Skip to main content

Balatoni emlék és kerti idill ihlette Magyarország tortáit

| Velkei Tamás | Kávéház

Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a Spicces Füge Respektus nevű tortája nyerte idén a Magyarország Tortája versenyt. A Magyarország Cukormentes Tortája versengésben Lawal-Papp Zsófia makói cukrász Kikeletre keresztelt tortacsodája lett az első. Az év kenyerét Dunabogdányban sütötték. A finomságokat hagyományosan az augusztus 20-i ünnepekhez kapcsolódva lehet megkóstolni. 

 

Fügés, sós karamellás torta nyerte idén a Magyarország Tortája versenyt, amely évek óta az egyik leginkább várt esemény a cukrász szakmában. A győztes ebben az évben a Spicces Füge Respektusrí keresztelt torta lett, amelyet Lakatos Pál, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza készített. Második helyezést ért el Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső), aki korábban már volt győztese a nemes versengésnek. Kreációja a Betyáros málna nevet kapta. A harmadik helyen Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) Merengője végzett.

orszag torta 2023 04

Füredi Krisztián, a verseny 2. helyezettje, Borbás Marcsi és Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke (b-j)

Lakatos Pált – aki korábban is nevezett már a versenyre – egy balatoni nyaralás során kóstolt karamellizált fügefagylalt ihlette meg, úgy vélte, a fügéhez a karamell és a tokaji aszú izgalmas párosítás lehet. A győztes torta pontosan egy mandulalisztes-vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz.

orszag torta 2023 03

Lakatos Pál

Tokaji aszús, meggyes fügezselé és akácmézes tejcsokoládés tükörzselé teszik igazán különlegessé az ízvilágot, amelyet akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. (A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.)

orszag torta 2023 12

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan. „Az ipartestület minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készített tortákat vár az indulóktól, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak” – hangsúlyozta a verseny eredményhirdetése előtt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezetője.

orszag torta 2023 05

A parlamentben tartott eseményen hozzátette: idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból legalább egyet kötelezően fel kellett használni a cukrászoknak. A kosárban megtalálható volt az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és honi gyógynövények.

A kötelező alapanyagkosárból legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották, de több versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekesség, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz.

orszag torta 2023 01

Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40 százalékban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban. Az ügyvezető megemlítette, hogy a verseny háromkörös zsűrizési folyamata után hirdettek győztest. Az első fordulóban anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második értékelési körben újra megízlelték a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kell elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében, ekkor a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozta, és az elkészült tortákat is újra értékelte.

Természetesen gondoltak idén is a cukorbetegekre, hiszen a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben meghirdeti a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

orszag torta 2023 02

Lawal-Papp Zsófia

Az idei győztes Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza lett Kikelet elnevezésű édességével. A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László lett, a szegedi Reök Kézműves Cukrászdából, Tökmag málna alkotásukkal. A harmadik helyet Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda cukrásza szerezte meg Randevú nevű tortájával.

orszag torta 2023 11

Az első helyezett Lawal-Papp Zsófia – aki korábban énektanár volt, és hat éve vette át édesapja 1981-ben nyitott cukrászdáját – frissítő harmóniára törekedett a kreáció megvalósítása során, a tortát saját kertjük, valamint egy csepp fekete tea ihlette meg. Az édességben áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, amelyet a vaníliás fehér csokoládéból készült mousse és a gabonaliszt nélküli mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

orszag torta 2023 09

A Kikelet íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, hangzott el, ami a torta díszítésénél is megjelenik. Az alapítvány tájékoztatása szerint egy szelet torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki kerüli a cukor és a fehér liszt fogyasztását.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Lánchíd és a Döbrentei tér közötti Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját az érdeklődők augusztus 17-től megtalálhatják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai készíthetik el.

orszag torta 2023 06

Pékfagylalt

Nem csak tortákat lehet majd kóstolni az ünnepen: amint azt Borbás Marcsi, a nemzeti ünnep, vagy ahogy ő fogalmazott, összművészeti rendezvénysorozat háziasszonya elmondta, a Vörösmarty téren ismét megrendezik a csárdafesztivált, ahogy az immár hagyományos Magyar Ízek Utcáját is. utóbbi helyszínen nemcsak hazai, hanem határon túli (például kárpátaljai, csángó, felvidéki) különlegességeket is meg lehet ízlelni.

orszag torta 2023 08

Durumkenyér

És ez még mindig nem minden. Az Országházban kihirdették a Szent István napi Kenyérverseny győzteseit is, akiknek cipóit ugyancsak az ünnepi napok keretében, a Magyar Ízek Utcájában fogyaszthatjuk majd el. Az év kenyere verseny győztese a Heim Sütöde lett, Durumkenyerével. A dunabogdányi pékség – amely Septe József, a Magyar Pékszövetség elnökének elmondása szerint hosszú évek óta készíti kenyereit vadkovásszal – által elnyert díjat a tulajdonos Heim Endre és Turjánszki Róbert vette át.

orszag torta 2023 07

Aranymetszés

Az innovatív kategóriában a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszésre keresztelt kenyere szerezte meg az első helyet. A kenyér – amelyet Fülep Zsolt és Fülep Ádám kreált – két-két különböző rozs- és búzalisztből, valamint áztatott dióval készül. A győztes kenyér alapja egy hosszú érlelésű kovász, amelyet szakaszos eljárással állítanak elő és évek óta alkalmaznak kenyereik készítése során. A kenyér tésztájának enyhén barnás a színe, íze zamatos, kissé édeskés, elegáns.

orszag torta 2023 10

A Stella Pékség csapata

A harmadik, úgynevezett sétáló sütemény kategóriában most először hirdettek győztest, a büszke címet a biharkeresztesi Stella Pékség hódította el. Győztes terméküket Pékfagylaltra keresztelték, és málnával, pisztáciával, fehér csokoládéval ízesített pékáru, amelyet tölcsérben kínálnak.

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület, GR

 

Címkefelhő