Skip to main content

Mr. Bean és a mennyei mangós kocka

| Gourmet Riporter | Reflektor

Csokoládéfürdőbe cuppantak a sütemények pénteken este a budapesti Flamenco Hotelben, ahol a vendéglátás szakmai titkaival ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A változatos programok vártak az érdeklődőkre, amelyek közül talán a Zsolnay cukrászda standja volt a legnépszerűbb. A látványos és érdekes feladatok mellett szinte kifogyhatatlan mennyiségű fehér-, szőke,- tej- és étcsokoládét, süteményt kóstolhattak meg a gyermekek és kísérőik.

 

 

Idén is megrendezték a fiatalok pályaválasztási döntését elősegítő Szakmák Éjszakáját, amelynek keretében az érdeklődő fiatalok és szüleik a legkülönbözőbb hivatásokkal ismerkedhetnek meg testközelből. Interaktív programok, előadások, bemutatók, üzemlátogatások vártak a pályaválasztás előtt állókra. A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, valamint a Danubius Hotels Group számunkra talán a legizgalmasabb programmal készült, amelyet sokat sejtetően Szakmai titkaink éjszakájára kereszteltek. A vendéglátó szakma kiválóságai több állomáson mutatták be a turizmus-vendéglátás világát.
szakmai titkok 06

A Feneketlen-tó melletti Danubius Hotel Flamencóban a vendégek izgalmas feladatokon, interaktív bemutatkozásokon keresztül kaphattak képet a szakképzési centrum tagintézményeiben folyó vendéglátóipari képzésekbe. A szálloda konyhájában elsősorban a méretek hökkentették meg a látogatókat. A vezető séf, Altbäcker György például megmutatta azt a hatalmas és méregdrága sütőt, amelybe egyszerre akár 110 kacsát is elhelyezhetnek. A gép úgy szabályozza a sütési hőmérsékletet, hogy még a húsból kipárolgó nedvességet is számításba veszi, tudtuk meg.

szakmai titkok 11

A konyha pékségében szintén nagyteljesítményű, professzionális berendezések segítségével sütik helyben a pékárut. A séf elmondta: egy pék akár 6-8 ezer kenyeret, kiflit, valamint különböző péksüteményt süt naponta. Persze a mindent tudó gépek segítségével, tette hozzá Altbäcker György, aki korábban Münchenben és New Yorkban is dolgozott.
szakmai titkok 07

– A cukrászok két hét után átmennek a szakácsokhoz, csak hogy végre egy csirkecombhoz jussanak – viccelődött a gyerekekkel a nagykörúti Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay Kávéházának vezető cukrászmestere, Bechmann György. A mester arra célzott, hogy bár a rengeteg sütemény és finomság miatt elsőre talán irigylésre méltónak tűnik a szakma, hamar eltelhet csokoládéval a cukrász. Ugyanakkor megvannak a szakma szépségei, amit például a csokoládé temperálásával demonstrált.
szakmai titkok 01

A márványlapon hűtött finomságot arra készítette elő, hogy később különböző díszítéseket készítsen belőle a fiatalok segítségével. A 40-ről 30 Celsius fokosra hűtött masszát fóliára öntötte, elsimította, s hagyta megdermedni. A cukrászat precíz szakma, hogy ez mennyire igaz, arra példa, hogy a cukrászmester vonalzóval jelölte meg a csokoládélapon a kivágni kívánt formákat.
szakmai titkok 03

Számos munkafolyamatba bevonta a gyerekeket, akik márthattak csokoládéba süteményeket vagy ehető csillámporral fújhatták le a finomságokat. Persze ezt követően módszeresen végig is kóstolták a kínálatot, roppanós csokoládét, finom marcipánt, gyümölcsöket, krémeket és egy mennyei mangós töltelékkel készült édességet. 

szakmai titkok 04

Sikert úgy érhetünk el, hogy másokat is sikerre viszünk – tanácsolta a fiataloknak a helyszínre kitelepült Gundel étterem tréning menedzsere, Bori Márk. Elmondta azt is: a Gundel őrzi a hagyományokat, a mai napig nem mondtak le a vasalt fehér abroszról, az ezüst étkészletről vagy a porcelán tányérokról. S miközben megkóstolhattuk a hagyományos Gundel palacsintát, az étterem sommelier-je azt is bemutatta, hogyan kell dekantálni (levegőztetni, illetve üledékről letölteni), illetve hogy mire kell figyelni, mielőtt a vendég poharába kerül a bort. 

szakmai titkok 05

Richard Nixon, a dalai láma, Brad Pitt és Angelina Jolie, Hosszú Katinka, Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson – csak néhány neves vendég azok közül, akik a Danubius szállodáiban vettek ki szobát. A Flamenco egyik lakosztályában Fodor-Kassai Mónika, PR igazgató és Szentléleky-Szabó Ágnes, PR menedzser mesélt a sztárok misztikus életéről. Elmondták: amikor Luciano Pavarotti Budapestre látogatott, stábja elküldték a szállodának, milyen ásványvizet fogyaszt az énekes. A márkát azonban nem lehetett Magyarországon kapni, ezért Bécsből hozattak a művésznek. Aki nem értette a nagy felhajtást maga körül, az operaénekes miután befutott is szerény maradt, sztárallűrök nélkül élte életét. Ahogy egyébként szinte minden sztár, tudtuk meg, és a rock zenekarok tagjai sem törnek, zúznak, a hírekkel ellentétben. A sztároknak olykor vannak különleges étkezési igényeik, de a legtöbbször erre fel tud készülni az adott szálloda. A felhajtás leginkább a sztár image-ének szól. 

szakmai titkok 09

A Danubius Hotels Group fennállása óta mindig nagy hangsúlyt fektet a szakmai utánpótlás támogatására. A szállodavállalat munkatársi értékprogramjának fontos pillére a szakképző iskolákkal való együttműködés, és segítségükkel a szakma népszerűsítése, valamint gyakornokok, leendő munkavállalók toborzása, amire talán soha nem volt akkora szükség, mint manapság. A hasonló kedélyes programokon a fiatalok megtalálhatják azt a pluszt, amiért a vendéglátást választhatják hivatásul.
szakmai titkok 08

A programon bemutatkozott a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Bókay János Szakgimnáziuma, a Dobos C. József Szakképző Iskolája, a Giorgio Perlasca Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Gundel Károly Szakképző Iskolája, a Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Semmelweis Ignác Szakképző Iskolája és a Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is.

 

Címkefelhő