Skip to main content

Szendvicsekkel, bonbonokkal, kekszekkel csábít teázni a 110 éves Zsolnay

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Danubius Hotels szállodalánc kötelékébe tartozó Radisson Blu Béke Hotel idén májusban lesz 110 éves. A ház meglett korával ellentétben nagyon is aktívan ünnepel február végétől: gasztronómiai kuriózumokkal, hét fogásos vacsoraestekkel, angol teadélutánokkal, finom falatokkal, valamint kulturális eseményekkel várja a vendégeket. 

 

Idén ünnepli 110. születésnapját a Radisson Blu Béke Hotel, az eredetileg Britannia Szálló néven megnyílt vendéglátóhely 1913 májusától várja a vendégeket. A nagykörúti szállodában nyílt meg a hamar sokak törzshelyévé váló Zsolnay Kávéház is. A kerek évszám kapcsán a szálloda februártól nagyszabású eseménysorozatot indít el, amely májusban, az eredeti nyitás dátumára szervezett rendezvénnyel zárul. A ház munkatársai ez idő alatt sokat mesélnek 110 év történeteiről a nagyközönségnek, emellett gasztronómiai különlegességekkel, vacsoraestekkel, irodalmi és kávéházi rendezvényekkel emlékeznek a szálloda kalandokat sem nélkülöző történetére.

110 zsolnay 06

A Béke Hotel születésnapi évének szlogenje: „A Megszokott rendkívüli”. Az épület 110 éve simul a nagykörúti házsorba, a Zsolnay Kávéház is közel ennyi ideje várja vendégeit a hagyományos, minőségi vendéglátást képviselve. A megszokás a Béke Hotel esetében tehát a különlegességet jelenti, a szálloda munkatársai pedig azt vallják: a rendkívüliség a következő 110 év záloga a Radisson Blu Béke számára.

110 zsolnay 02

Haranghy Jenő képzőművész egyik táblaképe, amelyet az egykori bálteremből mentettek meg  részlet Shakespeare: A velencei kalmár című drámájából

A szálloda tulajdonosa a Danubius Hotels 2022-re teljesen megújította az épületet, így a vendégek ebben az évben már a teljes szobakapacitást birtokba vehették. A házban megújult 247 szoba, 8 lakosztály és a különleges, dupla erkélyes 435-ös saroklakosztály, újjászülettek a rendezvényterek két emeleten, 14 teremmel, köztük a „The Globe” étterem és a Zsolnay Kávéház.

110 zsolnay 03

Haranghy Jenő kovácsoltvas kupolája, amely egykor a kupolaterem éke volt, ma a Zsolnay Kávéházat díszíti

„Idén május tizedikén lesz száztíz éves a Britannia Szállóként megnyitott nagykörúti hotel és a Zsolnay Kávéház. A tavalyi a teljes megújulás éve volt, befejeződött a szálloda modernizálása a pincétől a padlásig. Miután az épület belsőépítészetileg is teljesen megújult, a mi feladatunk elmesélni az elmúlt évszázad történeteit – vallja Heréb István a Radisson Blu Béke igazgatója. Hozzáfűzte: a Béke minden generációja felelősséggel tartozik a következők előtt a vendéglátás színvonala, vagyis a rendkívüliség megtartásával.

110 zsolnay 04

Tóth Zoltán séf, Heréb István a Radisson Blu Béke igazgatója és Ács Erzsébet, a szálloda PR managere (balról jobbra)

A születésnapi ünnepségsorozat eseményei megidézik az ikonikus épület kulturális és művészeti emlékeit, és egy különleges gasztronómiai utazás során a szálloda és a kézműves hagyományairól híres Zsolnay Kávéház múltját is. „Amikor három éve elkezdtünk a csapattal közösen dolgozni a gasztronómiai irányokon, egy olyan alkotói kör lebegett a szemünk előtt, amelynek tagjai együtt alakítják a száztíz év történeteiből építkező kávéházat. Szeretnénk, ha a Zsolnay továbbra is a Nagykörút találkozóhelye maradna – hangsúlyozta Tóth Zoltán séf (akivel korábban ITT, ITT és ITT beszélgettünk).

zsolnay ősz 07

Töltött káposzta

Kifejtette, hogy a kávéházi egy intim vendéglátási forma egyedi gasztronómiai kultúrával. Ezt az irányt tartották szem előtt az sütemények, az ételek kialakításánál egyaránt. A séf elárulta, hogy a hét fogásos vacsoraesteket a szálloda történetének emblematikus alakjaira komponálta csapatával, amelyet alkalmanként legfeljebb 14 fő számára rendeznek meg a jubileumi évben. A különleges, történetmeséléssel fűszerezett, zártkörű vacsoraesteken Herczeg Ágnes borszakértő által választott italokat kínálnak majd.

110 zsolnay 01

A Zsolnay klasszikus, hamisítatlan angol teadélutánokkal, úgynevezett High Tea-vel is várja a vendégeket a Britannia Szálló megnyitásának emléket állítva, stílusosan, Zsolnay porcelánban. A körútról betérőket kézműves szendvicsekkel, bonbonokkal, kekszekkel kísért teázás várja. A Zsolnay Kávéház a hagyományos teadélutánt illeszti át a kortárs kávéházi légkörbe.

 

Címkefelhő