Skip to main content

Van-e kiút a fenntarthatóság útvesztőjéből?

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Megvalósítható a jelenlegi tömegtársadalomban a fenntarthatóság, és ha igen, milyen formában? Ha megmaradnak a nagyvárosok és megmarad a tömegtársadalom, létrehozhatók-e ezen belül fenntartható kisközösségek? A modern, individuális ember képes-e kisközösségben élni, és egyáltalán, fenn tudja-e tartani a közösségi létezést? Melyik a fenntarthatóbb: három 3 milliós nagyváros, vagy háromezer 3 ezer lakosú?

 

Az Öko-völgy Alapítvány május 16-án a bevezetőben felvetett és hasonló témák köré szervez nagyszabású konferenciát a somogyvámosi Krisna-völgyben. Az “Öko Odüsszeia; Kalandozások a fenntarthatóság útvesztőjében” című konferencia egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik érdeklődnek a jövőnk és a bolygónk jólétének megőrzése iránt, és nem utolsó sorban érdekli őket saját életük biztonsága.krisnás konf 04Május 16-án három izgalmas panelbeszélgetés nyitja meg az eszmecserét a fenntarthatóság aktuális kérdései körül. A Nagy István agrárminiszter fővédnökségével szervezett szakmai fórumot neves szakértők és gondolkodók gazdagítják hozzászólásaikkal, és járulnak hozzá a működőképes jövőről szóló koncepció kialakításához.

Kerekasztal 1: A fenntartható társadalom kihívásai

A panel résztvevői között olyan neves személyiségek szerepelnek, mint Pogátsa Zoltán és Hetesi Zsolt. Az izgalmas párbeszédek során megválaszolják a „fenntartható társadalom” fogalmának kérdéseit, feltárják a degrowth irányzat és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok összhangját, valamint együtt kutatják az erkölcsi, társadalmi, környezeti és gazdasági szükségszerűségek egyensúlyát.

Kerekasztal 2: Globális kihívások és változó rendszerek

Gelencsér András, Zlinszky János és Köves Alexandra a második panel résztvevői, akik mélyrehatóan vizsgálják a globális rendszerek összeomlásának elkerülhetetlenségét, a kapitalizmus újragondolásának szükségességét, valamint az oktatási rendszerek szerepét a fenntarthatóság tekintetében.

Kerekasztal 3: Közösségépítés és spiritualitás a fenntarthatóság jegyében

A harmadik panel résztvevői, Csong An Szunim, Farkas Judit és Radha Krisna Dasa, a közösségek építésére összpontosítanak, a hagyományos és modern eszmék ötvözésére, valamint a spiritualitás és a fenntarthatóság kapcsolatára.krisnás konf 02A rendezvényen Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének volt elnöke videóüzenetben szólal meg a konferencia témájáról.

Nem csupán az elmélet, a gyakorlat is előtérbe kerül a szakmai nap keretében, hiszen a résztvevők a kerekasztal beszélgetések és az állófogadás után körbejárhatják Krisna-völgyet, megismerhetik fenntarthatósági projektjeit és az e területeken elért kiemelkedő eredményeket. Szakmai vezetéssel látogathatják végig a tehénvédelmi központot, az ökrös malmot, a biokertészetet, a saját textilt előállító kézműves műhelyt, az árammentes lakóövezetet, a hagyományos indiai szentélyt és az öko iskolát – így igazi élménynapban lehet része minden látogatónak.krisnás konf 03Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a konferenciára május 6-ig lehet regisztrálni. További információért és a regisztrációért kérjük, látogass el a konferencia hivatalos honlapjára: https://okovolgy.hu/konferencia/