Mr. Foster mindenmentes Madrigálra invitál

| Gourmet Riporter | Kávéház

Trendi, világos és kényelmes lett a Zsolnay Kávéház új enteriőrje a közelmúltban befejezett felújítás után. A Radisson Blu Béke Hotel földszintjén található kávézó-cukrászda-bisztró étel- és süteménykínálata kóstolásra és maradásra csábít, a finomságok között ráadásul számos glutén-, laktóz- és cukormentes édesség is található. És akkor még nem is említettük a brinnert. Hogy mi az? Olvasson tovább!

 

Aki régen járt a körúti Zsolnay Kávéházban, talán rá sem ismer a felújított kávézóra. A confiserie és tágabb környezete a nagyjából féléves felújítás során teljesen új dizájnt kapott. Az üzemeltetők azt szerették volna, hogy a Zsolnay a fővárosiakat is kiszolgálva működjön tovább, ezért a korábbinál több asztal és szék, valamint elektromos csatlakozási lehetőség csábít a hosszabb időtöltésre. A vezetés bízik benne, hogy míg egykor a Nyugat nemzedéke töltött itt el hosszú órákat, feketét szürcsölgetve, kvaterkázva, a jövőben az új generáció ismert alakjai időznek majd szívesen az asztalok mellett.

zsolnay kavehaz 08

Hogy megkönnyítsék a bejutást, a kávéház a Teréz körút felől is kapott egy bejáratot, belépve az emeltről lekerült csodálatos és emblematikus Haranghy-kupolatető fogadja a vendéget, ami tulajdonképpen egy hatalmas ólomüveg félgömb. Voltak olyan törzsvendégek, akik az átalakítás hónapjai alatt sem hagyták cserben a kávéházat, s a törzsközönség manapság már új állandó helyét keresi; Görög Zita kedvence például az egyik szürke kagylós fotel a bejárathoz közel.

zsolnay kavehaz 07

A kávéház újjászületése Nathalie Rottenburg belsőépítésznek köszönhető, aki Varga Csaba, a vendéglátóhelynek otthont adó Béke Szálloda igazgatójának elképzelését valósította meg. A hotel vezetője egy nagy agorát képzelt el az egykoron kissé szocreál, sötét terek helyére. A hajdani szomorkás lobby helyén világos, egybenyitott tér született, számos izgalmas zuggal. De menjünk sorjában!

zsolnay kavehaz 09

A cukrászpultot, ami korábban a Szondi utca felé nézett, középre fordították, szembe a körúttal és az emeletre vezető csigalépcsővel, ami nagyszerű húzásnak bizonyult, hiszen így a (szálló)vendégek azonnal rábukkanhatnak a kávéház cukrászkínálatára. Van is miből mazsolázni. 

zsolnay kavehaz 02022

A Béke desszert például a szálloda korai korszakából maradt meg, amikor a hotelt még Britanniának hívták. A több mint 100 éves, csokoládés, marcipános receptet azonban Bechmann György vezető cukrász kissé átkomponálta, akárcsak a többi tortát, süteményt. Magas színvonalon hozta szinkronba a külcsínt a belbeccsel, a Somlói például úgy fest, mint egy üvegpiramis, amely több szintből áll, minden szinten egy-egy alkotóelemmel, amelyeket a vendég tetszése szerint elegyíthet, amikor felszolgálják számára az édességet. 

zsolnay kavehaz 14 kicsizsolnay kavehaz 12 kicsiA Maladipe lovári nyelven találkozásokat jelent, a süteményben többféle gyümölcs „találkozik” fehér csokoládé bundában. A Zsolnay Kávéház kínálatában a Lúdláb sem hasonlít a megszokotthoz, míg a Szófia-Mira szelet a cukrászmester leányáról kapta a nevét, amelyben a cukrászmester erdei gyümölcsöket elegyített mascarponéval. A labdarúgó világbajnokság alatt kínálnak a cukrászdában Vatruskát, Zsolnay pezsgő-eper szeletet és mini Pavlovát is. 

Ki kell térnünk még egy tényezőre, ami stábunknak rendkívül szimpatikus és fontos egyben! Nem sok olyan helyet ismerünk – nemcsak szállodában –, ahol ennyi figyelmet fordítanának arra, hogy a különböző ételintoleranciával küzdőknek se kelljen lemondaniuk a finomságokról. Ács Erzsébet, a hotel PR menedzser azt is elmondja, manapság egy-egy szállodában megrendezett esemény előtt igen hosszú listát kapnak a szervezőktől, milyen allergén anyagokat mellőzzenek.

zsolnay kavehaz 01011

A Zsolnayban kapható laktóz-, glutén- és cukormentes sütemény, sőt olyan is, amely mindhárom egyben. Ilyen a Madrigál, amelyet ha valaki megkóstol, biztos nem lesz hiányérzete. A mogyorós piskóta, tonkababos angolkrémmel, étcsokoládéhabbal és ganache bevonattal kerül a vendég tányérjára. Talán nem meglepő, ha a cukrászmester az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal is együtt dolgozik az Ország Cukormentes Tortája verseny zsűrijében.

zsolnay kavehaz 11

A kávékat, teákat és süteményeket egyedi porcelán csészékben és tányérokon szolgálják fel, amelyet a pécsi Zsolnay gyár az 1983-85-ös, utolsó nagyobb felújítás óta gyárt kifejezetten a kávéháznak, e motívumokkal máshol nem találkozhat a vendég. Erzsébettől megtudjuk: akad több olyan vendégük, aki szerint teljesen más érzés ilyen míves étkészletből fogyasztani a feketét.

zsolnay kavehaz 10

A kávéház az átalakítás után egy újítással, a különleges reggeli menüvel is a nagyközönség elé lépett. A brinnerre keresztelt étkezés a breakfast és dinner (vagyis reggeli és vacsora) szavak összeolvadásából keletkezett. A kifejezés arra utal, hogy a nap bármely szakában lehet reggelit fogyasztani, ami csak első hallásra furcsa. Hiszen gyakran előfordul, hogy egy vendég Budapestre érkezve az időeltolódás miatt épp reggelit kíván. A Zsolnayban ezentúl nem kell lemondania róla.

zsolnay kavehaz 05

De csatlakozhatnak hozzájuk azok is, akik üzleti reggelire invitálnák partnereiket, a kávéháznak van is egy törzsvendége, aki azzal igyekszik feldobni a tárgyalásait, hogy este invitálja „reggelire” partnereit. – A reggeli olyan étkezés, amiről már-már lemondtunk, ritkán indítjuk a napot finom és bőséges étkezéssel. 

zsolnay kavehaz 04

 A brinner visszacsempészheti a villás reggelit a hétköznapokba. Mindemellett úgy gondolom, a tradicionális kávéházak egyik fellegvárában hasznos, ha a nap bármely szakában rendelhető reggeli – vélekedik Ács Erzsébet. Négy fajta brinner menüből válogathatnak a kávéházba érkezők, van halas, magyaros, angolos, utóbbit Mr. Fosterre keresztelték, s mind mellé jár gyümölcs és édes croissant lekvárral.

 

zsolnay kavehaz 06

Hogy ki az a Mr. Foster? Egy életnagyságú bábu, amely a szálloda 1913-as nyitása utáni évekből maradt az utókorra. Volt ugyanis egy Ask Mr. Foster nevű utazási iroda, amelynek egyik agilis munkatársa gyakorta megfordult a Britannia Szállóban. Az ő tulajdona volt az angol úriembert mintázó figura Jack nevű kutyájával. Még ma is ott állnak a hallban, a futball vb miatt jelenleg orosz mezbe öltözve. Egyébként Mr. Foster saját blogot is vezet.

 

A menükön kívül az étlapról egyéb ételeket is lehet rendelni, sőt, magunkkal is vihetjük a reggelit, ha mégsem lenne időnk hosszasan maradni a kávéházban. Ezeket az ételeket és italokat piktogram jelzi az étlapon. Ám aki nem (csak) reggelit fogyasztana, számos bisztró jellegű étel közül válogathat. Az új gasztronómiai koncepció Jaksics József executive séfet dicséri, aki a tradíciót továbbörökítve modern köntösben tálalja az ételeket. 

A séf nem túl bonyolult receptekkel operál, de a minőségből nem enged. Található az étlapon egyebek mellett szürkemarhából készült gulyás, borjúpörkölt galuskával, rozmaringos báránycomb vagy szarvasgombás ravioli. Vasárnap 12-15 óra között a teljes menüből és az italokból 50 százalék kedvezmény biztosít a kávéház.

zsolnay kavehaz 03

A tervek szerint az étlapon egyedül a brinner menük nem változnak, az ételek szezonálisan cserélődhetnek majd. A kávéház gyerekmenüt is kínál, az előtérben pedig a kistestű kutyákkal érkezőket látják szívesen, a négylábúaknak itatótálról gondoskodnak.

 

Címkefelhő