Skip to main content

Salgótarjánban készül az ország legjobb croissant-ja

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Az Artizán Budapest pékség csapata nyerte a fehér vagy félbarna kenyerek kategóriáját az augusztus 20-án megtartott III. Kenyérlelke Fesztiválon. A Hold utcai pékség ezen kívül még két helyezést is szerzett és a versenyben arattak a fővárosi pékek. A croissant-ok versengését azonban vidéki cukrászda nyerte. 

 

Nemzeti ünnepünkön sokan látogattak el a budai MOM Kulturális Központba, hogy tanúi lehessenek, miként sütnek kenyeret az ország legkiválóbb pékjei a III. Kenyérlelke Fesztiválon. A fesztiválon – amelynek főtámogatója Budapest Főváros Önkormányzata – kenyérsütő versenyt is rendezetek, bár a versenyen a pékek nem egymás ellen küzdenek, hanem egymással karöltve – ahogy az a szervezők hitvallásában áll.

A nemes viadal a kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében zajlott, ahol a pékek tiszteletet adnak egymásnak, az általuk készített kenyérnek és annak. A zsűri pontokat adott a cipók kinézetére, illatára, tapintására, szerkezetére (állagára), héjára és ízére. A kenyérlelke fesztiválon meghatározott volt az alapanyagok köre, ami kenyerek esetében igen egyszerű, lévén kizárólag lisztet, kovászt, sót és vizet használhattak a pékek.

kenyérlelke 01

A legjobb kenyerek és pékáruk a fővárosban készülnek, hiszen a tizenkét helyezésből csupán kettő jutott vidéki pékségnek. A croissant-ok versenyében azonban egy nógrádi vállalkozás szerzete meg az első helyet, egyben bizonyítva, hogy már nem csak Budapesten sütnek minőségi pékárut. A négy kategóriában a következő eredmények születtek.

Fehér, félbarna kenyér
1. Artizán Budapest
2. Csepregi Pékség
3. Pékműhely (Budapest)

Teljes kiőrlésű kenyér
1. Pipacs Pékség (Budapest)
2. Artizán Budapest
3. Panificio Il Basilico (Budapest) és Pékműhely

Bagett
1. Pékműhely
2. Marmorstein (Budapest)
3. Pipacs Pékség

Croissant
1. G&D Kézműves Pékség (Salgótarján)
2. The Mill (Budapest)
3. Artizán Budapest

A hobbi- vagy, ahogy a kiírásban szerepelt, otthonsütők külön versenyben mérhették össze tudásukat. A fehér és félbarna kenyerek versenyében Thurányi Kata nyert, a teljes kiőrlésű cipók közül Sz. Kis Zoltán veknijét találták a legfinomabbnak. A frissen kisütött bagettek közül Hernádi Zsolté ízlett leginkább a zsűrinek, míg a croissant-ok versenyében Gyúrós Jánosét találták a legjobbnak.

Fotó: Chef&Pincér, Kenyérlelke Fesztivál, G&D

 

Címkefelhő