Leg, leg, leg – Gourmet Fesztivál 2024
Idén a korábbi évekhez képest nagyobb csapattal vettünk részt a Gourmet Fesztiválon, hogy olvasóinknak minél részletesebb, hitelesebb képet adhassunk az ország talán legnagyobb és legismertebb gasztrorendezvényéről. Kezünkben notesszal, tollal, kamerával és fényképezőgéppel vágtunk neki a háromnapos eseménynek. Kérdeztünk, érdeklődtünk, beszélgettünk, és persze kóstoltunk és kóstoltunk. Most következzék tapasztalataink esszenciája szubjektív rangsorok formájában.
Legjobb menüsor – Bori Mami
Számunkra nem vitás, hogy – amint azt tette több éven át, és nyerte el ezért többször is a közönségdíjat – idén is a Bori Mami szánta a feladatra a legtöbb energiát. Menüsora nemcsak adekvát volt az idei mottóval, de kifejezetten a fesztiválra készültek, a fogások külön-külön is rendkívül komplexek, szépek, és nem utolsó sorban finomak is voltak. Aki nem hisz nekünk, olvassa el a menüsort, és nézze meg az ételfotókat!
Előétel: velőspirítós – konfitált fokhagyma, velőgél, salsa, málnás kápiaFőétel: Borjú szív eperrel – gyömbéres-ánizsos jus, céklaszivar, gomba, eperDesszert: a cseresznye és dohány – dohány-kávé, fehércsokoládé, cseresznye
A legnagyobb meglepetés
A fesztiválon idén is akadt olyan kiállító, akit „nem láttunk jönni”, és csodálatos meglepetésben részesített. Szubjektív rangsorunk:
1. Horgonyzó Kisvendéglő
2. Párisi Passage Restaurant
3. Majorelle
Horgonyzó – Hortobágyi pontyos töltött káposzta lestyános tejföllel
A „Női energia” tematika legkreatívabb megoldása
A Bori Mami étterem koncepcióját éreztük igazán frappánsnak, a Bombay Budapest pedig az indiai kulturális háttérrel fűzte össze az idei szlogent. A legviccesebb megoldással a Buja Disznó(k)nál és a Sug’Art by Juhos Jocinál találkoztunk.
Nézzük fogásonként a szerintünk legjobbakat (értelemszerűen lehetetlen végigkóstolni a fesztivál minden kiállítójának összes ételét, ezért a lista erősen szubjektív).
Leves
1. Horgonyzó – Hideg vajtökleves, kovászolt cukkinivel
2. Kollázs – Hideg zöldborsókrémleves
3. Bistro Sparhelt – Spárgaleves, spárgasaláta, medvehagyma-ropogós
Hideg zöldborsókrémleves
Főétel
1. 42 Restaurant – Marhanyak, kukorica, zöld curry
2. Pasarét Bisztró – Resztelt borjúmáj, burgonyapüré, malacropogós
3. Jouri – Marhahústagine kuszkusszal
Marhanyak, kukorica, zöld curry
Desszert
1. Sug’Art by Juhos Joci – Éjfekete mámor
2. Cake & More by Garannikova – Pisztáciás brownie
3. Lokál47 – Lépesmézes palacsinta, eper, kecskesajt
Éjfekete mámor
Húsmentes ételek
1. Pasarét Bisztró – Hideg tökfőzelék, tejfölhab, friss kapor
2. Kistücsök étterem – Tavaszi zöldségek zöld curry szószban
3. 42 Restaurant – Burgonya, bodza
+1 101 BISTRO – Szecsuáni spenót (mert az egyik legkülönlegesebb étel volt a fesztiválon)
Hideg tökfőzelék, tejfölhab, friss kapor (mi pofahúsos “tavaszi tekerccsel" kértük)
Magyar ételek
1. Kistücsök – Házinyúl-gerinc vadas mártással, pirított kenyérbéllel
2. A Konyhám Stúdió 365 – Hortobágyi palacsinta
3. Parisi Passage Restaurant – Omlós marha, barnavajas burgonyapüré, amaréna meggy
+1 Pasarét Bisztró – Lecsó, tökéletes tojás, kolbászmorzsa, füstölt padron (egyszerűen nem tudtuk lehagyni a listáról)
Házinyúl-gerinc vadas mártással, pirított kenyérbéllel
Fúziós ételek
1. Pajta – Empanada
2. 42 Restaurant – Polip hot dog, édeskömény, kimchi
3. Borkonyha – Thai cappuccino
Empanada
Street food
1. A Konyhám Stúdió 365 – Kecskesajtos somogyi lepény
2. Balagan – Miniburgerek (bárányköfte, savanyított lila hagyma, koriander / libapljeskavica, ajvár, relish
3. 42 Restaurant – Polip hot dog, édeskömény, kimchi
Kecskesajtos somogyi lepény
A legjobb tenger gyümölcsei kínálat
1. Opium Restaurant & Bar – garnéla és Szent Jakab-kagyló– roston sütve; osztriga yuzuszósszal
2. Majorelle – Polipkar; Majorelle saláta (garnélával)
3. Yama – Szusiszelekció – Philadelphia tekercs, csípős tonhaltekercs
+1 Bombay Budapest – Prithvi Trió, amelyben fantasztikus, csípős garnéla is megbújt
Opium - osztriga
Legérdekesebb étel
Borotvált tészta, amit a Zhu&Co kínált, és borsólisztből készülő csípős, friss, hideg egytálétel.
A legjobb „sós nasi”
Egyértelműen a MÁK Restaurant MÁKlángosa, de nagyon finomnak találtuk a Salt Bakery hagymás-véres-csomboros csigáját is.
A legjobb ital
1. Rácz Lilla – Brut nature
2. Clos Henri – Sauvignon blanc
3. Kristinus – Mustfröccs
Rácz Lilla