Skip to main content

Kézilabda, kolbász, juhtúró

| Gourmet Riporter | Reflektor

Ritka párosításra készülnek a szervezők a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság kapcsán: olyan eseményt rendeznének, ami komplex élményt kínál a rendező országokba, Magyarországra és Szlovákiába látogatóknak. A szurkolókat igazi fesztivál fogadja majd, akik a meccsek izgalma mellett kulturális és gasztronómiai programok sokaságán vehetnek részt. A kulináris élményeket a beharangozó sajtótájékoztató házigazdája, Wossala Rozina idézte meg.

 

Watch games, see more – ez a szlogenje a 2022-ben Magyarország és Szlovákia öt városában rendezendő kézilabda Európa-bajnokságnak. Az elnevezés utal arra, hogy a hivatalosan EHF EURO 2022-nek nevezett viadal során a szervezők szeretnék megragadni azok figyelmét is, akik nyitottak az új élményekre, utazásokra, a gasztronómiára, de még nem tagjai a sportkedvelők világának.

ehf2022 01

Bíró Szabolcs, az EURO2022 Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke ismertette: már a pályázat során megfogalmazták, hogy szeretnék elkötelezni és összekötni az embereket a kézilabda iránti szenvedélyükön keresztül. Olyan elemeket kapcsolnak majd az Európa-bajnoksághoz, amelyek révén a résztvevők ízelítőt kapnak Magyarország és Szlovákia kultúrájából, gasztronómiájából, vendégszeretetéből és szórakozási lehetőségeiből, mindezt egy életre szóló élménycsomagba foglalva.

ehf2022 06

Nagy László, Wossala Rozina, Bíró Szabolcs (b-j)

Wossala Rozina, az Európa-bajnokság beharangozó sajtótájékoztatójának otthont adó Bestia étterem tulajdonosa ezer szállal kötődik a sporthoz, hiszen édesapja, Wossala György vitorlázó olimpikon és Európa-bajnok volt. Elárulta azt is, hogy életének egy részében Mészöly Kálmán, egykori labdarúgó és edző volt a nevelőapja.

Nemcsak a sportban, de az éttermi életben is kialakulnak stresszhelyzetek, amikor akár száznál is több vendégeket kell egyszerre kiszolgálni, jegyezte meg a Konyhafőnök zsűritagja. Egy másik érdekes kapcsolatra is rávilágított, szaknyelven ugyanis „pályának” hívják, azt a teret, ahol a vendégek helyet foglalnak. – Azok a kollégák, akik csapatsportból érkeztek a vendéglátásba, sokkal jobban teljesítenek ezen a pályán – tette hozzá.

ehf2022 02

Wossala Rozina hangsúlyozta: a sportnak és a gasztronómiának egyaránt közösségteremtő ereje is van. – Ha a például a focira gondolok, nekem mindig egy porchetta szendvics jut eszembe. Amikor Olaszországban éltem, barátaimmal gyakran jártunk a Fiorentina meccseire, és a stadionnál lehetett kapni a város legjobb porchetta szendvicsét. A barátok és a finom étel miatt jó buli volt focimeccsre járni – idézte fel emlékeit Rozina.

ehf2022 04

Egyben előrevetítve azt is, mi várhat majd a két év múlva a kézilabda kontinensviadalra érkező szurkolókra. Ízelítőül a két rendező ország egy-egy hagyományos ételével készült. – Régen olyan egyszerű ételek terjedtek el a két országban, amelyek egész napra elég kalóriával látták el a földeken dolgozókat. Ám ha ezeket az ételeket jó minőségű alapanyagból készítjük, picit felfrissítjük, még ma is nagyon finomak – mondta Wossala Rozina.

ehf2022 03

A magyar gasztronómiát a kolbász képviselte, annak is egy kissé csípős, csabai változata, amit a Bestiában töltöttek, mellé szintén a ház saját csalamádéja került a tányérokra. A szlovákok ismert eledele a sztrapacska, amelyhez a legkiválóbb, liptói juhtúrót (brindza) szerezte be az étterem. Az eseményen többen megállapították: ha ilyen minőségű ételekkel állunk majd Európa elé, biztosan nem vallunk szégyent.

 

Címkefelhő