Skip to main content

Mangalicaháj, kamilla, zöldalma – már csak pár hét van a Gourmet Fesztiválig

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt kívánja hangsúlyozni idén az MBH Bank Gourmet Fesztivál is május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” sajtótájékoztatóján részt vettek az fesztivál nagykövetei, akik mindannyian ízelítőt adtak tudásukból. Elhangzott az is: idén több bisztrókonyhát lehet majd kóstolni, és mindenhol lesznek pénztárcabarát fogások.

 

Az MBH Bank támogatja a kultúrát, a sportot, ám a Gourmet Fesztivál az egyetlen rendezvény, amit a nevünkre is vettünk, mert úgy gondoljuk, hogy az esemény rendkívül színvonalas, megtestesíti mindazt, ami a cég számára fontos, hiszen bemutat sikeres, innovatív magyar vállalkozásokat – vezette fel az eseményt Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Kutas István

Kiemelte, hogy a fesztivál idén a hölgyeket, a női energiát helyezi a fókuszba, ami a pénzintézet számára ugyancsak hangsúlyos. „A Gourmet Fesztivál hozza azt a prémium minőséget, amit az ügyfeleink is várnak” – húzta alá Kutas István, aki felidézte, hogy maga is régi vendége az eseménynek, s már akkor is kilátogatott a rendezvényre, amikor még Budai Gourmet-nak hívták.

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója kiemelte: az idei a tizenharmadik alkalom, hogy a Millenáris együtt ünnepli a magyar gasztronómiát a Gourmet Fesztivállal. Közös pontként értékelte a két menedzsmentben, hogy évről-évre keresik az újdonságokat, amelyekkel – építve a saját hagyományaikra és értékeikre – többet, jobbat tudnak nyújtani a vendégeknek. Elárulta azt is, hogy a színfalak mögött már hónapok óta folynak az előkészületek, hogy olyan színvonalon tudják vendégül látni a közönséget, ahogy korábban megszokták.sajt gf 24 06

Dankó Virág

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál esetében már hagyomány, hogy mindig más-más témát helyez a fókuszba. Korábban ikonikus ételeken (gulyásleves, rakott krumpli, paprikás csirke), majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly (paprika, sercli, sör, gombóc, kaviár, pezsgő, eper, mangalica), később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre erőteljesebb szerepe került középpontba.

Nemes Richárd, a Gourmet Fesztivál főszervezője rámutatott: az alaprecept idén sem változott, azaz három nap alatt szeretnék bemutatni Magyarország aktuális és nívós gasztronómiai felhozatalát. Ezt egészítik ki az idei fő témával, a női energiával. Örömtelinek nevezte, hogy a korábban férfiak uralta szegmensben egyre több a női szereplő.sajt gf 24 04

Nemes Richárd

„A 2024-es Gourmet Fesztiválhoz idén három nagykövet is társult, Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia eltérő területein tevékenykednek, ám mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű. A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon” – közölte Nemes Richárd.

Ormós Gabriella pék ehhez kapcsolódva megemlítette, a női energia mindig jelen volt a gasztronómiában, már az őskorban is az asszonyok őrizték a tüzet, később a konyhákon szakácsnők dolgoztak. Hogy a szakma elférfiasodott, azt fizikai okokra vezette vissza. A női energiát a táplálás energiájában látja, valamint a közösségteremtésben, a tudás átadásában, a workshopok szervezésében. Szerinte a nők sokat tudnak hozzátenni a gasztronómiához.sajt gf 24 10Ormós Gabriellának egyébként esze ágában sem volt pékséget nyitni. A kommunikációs szakmát mégis felváltotta a kovász bűvölete. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. A Jenői Pékség, egyben a Kovászlabor közösség alapítója a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait a fesztivál Kovászlabor workshopján.sajt gf 24 16

Fekete Zsóka és Ormós Gabriella (b-j)

„Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett” – mesélte Fekete Zsóka, aki eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de ezután a húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága immár közel 400 szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.

Ma már nagyon sok étterembe szállít, nem is kizárólag hazaiakba, az egyik ljubljanai étterem is tőle vásárol. A fesztiválon Fekete Zsóka mangalicatarjájából Tóth Szilárd, a SALT Budapest séfje készít majd rántott húst.sajt gf 24 11

Ötvös Zsuzsanna

A harmadik nagykövet, Ötvös Zsuzsanna az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktorált, ám már tanulmányai közben elindította gasztroblogját. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje. Zsuzsival EZEN A LINKEN egy hosszabb interjút olvashatnak! Hogy készül egy vegán desszert? Veganizálható-e egy hagyományos desszert? Ezekről fog beszélni az idei fesztiválon egy előadás keretében, és kóstolót is hoz majd a vegán sütijeiből.

Nemes Richárd kitért arra is: amellett, hogy a legjobb vidéki éttermeket elhozzák a fesztiválra, törekedtek rá, hogy olyanok is szerepet kapjanak, akik nem a fine dining vonalat képviselik. Ezért nyitottak a bisztró- és a nemzetközi konyhák képviselői, és némileg a komfortfood irányába is, mivel az utóbbi években bekövetkezett gasztronómiai fejlődés ezt megengedi. Ezek a stílusok könnyebben befogadhatók a nagyközönség számára. A főszervező megemlítette azt is, hogy lesznek „pénztárcabarát” ételek, minden kiállítót megkértek, hogy kínáljanak egy olyan ételt, ami legfeljebb 2 500 forintba kerül.sajt gf 24 09A helyszínen kóstolóval várták a megjelenteket, természetesen meg lehetett ízlelni Gabriella kenyerét és Zsóka mangalicaszalonnáját, amit savanyított eperrel szervíroztak. A Laurel vegán ételekkel készült, Szabó Dávid társséf elmondta, hogy egyik szezonálisan változó fogásukkal érkeztek, gyozával, amihez ördögszekérgombát, zöldalmát, mogyorót kínált. Ötvös Zsuzsi kamillás, rebarbarás, kecskesajthabos desszertet hozott, azonban a fesztiválon érdemes lesz felkeresni a Laurel házikóját, mert a pastry séf különleges fánkkal készül.

Az egykor két Michelin-csillagos Onyx idén kiállítóként nem, helyette színpadi előadóként vesz részt a fesztiválon, tudtuk meg a helyszínen. Elhangzott az is: gőzerővel zajlik az étterem átalakítása, ami azért is örömteli fejlemény, mert korábban arról érkeztek hírek, hogy az étterem bezár. A vendéglátóhely Fekete Zsóka mangalicájából készített ételt a sajtótájékoztatóra, amely a Csikorgás nevet kapta és amivel a város zaját szerették volna illusztrálni. Minden eleme ropogós volt, amit úgy erősítettek fel, hogy egy fülvédőt adtak az étel mellé a megjelenteknek.sajt gf 24 15Az eseményen elhangzott az is, mennyi különleges program várja a látogatókat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, illetve neves színészek improvizációs talentuma. A csapat improvizációs gasztroszínházzal készül, sok nevetéssel, elegyítve a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történetét. A tálalásban Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző segít majd.

A Gourmet Akadémia színpadán Maki Stevenson, a Makifood Cookery School and Events alapítója japán-magyar ételkombinációkat fog bemutatni. Arya Razavi, az Arany Kaviár nemzetközi kaviárspecialistája izgalmas kóstoló keretében prezentálja mindazt, amit érdemes tudni az igazán jó kaviárokról.

A kelt tészták rajongói egy nagykunsági sütemény készítésének fortélyait leshetik el annak koronázatlan királynőjétől, a kunmadarasi Ferdinánd Bisztró háziasszonyától, Kálmán Évától. Mangalicahájas-szilvalekváros tésztáját (amely Fekete Zsóka mangalicahájával készült) meg is lehetett kóstolni – a fesztiválon egyszerűen senkinek nem szabad kihagyni!sajt gf 24 02Izgalmasnak ígérkezik a bibimbap készítés Kim Taeyennel és Mautner Zsófiával, a program keretében a koreai konyha szakértője enged betekintést a keleti ország gasztronómiájának világába és persze megtudhatjuk, mi az a bibimbap. Két különös hangulatú, kicsiny étterem séfje is bemutatkozik a színpadon: Kiss Zaida, a budapesti Zincenco Kitchen, valamint Katkó Kriszta, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely séfje koprodukciós finomfőzelékkel érkezik. Azt is megtudhatjuk, hogyan készül az igazi erdélyi padlizsánkrém, a vinetta, Kati mama és György Réka (Páva Étterem) segítségével.

A fesztivál harmadik napja egybeesik a gyermeknappal, ezért a szervezők a 18 év alattiakat ingyen engedik be a fesztivál területére. A cukrászdák meglepetéssel készülnek: ha a szülők bizonyos standokon vásárolnak valamit, a gyerekek ajándékot kapnak, nyalókát, robbanócukros macaront és egyéb finomságokat.sajt gf 24 14A gyermeknapon három, kicsiknek szánt workshopot is rendeznek. A KitchenAidnél fagyit lehet készíteni, Wossala Rozina szülő-gyerek párosokkal fog tésztákat és “pikk-pakk” szószokat főzni, Lefkovics Lea, a SALT Bakery vezetője pedig a keksz és az amerikai cookie elkészítésébe avatja be a gyerekeket. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.

 

Címkefelhő