Skip to main content

Gasztrokikötő a város szívében

| Velkei Tamás | Terülj, terülj!

Budapest legújabb bárétterme előtt dunai hajók ringatóznak, a körpanoráma lenyűgöző, míg a teraszról a vendégek akár a naplementében is gyönyörködhetnek egy koktéllal a kezükben. Érdemes azonban a Port de Budapest bárkonyha választékát is megkóstolni: Varju Viktor corporate séf és Schmiedt Patrik séf nagyobbat álmodott a hamburgervilágnál, az ételeket ízlelve az ínyencek is csettinthetnek.

 

Az Erzsébet híd és a Szabadság híd között, a Belgrád rakpart alsó részén található a Port de Budapest, közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás mellett. Az egykori kikötő átalakításával teljesen újjászületett az épület: az elhúzható üvegportáloknak köszönhetően nemcsak a napfény árad be a helyiségbe, de a dunai szellő is. A hét minden napján 12–24 óráig nyitva tartó vendéglátóhely mindkét oldalán terasz található, jó idő esetén álmodni sem lehet ideálisabb helyszínt egy koktél vagy egy könnyed étel elfogyasztásához.portdebp 10„Igaz, hogy a Port de Budapest a belvárosban, a Duna-parton található, de nem csak a turistáknak szól. Sőt, elsősorban azok számára szerettünk volna új helyet teremteni, akik rendszeresen visszajárnak majd hozzánk, akár munka után, akár hétvégi lazításra” – fejezte ki reményét Demján Balázs üzletvezető, aki az elmúlt években számos belvárosi top vendéglátóhely irányításáért felelt. Tavasz óta azon dolgozik, hogy a Port de Budapest sokak törzshelye és gasztrokikötője legyen.portdebp 12Bayer Bence, a cégcsoport szállodáinak és éttermeinek marketing- és kommunikációs feladataiért felelős igazgatója elmondta, a hely korábban a nemzetközi hajóállomás része volt, de régóta üresen állt. A felújítás során törekedtek rá, hogy az ingatlant új, színes tartalommal töltsék meg. Nem titkolt szándékuk, hogy mielőbb a budapestiek kedvencévé váljanak, hogy náluk „kössenek ki” és ott is ragadjanak. Törekedtek a tartalmasabb, nemzetközi étlap kialakítására, utalva némileg az egykori hajóállomás funkcióra.

A mediterrán hangulatú helyszínen nemcsak a panoráma különleges, hanem a kínálat is. A Mellow Mood Hotels cégcsoport – amelyhez olyan népszerű helyek tartoznak, mint a Baalbek libanoni étterem vagy a Párisi Passage – legújabb egységében a választék kialakítását úgy tervezték meg, hogy mindenki által ismert és kedvelt ízek kerültek az étlapra, ám mind egy kis csavarral, karakteres stílusban, így bármelyik fogás a kedvencünk lehet.portdebp 02A cégcsoport friss „igazolása” Varju Viktor, aki corporate séfként „finomhangolja” a konyha munkáját elmondta: céljuk volt, hogy közkedvelt fogások kerüljenek a választékba, amire vevők a vendégek ebédidőben ugyanúgy, mint naplementés koktélozás mellé. A konyha irányításáért Schmiedt Patrik felel, aki korábban az Aranyszarvasban, majd Varju Viktorral együtt a Bock Bistróban, a Kisbíróban, a Négyházmajorban, a Bobóban dolgozott, sőt, dunai folyami hajón is, vagyis a környezet akár otthonos is lehet számára.

A Port de Budapestben ízléssel kreált ételek közül választhatunk. Varju Viktor leszögezte: a hely koronaékszere a bár, ezért be kellett látniuk, hogy az étlapnak igazodnia kell a bár kínálatához is. A slidersek, vagyis a hideg-meleg csipegetők lehetőséget biztosítanak arra, hogy akár egy asztaltársaság is könnyedén fogyaszthasson a finom falatokból. A hideg ételek közül erre példaként a kenegetősöket, a fűszeres olivabogyókat, vagy a mogyorós salátát hozta fel, a meleg fogások közül a tigrisrák pil-pilt.portdebp 03A salátákhoz feltéteket is lehet rendelni, garnélát, joghurtos tandori csirkenyársat vagy grillezett baracskai sajtot a Csíz Sajtműhelytől. A garnélát úgy szolgálják fel, hogy rajta hagyják a rák fejét, mert – mint Varju Viktor elárulta – a páncélban lévő íz „felöltözteti” a fokhagymás szaftot, amibe érdemes beletunkolni az étel mellé kínált kenyeret. Találhatók még az étlapon különleges hamburgerek, továbbá csípős csirkeszárny, chililekvárral, avokádós majonézzel és zöldségekkel, ahogy rendelhetünk fish and chipset is.portdebp 11Az étlap egyik különlegessége az ananászcarpaccio, amelyhez borjúfasírtot szolgálnak fel. A különleges étellel kapcsolatban Varju Viktor kitért arra, hogy pár éve kezdett újra nyitni a gyümölcsök felé, főleg a savasabbak az ananász, a mangó irányába, így is szakítva a szénhidrátközpontúsággal. Ennek jegyében a fasírtba is csak egy leheletnyi pankómorzsát gyúrt, hogy meglegyen az étel haraphatósága, amit persze ízesített őrölt korianderrel, római köménnyel, amitől még illatosabbá vált a vagdalt.portdebp 08A corporate séf emellett aláhúzta: hisz abban, hogy akár hétköznapi üzleti ebéd helyszínéül is szolgálhat a „kikötő”, ezért található az étlapon néhány olyan főétel, amelyekkel kiszolgálhatják az ilyen irányú igényeket. Jó példa erre a New York strip, amely érlelt amerikai hátszínből készül.

A bár választéka ugyanolyan hangsúlyos, mint az étlap, hiszen az a cél, hogy a vendég pezsgővel vagy koktéllal a kézben élvezze az ottlétet, vagy akár a naplementét. A bárválasztékért Gerhát Tamás bar manager felel, aki a dunai hidak, az Erzsébet és a Szabadság inspirálta signature koktélok – a könnyed, elegáns Lisa, és a zabolátlan, karakteres Liberty – mellett egy sor izgalmas kreációval várja a vendégeket.portdebp 07A bár vezetője ragaszkodik a friss gyümölcsökhöz, a frissen facsart levekhez, nem ismer megalkuvást. Gerhát Tamás a diszkókoktélok helyett inkább a saját alternatíváját, egy izgalmasabb változatot ajánl fel a fogyasztóknak – szinte mindig sikerrel. Erre misszióként tekint. „A mosolyok begyűjtéséért dolgozom, ha a vendég elégedett, én is az vagyok” – szögezte le a bar manager, aki maga készítette főzetekkel, szószokkal is operál. Azt szereti a legjobban, ha a vendégnek újat, szokatlant és persze finomat nyújthat.

A Port de Budapestben a G&T rajongók sem fognak csalódni, hiszen hétféle verzióból választhatnak, az is biztosan tud italt választani magának, aki a champagne-t kedveli. A borlap kellő szakértelemmel összeválogatott tételekből áll, nem átlagos kínálat.

Címkefelhő