsa, víz és cseppentő várt bennünket, a bevállalósabbak pedig melaszt és cukornádmézet is kóstolhattak egy pici tányérkából.

rum kostolo 07

Az est házigazdája Schöck Norbert, a Diplomatico rum márkanagykövete volt, aki rövid köszöntés után át is adta a szót Nelson Hernandeznek, hogy mutassa be a mára világszerte kedvelt venezuelai márkát. Nelson Hernandez előbb ismertette a cég történetét, majd áttért a rumkészítéssel összefüggő fontosabb eljárásokra, hogy csakhamar sort keríthessünk az illat- és ízélményekre is.

rum kostolo 11

Nincs nagy titok, a Diplomatico sikere az ideális körülmények között növekvő remek alapanyagon, a gondos eljáráson és a türelmen nyugszik. A cukornádnak Venezuela a Kánaán: eszményiek a körülmények, hiszen kiváló földben, jó levegőn, ideális hőmérsékleten, bőségesen elegendő víz közelében, és az Egyenlítőhöz is közel fejlődhet a növény.

rum kostolo 10

A klímának persze nem csak a cukornád minőségében, hanem az érésben is fontos szerep jut: mint megtudtuk, itt egy év alatt érik be a párlat olyan minőségűre, mint Skóciában 2–3 év alatt. Igaz, az országban törvény rendelkezik az érlelés minimális, 2 éves hosszáról. Az ismert alapvetés itt is megáll: minél öregebb a párlat, annál töményebb, annál jobb, annál testesebb. Ennek hátterében többek között a párolgás áll, hiszen a hordókból évente 7–8 százaléknyi nedvesség vész el, tizenkét esztendő elteltével pedig már a folyadék 60 százaléka távozik.

 

Ízek és illatok – a „felső sor”

 

A kóstolás három – szintén Glencairn pohárból fölszabaduló – nyers párlat illatolásával kezdődött, ezek a Diplomatico különböző lepárlási eljárásainak első eredményei. Az illatolós poharakhoz kóstolós poharak is tartoztak: a teríték legfelső sorának három, már érlelt és kész tételét tudtuk megfeleltetni a nyers párlatok illatainak.

rum kostolo 12

A három különböző eljárás természetesen három egészen eltérő ízvilágú italban bontakozik ki – ezekhez Nelson Hernandez lelkes magyarázatokkal kísért lepárlómetszet-ábrákat is mutatott –, a közös nevező azonban az 1959-es dátum. Ebben az évben szerezték ugyanis a három eljáráshoz szükséges három lepárló készüléket. Mielőtt a személyes élményekre térnénk, néhány mondat erejéig minden tételnél átadjuk a szót a tételismertetőknek (forrás: whiskynet.hu), valamint muszáj előre bocsátani: remek koncepciónak találtuk, hogy megismerhettük a nyers illatokat, és a kész, érett italt is, ráadásul úgy, hogy közben tanultunk is.

No. 1. Batch Kettle

„A Batch Kettle elnevezésű lepárlóüstöt még 1959-ben vásárolták Kanadából, korábban whiskyt desztilláltak rajta. Ezzel a kézműves jellegű üsttel mindig csak kisebb adagokat lehet lepárolni. A felhasznált alapanyag nem melasz, és nem is frissen préselt cukornádlé, hanem cukornádméz, amely az előbbinél magasabb, az utóbbinál némileg alacsonyabb cukortartalommal bír. A Batch Kettle párlatokat amerikai fehér tölgyből készült hordókban érlelik, az eredmény pedig közepesen testes, komplex rum.”

A nyers, 47 fokos párlat illatát virágosnak, könnyednek találtuk, amelyhez – a tétel hat évnyi érlelését követően – érdekes fahéj, csokoládé, esetleg dohányfelhang társult.

rum kostolo 06

No. 2. Barbet Column

„A Barbet Column elnevezésű lepárlási rendszert Franciaországból vásárolta a lepárló 1959-ben. Az oszlopüst 100%-ban rézből készült. Ezzel a fémmel érintkezve a párlat tisztul, könnyebbé válik, mivel a nem kívánt kénes összetevőket a réz eltávolítja. A párlatok alapanyaga magas minőségű melasz (a cukorkészítés még elegendő cukrot tartalmazó mellékterméke), az érlelés pedig amerikai fehér tölgyből készült hordókban történik. A végeredmény egy egészen gyümölcsös rum lesz.”

A nyers, 59 fokos párlat valóban gyümölcsös illatjegyekkel érkezett, a négy évnyi hordós érlelés után pedig egy, az előzőnél testesebb, de talán kicsit karcosabb eredményt kapunk.

No. 3. Pot Still

„A Single Pot Still kiadást hagyományos rézüstben párolták le, majd bourbon whiskeys hordóban érlelték. Testes, karakteres rum, mely a tölgyfás érlelés jegyeit is magán hordozza. A A rézüst, amin lepárolták, 1959-ben került a Diplomaticohoz. Eredetileg Skóciában használták whisky lepárlására.”

Már a nyers illatban is komplex aromák bontakoznak ki: virágok, gyógynövények és gyümölcsök, az íze pedig a három közül a legtestesebb, legkomolyabb.

rum kostolo 09

Vakteszten valószínűleg nem ezekből kerülnének ki a kedvenc italaink, az élményt most mégis maximálissá tette a sok érdekesség, az illatminta, a melasz és a cukornádméz, valamint a tanulási lehetőség, hogy az ital születésének folyamatába is kicsit bepillanthattunk. Utólag bevallva az is okos döntés volt, hogy pár csepp víz társaságában kóstoltunk, és nem végeztünk ki minden poharat akkor, amikor szó volt róla. Így vissza-visszatérhettünk a tételekre, és a végső sorrend kialakításához is maradt bőven összehasonlítási lehetőség.

 

Ízek és illatok – az „alsó sor”

 

Nem ért bennünket meglepetésként, hogy a komolyabb tételeket a 4–5–6. pohárban köszönthetjük majd, hiszen már a színük is erről árulkodott. Ezekhez már nem tartoztak külön illatolós poharak, de nem is bánjuk: az italok illatélménye finoman szólva önmagában is megállt.

Selección de Familia

„A Diplomatico rum legújabb kiadása a Selección de Familia névre hallgató, kb. 12 éves érlelésű párlatokból alkotott kiváló rum. Kisebb mennyiségben jelenik meg, mint az alapsorból ismert kiadások. Vanília, egzotikus gyümölcsök, fűszerek, fehérbors jellemzi az aromáit, tökéletes társa lehet egy hangulatos estének, a már megszokott Diplomatico minőségben. Hordós érlelését tekintve amerikai tölgy ex-bourbon és ex-sherryhordók.”

Az öt különböző hordóból összeállított, 43 fokos rum egy csoda, több lépcsőfokkal komolyabb tétel, mint az előtte kóstolt három. Összetett ízvilágú, sűrű, telt ital, amely a szívünknek oly kedves whiskyk világát hozta közel hozzánk. Nagyon finom!

rum kostolo 05

Single Vintage

„A Diplomático Single Vintage kiadások speciális, kiemelkedő minőségű hordókból kerülnek összeválogatásra, amelyet a ronerok gondosan válogatnak egyedi karaktereik miatt. Ez a rum először 12 évet érlelődött bourbon és single malt whiskys hordókban. Egyetlen évjárat lepárlása. Az utolsó évében spanyol sherryhordóban pihen a legtökéletesebb finiselés (utóérlelés) elérése érdekében.”

Az előzőnél fanyarabbnak tűnt, de érezhetően nagyon magas minőségű és jóleső ital, ha választani kellene a Selecctión de Familia és a Single Vintage között, az előbbire esne a választásunk.

Ambassador

„Szuper-prémium rum (…). Az Ambassador-t a lepárló legjobb érleléseiből alkotják meg úgy, hogy a legfiatalabb összetevő 12 éves, és az érési folyamat utolsó két évében Pedro Ximenez sherry hordóban pihentetik, amely által egy egészen komplex, gazdag, pazar rum születik. Ezt a rumot közvetlenül a hordóból palackozzák, vagyis természetes hordó erősséggel.”

Fantasztikus élmény, talán nem is kóstoltuk volna magunktól (és ebben benne van a palackonkénti, közel százezer forintos ára is), önmagában és kísérő falatokkal együtt is nagyszerű – bocsánat, de képtelen vagyok kihagyni: nádszerű!! – lett volna, ám a programon egy szellemet és érzékszerveket megmozgató kóstolósort koronázott meg ez a tétel.

rum kostolo 04

Elképesztően finom, nagyon gazdag, csupa telt ízzel játszó ital, mindenképpen figyelmet követel magának. Mindezekkel együtt is a Selectión de Familia annyira jó benyomást tett mindkettőnkre, hogy első kóstoláskor még mindig azt hoztuk ki abszolút győztesen. És itt következik a csavar: minthogy mindegyikből hagytunk egy-egy félkortyot, némi öblítés után ellenőrizhettük magunkat. Így született meg az alábbi sorrend.

 

No. 1. Batch Kettle

No. 2. Barbet Column

No. 3. Pot Still

Selección de Familia

Single Vintage

Ambassador

Gourmet Riporter 1

5.

6.

4.

1. (újra 2.)

3.

2. (újra 1.)

Gourmet Riporter 2

6.

5.

4.

1.

3.

2.

Az összes tételről elmondható, hogy élvezetesebbé tette a kóstolást néhány csepp szobahőmérsékletű víz, mert az illat- és ízjegyek csorbulása nélkül, de az alkoholos erősséget hátra hagyva segített hozzá az élményhez.

Kíváncsian várjuk a következő programot!

 

Címkefelhő