Skip to main content

Salamon temploma mézeskalácsból

| Velkei Tamás | Reflektor

Majdnem egy évtizede már, hogy november végétől december közepéig lázban ég egész Vácrátót: ilyenkor készülnek el ugyanis a település nevezetességévé vált mézeskalács falu házikói. Ám a helyiek nem érik be pár épület megsütésével: az illatos tésztából a falu nevezetességei mellett megformálják a pisai ferde tornyot és még a vasorrú bába mézeskalács házikóját is.

 

Egyszer Sződligeten jártunk látogatóban a kolléganőmmel, ott láttunk hasonló mézeskalács falucskát. Amikor hazajöttünk azt mondtam: „Te, Jucus, ilyet mi is tudnánk csinálni” – emlékszik vissza a kezdetekre Szerencsés Józsefné, Marika. A nyugdíjas óvónő még ma is örömmel gondol vissza arra, hogy csillogott a kisdedek szeme, amikor meglátták a mézeskalácsból készült házikókat, hóembert, Mikulást. Mindez kilenc évvel ezelőtt történt, akkor még csak egy asztalkára való házat sütöttek.

vácrátót 09

Azóta a vácrátóti asszonyok minden évben megrendezik a plébánia egyik termében a mézeskalács bemutatót. Smál Istvánné Jucus, a másik „alapító” büszkén mutatja a szintén mézeskalácsból készült táblát, amelyen csak annyi áll: 9. Mézeskalács falu.

vácrátót 10

Persze, ma már nem egy asztalra valót sütnek, elképesztő mennyi dolgoztak az óvoda alkalmazottai és a szülők Az idei vácrátóti Mindenki karácsonya rendezvényre több mint három héten át sütötték megállás nélkül a mézeskalácsból készült házakat, mesejeleneteket, nevezetességeket. Fábiánné Stipka Csilla és testvére Márkus Tünde vitte a prímet, nemcsak fáradhatatlanul sütöttek, de Csilla még a falu felépítésében is részt vesz.

vácrátót 02

A rengeteg forma elkészítéséhez fél mázsa liszt, 250-300 tojás, 20 kilogramm méz, 15 kilogramm margarin kellett, nem beszélve a mézeskalácshoz elengedhetetlen fűszerekről és a rengeteg csokoládé, cukorka díszítésről. Miközben az hozzávalókat próbálják számba venni a hölgyek, megérkezik Pappné Spiegelhalter Julianna óvódavezető is, majd rövid tájékozódás után ő is azonnal munkához lát.

vácrátót 04

Először az asztalokat terítik fehér lepedővel, a havas tájat imitálva. A plébánia földszintjén U-alakban sorakoznak az asztalok, amelyeken éltre kel a falu, egy elképzelt város, a világ számos nevezetessége, ismert mesefigurák és még a történelem is. De haladjunk sorban!

vácrátót 01

A falu házainak tetejét gyönyörű, csipkére hajazó minták borítják, középen egy magaslaton Vácrátót temploma áll. A gondos helyiek még az oltárt is lemásolták, amelyet meg is lehet világítani a sekrestyén keresztül. Egy másik asztalon megannyi kicsiny, színes házikó sorakozik egymás mellett.

vácrátót 03

A terem végében kapott helyett egy kis mézeskalács betlehem, közelében számos nevezetes épület sorakozik egymás mellett: a pisai ferde torony, a gizai piramisok, a riói Megváltó Krisztus szobor. Valamint egy rendkívül különleges építmény, amely már Krisztus születésekor sem állt: az Ótestamentumban leírt Salamon temploma. A rendkívül bonyolult épületegyüttest kivételesen nem idén sütötték, olyan sziszifuszi munka elkészíteni, hogy inkább eltették a tavalyit.

vácrátót 07

Ám ez az egyetlen ilyen épület. A mézeskalácsok nagy részét egyébként már előre megveszik a rátótiak. Van, ahol elfogyasztják, máshol elteszik emlékbe, a befolyt összegből pedig az óvodát támogatják.

vácrátót 05

A helyiség közepén a kicsik nagy örömére megnézhetik a Mikulás csokigyárát, egy városkát jégpályával és megnézhetik a vasorrú bába mézeskalács házát, ahová épp Jancsi és Juliska tart.

 

Címkefelhő