
Steak mentás zöld teával
Készüljön fel arra, hogy ismereteit egy teljesen új szintre emeli, mert a Dilmah School of Tea Budapestre érkezik, hogy felkeltse a tea iránti szenvedélyét! – ezzel a hangzatos felhívással invitált a Sri Lanka-i cég gasztronómiai szakértőket a New York Palace Budapest Hotelbe. Mi is részt vehettünk az egyik programon, melynek során teákat kóstoltunk ételek mellé. Soha nem gondoltuk volna, hogy a kamillatea kiválóan illik a az almás sütihez. Pedig nagyon is.
Képzelje el ezt: a tea szerelmeseiből álló csapat készen áll arra, hogy elvigye Önt egy környezettudatos és egy olyan stílusos teakalandra – csalogatta a közelmúltban Budapesten rendezett Dilmah Teaiskola 76. előadására a szakértőket a ceyloni cég. A vállalat 2009 óta terjeszti a ceyloni tea iránti szeretetét szerte a világon. Ez az egyetlen olyan teaiskola, amelyet generációs teatermesztők családja vezet, és az egyetlen, amelyik Worldchefs akkreditált.
Négy év után látogatott el újra a Dilmah teaiskola Budapestre. A programot a Dilmah tulajdonosa és ügyvezetője, Dilhan C. Fernando vezette, meghívott vendége volt a sajtszakértő Betty Koster, a világbajnok flair bartender Tomek Malek, valamint a Marko Gasser a Lindt kelet-közép európai ügyvezető igazgatója.
Tíz országból érkeztek vendéglátóipari vezetők és gasztronómiai szakértők, akik a Dilmah teák és a kifinomult konyhaművészet, briliáns mixológia, luxusszínvonalú teakészítés világába nyertek betekintést egy elegáns egésznapos program keretében, amelynek során 3000 csésze teát készítettek a résztvevőknek.
Meglepő gasztronómiai teakalandban lehetett részük a résztvevőknek. Az egyik, talán a legérdekesebb programon néhány kiválasztott médium képviselője, így magazinunk is részt vehetett. Ez pedig nem más, mint az étel-tea párosítások kóstolója, amit nagy izgalommal vártunk. A programban 8+3 párosítást kóstolhattunk, előételt, főételeket, desszerteket, s a végén három különböző csokoládét. Íme tapasztalataink – kiegészítve Dilhan C. Fernando kommentárjaival.
1. Tie Guan Yin Fragrant Oolong tea – avokádós toast. A két lágy íz szinkronizált, bármelyik reggelinél el tudjuk képzelni.2. Earl Grey tea – paprikás csirke. A tea citrusos, bergamottos íze kiemelte a paprikás aromát; Dilhan C. Fernando szerint a grillezett hús mellé egyébként is illik karakteres tea (hamarosan meglátjuk, mennyire)
3. Ceylon Silver Tips fehér tea – garnéla. Itt aknára futott a projekt, mert hiába volt a tea lágy, barackos ízvilágú, nem tudtuk meg, mennyire érvényesülne a garnéla mellett, ugyanis a garnéla olyan fokhagymás volt, hogy nehezen lehetett párosításról beszélni. (Fernando megjegyezte, hogy ültetvényeik közelében erős a biodiverzitás, chili, kardamom, virágzik a tea közelében, ami akár meg is jelenhet az ízben.)
4. Marokkói mentás zöld tea – steak. Jól kiegészítik egymást. A menta felerősíti a borsot, amivel a steaket fűszerezték. Fernando szerint különösen a burgonya-hús kombinációt erősíti ez a teakeverék. A menta segítségével relaxálhat a gyomor; kis bizsergéssel a nyelvünkön.
5. Japán sencha tea (árnyékban termelt) – pisztáciás palacsinta. A legjobb párosítás, és döbbenet, de visszafelé is működik: az ízes krém emeli ki a frissítő zöld tea herbálos aromáját.
6. Ültetvényszelektált Darjeeling tea – tejszín fagyi. A jelentős hőmérsékletkülönbség miatt nálunk ez a történet elakadt.
7. Nuwara Eliya Pekoe tea – Tante Terka csokis sütije. A tea nagyon különleges, Sri Lanka legmagasabb termőterületéről származik, amit Kis Angliának is neveznek. Nagyszerű önmagában is, és tompítja, elsimítja a süti (lágy krém, belül némi ropogóssal) minimális kesernyés (a kakaó miatti) felhangját. Ez is egy jó párosítás.8. Kamillatea – almás sütemény. Hihetetlenül passzol a két látszólag eltérő íz, a kamillának ugyanis (eddig fel sem figyeltünk rá), van egy kis almás beütése (talán az lehet a kulcs, hogy a Dilmah nem használja fel az egész növényt, csak a virágot?) Fernando itt elmondott egy érdekes történetet. Az egyik nagy légitársasággal karölteve, dúsgazdagokat hívtak meg Sri Lankára, a programban kizárólag ültetvénylátogatás és teakóstoló szerepelt. A csapat vegyes volt, közel-keletiek, európaiak, szaúdiak, akik mind le voltak nyűgözve, noha négy napon át ültetvényeken éltek, nem a megszokott luxusban. Csak teákat kóstoltak, nem hiányzott számukra az alkohol...
+3. Végül három Lindt Excellence csokoládét kóstoltunk különböző teákkal. Előbb egy csilis táblát mentás zöld teával, majd pörköltmogyorós csokit olasz mandulás aromájú Nawalapitiya teával, végül narancsos csokoládét Earl Grey-vel.
A középső választás nekünk nem vált be, hasonlósan édes karakter volt mindkettő, de a másik kettő működött. Az biztos: a tea tompított, ezért kevésbé telített bennünket el a csokoládé. Ez is egy hasznos tanulság. (Fernando úr szerint, ha nem jó minőségű a csokoládé, azt a tea felfedi. Ez most nem derülhetett ki, mert a kínált termékek nem voltak rossz minőségűek.
Fotó: JAKAB Photo&Art, Gourmet Riporter