Skip to main content

Üdítő papírpalackban

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

coca cola papir miniA Coca-Cola Magyarországon fogja tesztelni azt a jobbára papírból készült palackját, amelynek fejlesztésén több mint hét éve dolgoznak – közölte a brit közmédia.

 

Az üdítőital-gyártó Adez nevű gyümölcsös italát kívánja piacra dobni nagyrészt papírból előállított palackban – adta hírül a BBC, hozzátéve, hogy először idén nyáron, Magyarországon kerül az új csomagolású ital a boltokba. A Telex által szemlézett cikk szerint kétezer palack kerül majd forgalomba, amit a Kifli.hu-n lehet megvásárolni.

Az extraerős papírból előállított palack prototípusát egy dán vállalat készítette el, igaz, a flaska egy vékony műanyagbélést is tartalmaz. A ma még az egyik legnagyobb műanyagszennyező Coca-Cola szerint a hosszú távú cél az lenne, hogy teljes egészében újrahasznosítható és műanyagmentes lehessen az üdítők csomagolása.

coca cola papir 02

Az ugyanakkor fontos szempont, hogy a szénsavas üdítőitalok se szivárogjanak át a környezetbarát palackokon, s az új csomagolásnak azt is biztosítania kell, hogy a benne tárolt üdítőbe ne kerülhessen bele semmi. Ez garantálja ugyanis az íz mellett azt, hogy egészségügyi szempontból biztonságos maradjon a termék.

coca cola papir 01

Egyébként a folyadékok papírcsomagolása nem új találmány, amint arról a Bioplasticsnews beszámol, a kaliforniai „Paper Boy” névre keresztelt bor volt az első kereskedelmi forgalomba került borosüveg – még 2013-ban. Ugyanakkor az mindenképpen üdvözölendő, ha egy ekkora világcég is rálép arra az ösvényre, amely elvezethet a műanyagmentes termeléshez, az észszerűbb hulladékgazdálkodáshoz.



Via BBC / Telex, Bioplasticsnews
Fotó: Inceptivemind, Bioplasticsnews

Címkefelhő