Skip to main content

Tejbegríz, sajt, gyógynövény – íme a Magyarország Tortája döntősei

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-a, államalapító Szent István ünnepe, egyben Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt idén is nagy érdeklődés kísérte, a cukrászok számos újdonsággal lepték meg a szakmai zsűrit.  


A Magyar Cukrász Ipartestület versenyére a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várnak. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amelyek már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:

• újfehértói fürtös meggy,
• kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
• tokaji aszú,
• magyar akácméz,
• gyógynövény (például kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).
 
A pályázók rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek, a versenybe ebben az évben 35 tortát  neveztek. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, több versenyző akár két-három összetevőt is felhasznált. A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában is megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők. 
 
Az idei döntős torták a következők: 
Betyáros málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

kandidáló torták betyáros

Cserszegi fűszeres-mandulás torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely

kandidáló torták cserszegi

Mandula kajszi – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

kandidáló torták mandula

Merengő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada

kandidáló torták merengő

Spicces füge respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós

kandidáló torták spicces

Tihanyi echo – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

kandidáló torták tihanyi

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek tökéletesítésükre.
 
A 2023-as szakmai zsűri tagjai: Béres Anett (Borkonyha és Textúra éttermek, Budapest), Fehér Judit (Created by Judit, Győr), Gerő Eszter (Sütizz, Budapest), Karikó Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Vanília & Gelarto, Nagykőrös), Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy), Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) és Mészáros Gábor, a zsűri elnöke (Mészáros Cukrászda, Szombathely). A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
 
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az első zsűrizést követően, amelyet április 20-án tartanak, a döntőre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd az idei győztes tortát.
 

Címkefelhő