Kávéillat, ízkavalkád és a helyes vérnyomás beállítása
Szeles, napsütéses vasárnap. A reggeli 107/71-es vérnyomással nem is lehetne jobb program, mint elindulni az Akváriumba, ahol a hatalmas kávézóvá alakult klubban újra megünnepelhettük a Kávé Napját, Magyarországon immáron tizenegyedszer.
Kezdő és tapasztalt kávéínyencek forgatagában egy váratlan ötlettől vezérelve a Monyo standjánál álltam meg szemrevételezni legújabb üdítőjüket, a Cascara Colát. A söröket főző cég 2021 végén kezdett el üdítők gyártásával foglalkozni; a 2023 májusában piacra dobott dobozos kóla fő alapanyagát, a cascarát, a Bányai Kávétól veszik Costa Ricából. Elsőre talán idegenül csenghet ez az alapanyag, pedig ugyanúgy a kávéhoz kötődik.
A cascara szó spanyol eredetű, jelentése maghéj. Magyarul leginkább kávécseresznye tea néven említik, mivel a cascara tulajdonképpen szárított kávécseresznye. A cascara koffeintartalma miatt döntött a cég a kólás üdítő mellett, melyből ez év végén kókuszos és cukormentes változat is kapható lesz. A standon megismerhettem az új íz kitalálóját, Nagy Renáta élelmiszermérnököt, aki a Cascara Cola ízét addig csiszolta, míg a kóstoltatás során egybehangzóan elfogadták azt.
A bemelegítő üdítő után most aztán irány egy jó erős kávé. A Casino Mocca standjánál már hosszú sor állt. Míg vártam az első ízélményemre, elbeszélgettem a Casino Mokka baristájával, aki kiemelte: szerinte a csapatuk az, amelyik az országban a legjobban leköveti a kávé szezonalitását. Ez alatt azt értik, hogy ha december és január között szüret van Etiópiában, akkor a Casino Mokkánál decembertől februárig valószínűleg nem találunk a kínálatban Etióp kávét, hiszen a pörkölőnél várják a friss szüretet. Csak akkor lesz a cég kínálatában fellelhető az adott országból érkező kávé, amikor az friss szüretből érkezik.
Mindeközben elkezdődött az Akvárium színpadán a 2023-as Kávé Napja Brew Blend verseny, amelyre szakmabeliek és a témában jártas amatőrök is jelentkezhettek, a döntősök pedig a különleges gyakorlókávék mellett, pénzdíjazásban is részesültek. Mint elhangzott, a filterkávésok versenyén mindenki 4 fajta kávét kapott: egy száraz eljárású Etiópiából származót, egy kenyai mosott kávét, és két fajta nicaraguai kávét.
Igazi élmény volt kipróbálni a Goosebumps csapatánál egy mosott etióp filterkávét, az Ethiopia Worka-t, melynek fekete teás, citrusos ízjegyeit emelném ki. Ahogy hűlt ki, „kinyílt” a kávé, és még inkább előjöttek a citrusos ízjegyek. Izgalmas volt ugyanezt a kávét espresso formában is megkóstolni. Itt vehettem kezembe egy Hario V60-at, az egyik legnépszerűbb filterkávé készítő eszközt, mely anyagát tekintve lehet üveg, műanyag, rozsdamentes acél vagy akár kerámia is. Ahogy magyarázták, a lényeg, hogy a tölcsér 60 fokos szögben szűkül, és az alján lévő lyukon keresztül csepegteti le az őrleményen átfolyt kávét.
A kiváló minőséget képviselő pörkölők mellett helyt kapott többek közt a The Cuphub csapata, mely cég alapvetően specialty kávézóknak szállít barista termékeket. Több márkát is képviselnek, az Akváriumban a Sproud nevű terméküket mutatták be, mely nem más, mint egy borsóital. A Svédországból származó teljesen allergénmentes növényi ital, jól gőzölhető, és a tejhez hasonlóan semleges ízhatása van.
Újból a színpad felé fordulva, a rendezvényen mutatkozott be az eisbock típusú kondenzált tej, a Milbok, melyet top baristák, közreműködésével fejlesztettek. Ahogy Horváth Attila, az Arch & Beans ügyvezetője, pörkölőmester kiemelte: a Milbok „csak egy tej, de ha megkóstolod, megérted mitől más”. A speciális eljárás révén ez a fajta tej textúrájában gazdagabb és édesebb is lesz. Fontos megemlíteni, hogy a Milbok fehérjetartalma meghaladja a zsírtartalmát, és mivel a fehérje segít kiemelni a kávéban rejlő ízeket, minden adott, hogy egy innovatív versenytejet kóstolhassunk.
A végén igazán különleges élményben lehetett részem. A koffeintől kissé emelkedett hangulatban még megkóstolhattam a Samurai Shoelace Bean Candy kapszulás kávéját. Ahogy Lonkai Márton, a Samurai Shoelace márka egyik megálmodója kiemelte: a minőségi kapszulás kávé lényege, hogy pontosan azt a kávét ihatjuk, amit a gyártó beállított. Prémium arabica kávékkal dolgoznak, amit maguk pörkölnek, és saját gyártó- és csomagoló gépsorukkal ők töltik meg a 100 százalékban újrahasznosítható alumínium kapszulákat. Lezárásként kaptam a csapattól egy koffeinmentes kávét is, melyre azért is büszkék, mert vegyszermentesen vonják ki a koffeint a kávéból.
Késő délután, már otthon, újra megmértem a vérnyomásom: 127/74-et mutatott a mérő. Sikerült a kísérlet, nemcsak, hogy emberi vérnyomásom lett, de hatalmas élménnyel, különleges technológiákkal és maradandó kávéélményekkel ajándékoztam meg magam A Kávé Napja rendezvényen az Akvárium Klubban.
Fotó: Szlapák-Matusz Krisztina