Skip to main content

Tüzes borok, vulkáni ízek Gundel-palacsintával

| Velkei Tamás | Pincesor

A koronavírus-járvány miatt a megszokottól eltérően, júliusban adták át az év bortermelőjének, Borbély Tamásnak a címhez járó díszoklevelet. Nemcsak az időpont, de a helyszín is változott, az eseménynek idén a Gundel Palota adott otthont. A gálaebéd során a remek badacsonyi borokat pisztráng, borjú, vargánya és barackos csatni egészítette ki.

 

Az Év Bortermelője Gálaebédet ezúttal új helyszínen, a Gundel Palotában rendeztek meg, ami jó döntésnek bizonyult. Az esemény ugyanis a hőség ellen oltalmas nyújtó fák árnyékában, az étterem hatalmas kerthelyiségében kezdődött. Az állófogadássa során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhették a korábbi év borászainak, illetve a 2020-as jelöltek borait.

borbely tamas galaebed 10

A kedélyes kvaterkázás közben ízes falatok érkeztek a konyháról, a vendégek mini mozzarellával és paradicsommal, karamellizált almán pihenő kacsarilette-tel, citromos kapribogyóval kínált zelleres fogasfalattal, diós kecskesajt-panna cottával, padlizsántekerccsel és libamájbonbonnal csillapíthatták étvágyukat. Később érkeztek a meleg előételek: rózsaszín bélszín Waldorf salátval, pácolt pisztráng kaporhabbal, mini juhtúrós rétes szarvagombás mézzel, mangalicából készült ropogós hortobágyi palacsinta és borjúfasírt burgonyapürével.

borbely tamas galaebed 08

Az ünnepélyes oklevélátadásra az étterem dísztermében került sor, amelyen megjelent Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita is. Az emelkedett hangulatról Bakonyi Marcell basszbariton operaénekes gondoskodott, aki kedélyes bordalokkal szórakoztatta a meghívottakat.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke a tavalyi év bortermelőjéről, Borbély Tamásról szólva elmondta: igyekvő, talpig becsületes embernek és jó szakembernek ismerte meg. Méltatásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt harminc évben az ágazat Borbély Tamás egyéni erőfeszítéséhez és sikereihez hasonló kemény munka révén vált sikeressé. Légli Ottó balatonboglári borászt idézve ugyanakkor rámutatott: ez a jövőben már nem lesz elég, az új generációnak egyéni harcosként nem lehetséges sikerre vinnie közös ügyeket, helyette a szakma képviselőinek össze kell fogni és közösségként dolgozni.

borbely tamas galaebed 01

– A díj is ezekről az értékekről szól: bízunk valamiben, úgy véljük, hogy értékeket képviselünk, ezért összefogunk, hogy bemutathassuk, megőrizhessük, képviselhessük, amiben hiszünk. Talán nincs is más lehetőségünk, mint a munkánkkal, a kisebb közösségek példamutatásával, díjakkal, a számunkra fontos, követendő emberek életútjának és eredményeinek bemutatásával ezeket az értékeket védeni – mondta az elnök. Az eddigi díjazottak közül Borbély Tamás a legfiatalabb, amit akár úgyis felfoghatunk, hogy a badacsonyi borász már a következő generáció, az új idők képviselője, vélekedett az elnök.

borbely tamas galaebed 07csop

Keményné Koncz Ildikó, a MBA főtitkára az oklevél átadása előtti laudációjában rámutatott: Borbély Tamás kötődése a szőlőhöz már egészen kicsiny korában elkezdődött. Szülei gyermekük születésének évében, 1981-ben telepítették első ültetvényeiket Badacsonytomajban, ott, ahol a mai birtok központja is található. A Borbély család pincészetét 1996-ban alakították át, ekkor már az ifjú Tamás is kivette a részét a munkából. A díjazott később a Szent István Egyetem élelmiszeripari karán, élelmiszertechnológus és -mérnök szakon, majd a Corvinus Egyetem élelmiszertudományi karán, okleveles élelmiszer szakon szerzett diplomát.

Az iskolák elvégzése, valamint a borászatokban szerzett tapasztalatok után a 2010-es évjárattól kezdve folyamatosan újrafogalmazta a pincészet borainak stílusát, tette mindezt fiatalos lendülettel, tele újítási vággyal. A Borbély család pincészete a modern és tradicionális technológiák segítségével készíti borait, a frissebb, könnyedebb stílustól a tartalmas minerális ízvilágig, A család mottója: tüzes borok, vulkáni ízek. Borbély Tamás, 2020-ban nyolcévnyi jelöltség után nyerte el az Év Bortermelője címet.

borbely tamas galaebed 02

– A díj hatalmas megtiszteltetés és öröm számomra, ahogy a családomnak és a borvidéknek is, hiszen Badacsony elmúlt évtizedekben mutatott teljesítménye ugyancsak szerepet játszhatott az elismerés odaítélésében – fogalmazott az év borásza. Kiemelte: a borvidék egyedülálló adottságokkal rendelkezik, mind a domborzati és a talaj adottságait, mind a fajtaösszetételt tekintve. Badacsonyban olyan régi, kiváló fajtákkal dolgozhatnak a borászok, amelyek segítségével meg tudják mutatni, hogy a régió borai nagyon különlegesek tudnak lenni, s ezzel az egyediséggel ki tudnak törni bel- és külföldön egyaránt.

Borbély Tamás hisz benne, hogy a régi jó magyar fajtákra nagy szükség van, és nemcsak Badacsonyban, hanem a többi borvidéken is. Hiszen a világfajtákkal mindenhol lehet jól dolgozni, ám csak a magyar fajták képesek megmutatni azokat a terroir egyediségeket, amelyekkel előrébb léphet az ágazat. A badacsonyi borász Márai Sándor idézetével zárta gondolatait: „Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni”. Csizmadia András konferanszié hozzátette: Márai akár fel is támadhatna, hiszen ma már nincs baj az (olasz)rizlinggel.

borbely tamas galaebed 04

Ezt az egybegyűltek is megtapasztalhatták, hiszen a gálaebéd fogásait kísérő borok között több rizling is akadt. Mindjárt az elején az ünnepeltet köszöntő tétel, a Kőmagas Badacsonyi rajnai rizling 2017 évjárata, amelyet kortyolgatva a teremben ülő legendás borászok is elismerően bólogattak.

borbely tamas galaebed 05

Az említett minerális jegyeket Kovács János séf fogásai is kiemelték, s nem önmagukban hivalkodtak. A séf elsőként krémlevessel lepte meg a vendégeket, amelyet vargányából készített, tetejét gombacsipsszel terítette be. A levest rózsakő selection 2019 évjárat kísérte. (Az ételek és italok összehangolásában Csizmadia András, a Bor-Schola alapítója segített.)

borbely tamas galaebed 06

Ezt követően tapolcai lazacpisztráng érkezett az asztalokra almás paszternákhabbal, enyhén füstölt pagodakarfiol és kelbimbó társaságában. A halétel mellé 2019-es kéknyelű selectiont szolgáltak fel a fáradhatatlan pincérek. Következő fogásként rózsásra sült borjújavát kínált a séf, lestyánnal pirított, „keleti illatú” tarka zöldségekkel, újburgonyával, fehérboros mártással. A borpárosítás ezúttal Bács-hegy olaszrizling válogatás volt.

borbely tamas galaebed 09

A Gundelben nem is lehetett volna más a desszert, mint göngyölt Gundel-palacsinta, mazsolákkal dúsított, barackos csatni kíséretében, aminek felkonferálását elégedett moraj kísérte a pompás teremben. A palacsinta mellé 2017-es késői szüretelésű olaszrizling került a poharakba. Az ebéd kellemes elköltéséhez a Happy Dixieland Band alkalomhoz illó muzsikával járult hozzá.

 

Címkefelhő