Skip to main content

Célkeresztben az új gasztrogeneráció

| Gourmet Riporter | Reflektor

Több mint száz kiállító, köztük mintegy ötven étterem, tucatnyi cukrászda, valamint street food ételek, nemzetközi konyhák és különböző italok a söröktől kezdve, a borokon, pezsgőkön át a koktélokig – ezt várja idén az érdeklődőket a legjelentősebb hazai gasztroesemény, a Gourmet Fesztivál. A minden évben fokozottan várt eseménynek június 2-4. között ezúttal is a Millenáris ad helyet, amelynek idei témája az „Új generáció”.

 

A megszokottól eltérően ez évben nem konkrét ételre vagy alapanyagra fókuszál a fesztivál, ezúttal ugyanis a fiatalok kerülnek a középpontba, és velük együtt a megújulás, az újdonságok, legyen szó trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról. „Tavaly az «Örökség» témát jártuk körül, idén viszont a jövőre fókuszálunk, hiszen jól látható már egy új generáció, legyenek akár séfek, cukrászok, baristák vagy bartenderek, akik fiatal koruk ellenére rendkívül magas színvonalon képviselik szakmájukat” – mondta Nemes Richárd, a Gourmet Fesztivál főszervezője.

GF 2023 01

Az idei fesztiválon (a tavalyi fesztiválról írt riportunkat IDE KATTINTVA olvashatja) az új generációt többek között olyan fiatal szakemberek képviselik majd, mint Béres Anett, aki az egyetem után inkább a szívét követte, így lett autodidakta cukrászból a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra cukrászséfje; Makai Edina, aki filozófiát tanult és egy zenekarban is dobolt mielőtt a Michelin-csillagos Salt étterem séf-helyettese lett.

Vagy Csillag Richárd, a kéthelyi Lokal47 séfje, aki már 21 évesen részt vett a világ egyik legrangosabb szakácsversenyén; Huszár Mátyás, aki a Balaton északi partjának legizgalmasabb új nyitásaként emlegetett balatonfüredi Vasüzlet szemtelenül fiatal csapatát vezeti. Ott lesz a már sokszor bizonyított MÁK séfje, Mizsei János, aki tavaly elnyerte a The Michelin Guide „Év Fiatal Séfje” díját (ezzel az elismeréssel az új generációt díjazza a nemzetközi gasztrokalauz), és Tóth Pál, a szegedi Alabárdos merész és ambiciózus séfje, akinek korábban punk zenekara volt, de ma már saját szakácskönyvet is jegyez.

GF 2023 03

A Gourmet szokásos, de továbbra is rendkívülinek mondható étel-ital kínálatáért felelős kiállítók mellett számos izgalmas program várja majd az érkezőket, a szakmai bemutatókon túl például olyan előadások is lesznek, amelyekben a szakácsművészet közös metszéspontba kerül az irodalommal, a zenével vagy akár a festészettel is. A fesztivál közönsége találkozhat majd Wossala Rozina, vendéglátós-író-műsorvezetővel is, aki a Gourmet Akadémia színpadán tart majd workshopot a tanulni vágyó ínyenceknek.

 

Címkefelhő