Skip to main content

Főszerepben a napraforgó, a sárgabarack és a vilmoskörte

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny első helyét a Beszterce rózsája elnevezésű tortának ítélte a zsűri. A Szent István-napi kenyeret idén Solymáron sütik. 

 

A Magyarország tortája címet idén Fodor Sándor Napraforgóra keresztelt tortája nyerte – jelentette be Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke az Országházban. Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett verseny nemes címe ezzel Budapestre, a Habcsók Cukrászdába került. A győztes torta főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

2021 orszag tortaja napraforgó

A 10. Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a tápiószecsői Hisztéria cukrászának, Füredi Krisztiánnak az alkotása nyerte. A „Beszterce rózsája” természetesen hozzáadott cukor nélkül készült és a tortában a sárgabaracké a főszerep. A gyümölcs több rétegben, zseléként és mousse-ként is megjelenik a textúrák között, még a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze jól passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi.

2021 orszag torta beszterce rozsaja egesz szelettel

„A leginnovatívabb recept” különdíjat a 77 Elektronika Kft. felajánlásával a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda mesterei, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerte a Szeszélyes dió nevű tortával. A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a Diabess Kft. különdíját Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájáért. A cukormentes sütemények versenyét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendezi meg minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt.

A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére életre hívott az "Egy a természettel" versenybe olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatók. Az új kiírást a „Nimród” elnevezésű kreáció nyerte, amely szintén a Hisztéria és Füredi Krisztián alkotása. A győztes tortákat a nagyközönség augusztus 20-tól kóstolhatja meg az ország számos cukrászdájában. Az Országházban tartott sajtótájékoztatón bemutatták a Solymár gyöngye nevű Szent István-napi kenyeret is, amely a solymári Hel Pékségben készült.

 

Címkefelhő