Skip to main content

Tea az emberek szolgálatában

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Harmincadik születésnapját ünnepli a Merrill Joseph Fernando által alapított Dilmah Tea, amely mára Srí Lanka vagy, ahogy az egykori brit gyarmatot nevezték, Ceylon leghíresebb teamárkája lett. A márka atyja majdnem annyi ideje foglalkozik a teával, mint ahány éves két fia összesen, ami nemcsak a hozzáértésre, hanem a minőségre is garanciát jelent.

 


Merrill Joseph Fernando igazi csodabogár: több mint hatvan (!) éve dolgozik a szakmájában, ami önmagában közel jár a világcsúcshoz. A sokat tapasztalt teakészítő mester 1988-ban indította el saját vállalkozását, a márkanevet két fia, Dilhan és Malik keresztnevéből alkotta meg. A cég indulásakor visszatért az eredeti ceyloni teakészítés gyökereihez. A Dilmah küldetésének tekinti, hogy a tiszta eredetű, minőségi teákat újra elérhetővé tegye a fogyasztók számára, amelyek a nagy multinacionális cégek térnyerését követően jobbára eltűntek a piacról. Ezért a vásárlók sokszor ismeretlen eredetű, szerény minőségű, kevert teákkal találkozhatnak a boltokban.

dilmah 11

A cégben ma már a két fiú végzi az operatív vezetői tevékenységet. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők. A családi vállalkozás a saját ültetvényeiről származó teákat frissen, kizárólag kézzel szüreteli, és a tealevelek feldolgozását a hagyományos, úgynevezett ortodox módszerrel végzik. A helyben történő vákuumcsomagolás garantálja a tea frissességének megőrzését, szállítsák bárhová is. A Dilmah az ültetvénytől a csészéig nyomon követheti a teája útját, így tudják biztosítani annak minőségét.

dilmah 01

Termőhely és régiós szelekciók alapján a Dilmah single origin, single region, single estate teákat készít, elsősorban a Ceylon teát híressé tevő fekete teákat, de nagyon izgalmasak a hegyvidéki zöld teáik is. A cég úttörő volt abban, hogy Sri Lankán elsőként kezdett zöldteát kereskedelmi mennyiségben termelni. A Dilmah T-Series szálasteák, az Exceptionals piramisfilteres és Gourmet Selection hagyományos filteres sorozataiban egyebek mellett olyan világhíres teák és blendek kóstolhatók, mint a Ceylon Supreme Singe Origin, az English Breakfast vagy az Earl Grey.

dilmah 02

E teák mellett nagyon izgalmasak az említett hegyvidéki zöld teák, valamint az olyan újdonságok, mint az első ceyloni Souchong, a ceyloni Oolong vagy a más országok termőhelyeiről származó különlegességek, például a Darjeeling vagy a kínai Lapsang Souchong és a Puer. A Dilmah az ízesített teái és herba főzetei készítésekor is a minőségre helyezi a hangsúlyt, valamint felhasználja az ayurvédikus gyógyítás tapasztalatait. A ceyloni ültetvényeken termesztett, szárított fűszereket és virágokat használnak, a gyümölcsök esetében kizárólag természetes aromákat. A vállalat bátran kísérletezik top minőségű teáival annak érdekében, hogy a teakedvelők minél szélesebb választékot kaphassanak az illattal teli és ízgazdag variációkból. Számtalan kombinációban alkotják meg a fűszerekkel és gyümölcsökkel kevert elegáns teáikat, herba főzeteiket.

dilmah 08

A Dilmah Tea alapítója, Merrill J. Fernando és családja több olyan üzletágat épített a tea köré, amely túlmutat a teafeldolgozáson és a kereskedelmen, egyben szorosan kapcsolódik a gasztronómiához. A Dilmah nyitotta meg Sri Lanka első teabárjait, az elmúlt években a Közel-Keleten és Európában is létesítettek T-Lounge egységeket. A gasztronómiai képzés kiteljesedése lett a Paul Bocuse Akadémiával 2009-ben kezdődött együttműködés. Franciaországban tartották meg az első International School of Tea kurzust, azóta több ezer, a vendéglátás területén Dilmah termékkel dolgozó szakember utazott Lyonba és Sri Lankára, hogy részt vegyen a professzionális teaképzéseken.

dilmah 05

A Dilmah nemzetközileg is elismert séfekkel való együttműködése becsempészte a teát a gasztronómia világába, ennek során olyan különleges tea- és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezték a teafogyasztást. Hasonló együttműködés zajlik évek óta a bármixerekkel és borszakértőkkel, akik a teát alapanyagként és más italokkal párosítva használják, hogy a frissítők ne csak a csészében, hanem a koktélpohárban is érvényesüljenek hideg és meleg, alkoholos és alkoholmentes koktélok fő elemeiként.

dilmah 04

A vállalat nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is. Nyereségük jelentős részét fordítják a térségben történő fejlesztésekre, családok segítésére, ahogy ők fogalmaznak, a teát, mint üzletet az emberek szolgálatába állítják. Elkötelezettek a környezetvédelemben, termőhelyeiken az ökoszisztéma megőrzésében, és számos természetvédelmi projektet patronálnak.

 

Kilátás az ültetvényesek házaiból

 

A Dilmah-portfólió legexkluzívabb szolgáltatásai a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódnak Srí Lankán. A tea-tömegturizmussal ellentétben náluk nem látogathatók az ültevények, de a turisták nemcsak a teabárokban ismerkedhetnek a ceyloni teakultúrával.

dilmah 06

A Bogawantalawa régióban található egyik magashegyi ültetvényükön felújítottak öt régi, brit ültetvényes házat, és luxus resortokat alakítottak ki bennük, ez lett a Ceylon Tea Trails. A vendégek hidroplánnal érkeznek a helyszínre, ahol zavartalan nyugalomban, első osztályú kiszolgálással élvezhetik a pihenést. A környék lélegzetelállító, a házak teraszairól lehet gyönyörködni a hegyeken elterülő teakertekben.

Fotó: Dilmah

 

Címkefelhő