Skip to main content

Mézeskalács mennyország a körúton

| Velkei Tamás | Kávéház

A Zsolnay Kávéházba lépve kellemes mézeskalács illata fogadja a betérőt. Nem illatosító biztosítja a mennyei illatot, hanem egy életnagyságú mézeskalács házikó. A készítéséről érdeklődtünk a kávéházban, s ha már ott jártunk, hoztunk magunkkal egy bevált mézeskalács receptet is.

 

A körúti Béke Szállóban található Zsolnay Kávéházban a korábbi években is kiállítottak egy piciny mézeskalács házikót advent táján, idén azonban Tóth Zoltán executive séf arra gondolt, mi lenne, ha életnagyságú házat készítenének a vendégek és a körúton sétálok nagy örömére. Barna László pastry séf lehetségesnek tartotta a felépítését, csupán egy felületet kért, amire az úgynevezett wind habot felvihetik és feldolgozzák rá a mézeskalács téglákat, cserepeket, figurákat. zsolnay mézeskalács 01

Sorra születtek az ötletek, hogyan lehetne megvalósítani az álmot, amire minden gyermek vágyik advent táján: belépni a cukorka mennyországban álló mézeskalács házikóba. A szervezés több mint két hónapig tartott, előbb megrendeltek egy 2x2 méteres kerti tároló faházat, valamint a ma már mellette álló kis szánkót.

Tóth Zoltán elmondta: az igazgatóság és a műszak egyaránt támogatta az ötletet, sőt, utóbbi munkatársai részt vettek a házikó felépítésében. A konyhán 4-4 cukrász és tanuló készítette a figurákat, összesen nagyjából húszan vettek részt az „építésben”.

zsolnay mézeskalács 03

A munka tehát azzal kezdődött, hogy az illatozó építmény alapjául szolgáló faházikó falára felvitték a wind habot (vagy más néven wind masszát), aminek készítése során tojásfehérjét felvernek 118 Celsius fokra melegített cukorsziruppal, amihez plusz cukrot adnak. Így egy sokkal keményebb hab keletkezik, mint csupán tojásfehérjéből – Rákóczi-túrós tetején találkozhatunk vele a cukrászdákban, de ebből készül a habkarika is. A wind habból húsz kilogrammnyi „vakolat” került az építmény falára.

zsolnay mézeskalács 06

Az édes habarcsba ragasztották bele a konyhán készült mézeskalács figurákat. „A Béke Szállóban még a kerítés is mézeskalácsból van” – fogalmazott tréfásan Barna László. Elmondta, hogy a tetőcserepekhez 58 kilogramm linzertésztát használtak fel (amihez 30 kilogramm lisztre, 18 kilogramm vajra és 10 kilogramm porcukorra volt szükség). A cserép anyagának a kétszeresét gyúrták be az összes figura elkészítése során.

zsolnay mézeskalács 10

Mézből 5 kilogrammra, mézeskalács fűszerkeverékből 1600 grammra volt szükség, nem beszélve a további díszítésről: csak M&M’s cukorkából felhasználtak 5 kilogrammot, de került a házikó falára több kilogrammnyi Smarties, Haribo, pillecukor, fahéjrúd és gabonagolyó is. Ha akarnánk, akár meg is ehetnénk a díszítést. A munka végén nem maradt más, mint berendezni a házikót, kis fenyőfa, ajándékok, és még a Mikulás karosszéke is bekerült a mézeskalács lakba.

Az adventi időszakban nem csak a házikó, más örömforrás is várja a vendégeket. Továbbra is el lehet költeni a Zsolnayban egy „Gyertyafényes vacsorát”, mert, ahogy a séf fogalmazott: a Zsolnayban minden nap egy kicsit karácsony, és minden nap a szeretetről szól.

zsolnay mézeskalács 15

Hamarosan indul egy új kombináció a kávéházban, a „flódnis tea”, amelynek keretében egy csésze forró tea mellé egy szelet flódnit kóstolhatnak a vendégek.

Ezen kívül karácsonyi ajándékdobozzal is kedveskednek a kávéház dolgozói, amiben kézműves csokoládé, méz, mini fonott kalács, kacsarilette, és helyben készült cookies válogatás található szalmaágyon. És persze nem maradhat el idén sem a cukormentes, 250 grammos Zsolnay-bejgli, amelyeket egyesével csomagolva, díszcsomagolásban kapnak meg a vásárlók.

Mézeskalács Zsolnay módra

Forraljuk fel, majd hűtsük ki 400 g méz, 300 g cukor és 60 g víz elegyét. Keverjünk össze 40 g fahéjat, 25 g porcukrot, 65 g egész tojást. Ezt követően 1 kg liszt, 10 g szalalkáli, 10 g sütőpor, nagyjából 50 g tej felhasználásával a fenti hozzávalókkal együtt gyúrjunk tésztát. Melegítsük fel 180 Celsius fokra a sütőt, és süssük a kalácsot 10 percig. A tésztából 50 darab, 12 cm-es mézeskalács süthető ki.

.

Címkefelhő