Skip to main content

Jönnek a Dilmah jeges teái

| Velkei Tamás | Hírcsokor

A Sri Lanka-i Dilmah Európában is elkezdte palackozni jeges teáit, amelyekkel a jövő nyáron már a magyar vásárlók is találkozhatnak – mondta a cég magyarországi forgalmazójának vezetője. Hozzátette: a teás vállalat két éve kihozott aromás zöld teái nagy tetszést arattak a vásárlók körében.

 

A teafogyasztás kultúrafüggő: míg például Lengyelország inkább tea-, addig Magyarország kávéfogyasztó – mondta a közelmúltban rendezett sajtóbeszélgetésen Mihályi Zoltán, a Dilmah hazai forgalmazójának, a G.I.F.T. Kft. ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint azok a folyamatok, amelyek a teapiacon zajlanak, mutatnak ugyan közös jegyeket, ám nem mindegy, milyen irányból és merre halad a fogyasztás volumene. Azaz: Lengyelországban a fiatalok a teától mozognak a kávé felé, egyre inkább próbálnak ki új dolgokat, ezzel szemben Magyarországon az figyelhető meg, hogy a fiatalok isznak inkább teát, miközben az ország egésze domináns kávéfogyasztó.

mihályi 01

Kitért arra is, hogy Magyarországon az utóbbi húsz évben a forgalmazók különböző hullámokat meglovagolva építették a teapiacot. A számok évek óta stabilak, miszerint a piac harmada fogyaszt fekete vagy zöld, 33 százaléka gyógy-, míg a harmadik harmad gyümölcsteát. Ezek a számok Közép-Európára is jellemzők, Ausztriában és Csehországban hasonlók a mutatók.

A piac persze változik, míg korábban – tapasztalataik alapján – a gyümölcsös ízesítésű fekete teát fogyasztották jobbára a magyarok, alig ittak valódi gyümölcsteát, mára a piac harmadát uralja az echte gyümölcstea. Mihályi rámutatott, hogy később bekövetkezett egy boom a zöld teák szegmensében is, ekkor a leginkább az aromás változatok kerültek a kosarakba. Az ügyvezető igazgató szerint Magyarországon mára ez a piac is telítetté vált. Jelenleg a forgalom polarizálódása figyelhető meg úgy ár, mint fajta szerint.

mihályi 02

Mihályi Zoltán emlékezetetett arra is, hogy két éve újdonság volt a Dilmah aromás zöld teáinak megjelenése, amelyet sikerként jellemzett, s ehhez kapcsolódva árulta el, hogy a cég Európában is elkezdte palackozni jeges teáit, amelyekkel a jövő nyáron már a magyar vásárlók is találkozhatnak.

Címkefelhő

A rovat további hírei