Skip to main content

Esti történelemóra hagyományos falatokkal

| Gourmet Riporter | Reflektor

Ki gondolná, hogy egykor városfal és őrtorony, majd később a Zrínyi fogadó állt a helyén, ahol Petőfi is gyakorta megfordult? Bizonyára azt is kevesen sejtik, hogy a patinás Danubius Hotel Astoria City Center tulajdonképpen három épületből áll, és étterme a metróépítés miatt került az épületegyüttes hátsó traktusába. A Múzeumok éjszakáján végigkutyagoltuk a hotel folyosóit, közben számos érdekességet tudhattunk meg Budapest egyik legrégebbi szállodájának történetéből. És persze a szálló konyháján is jártunk.

 

astoria 06Az Astoria 1914-ben nyitotta meg kapuját a vendégek előtt. Névadója az első bérlő, Gellér Mihály volt, aki akkoriban tért haza New Yorkból, és az ottani, világhírű Waldorf-Astoria után nevezte el az új szállodát. A hotelről sok érdekességet megtudhattunk a Múzeumok éjszakáján, ami gasztronómiai szempontból némileg érdekes, hogy a nyitáskor még – több más üzlettel egyetemben – édességbolt is üzemelt a földszinten, továbbá az egykor – ha jól értettük az előadót – trezoroknak otthont adó teremben rendeztek be éjszakai lokált a két világháború között, amely még nemrégen is működött.

Az érdekes program végeztével vacsorával várta a szálloda étterme a vendégeket, amelyre külön lehetett befizetni. Tavaly az étterem neves költők, írók kedvenc ételeiből állított össze ízelítő ételsort a Múzeumok éjszakájára, idén a Családok éve kapcsán a házias, legtöbb családban előforduló ételekből állította össze kínálatát. Amint azt Déry Gábor séfhelyettestől megtudtuk, nem volt könnyű a feladat, hiszen kérdés, mit tekintünk klasszikus családi fogásnak, családok kedvencének és populárisnak.

astoria 02

Ezért végül Lakatos Tímea konyhafőnökkel úgy döntöttek, hogy olyan ismert ételeket szolgálnak fel, mint a paprikás csirke, a sertéssült, míg a gyerekeknek vagy a vegetáriánusoknak paradicsomos tésztát kínáltak. Szerettek volna a folyami/tavi halat is kínálni, de egyrészt nem egyszerű nagy mennyiségben jó minőséghez hozzájutni, valamint a magyarokat is nehéz rávenni arra, hogy karácsonyt leszámítva pontyot fogyasszanak. Ezért esett a választásuk végül kivételesen tengeri halra.

És akkor a rend kedvéért álljon itt a teljes menüsor. Kezdetnek zöldfűszeres túrókrémek bajor kolbászkával, falusi jércepástétom bogyós gyümölcsraguval, majoránnás szárnyasmájkrém rozskenyérrel, sült paradicsommal és marinált vegyes sajtok pirított magvakkal várták a vendégeket.

astoria 03

Két féle levest is kínáltak, a sült paradicsomos cukkinilevest kakukkfüves piskótával, valamint a tavaszi zöldségraguleves jércegombócokkal. Főfogásnak fogyaszthattak a vendégek csirkepaprikást petrezselymes burgonyás nudlival, fokhagymás sertésszeletet baconos-zsályás zöldbabraguval, újhagymás jázmin rizzsel, tésztát bazsalikomos-mascarponés paradicsommártással, zöldfűszeres mozzarellával és tilápia filét citromos vajjal, sült zöldségekkel, hideg mártogatósokkal. Természetesen a desszert sem maradhatott el, több féle süteménykocka mellett mákos gubát is fogyaszthattak az éjszaki múzeumtúrán résztvevők.

astoria 01

Déry Gábor elmondta, sokan jelentkeztek az Astoria programjára, amellyel egyébként az (is) volt a célja a menedzsmentnek, hogy felhívják a magyar vendégek figyelmét az étteremre, a megfizethető árfekvésre, amelyért korrekt minőséget kínálnak. Jelenleg ugyanis az étterem vendégeinek többsége még külföldi, így jobbára ők élvezik azt a semmivel össze nem hasonlítható miliőt, ami a neobarokk vendéglátóhely sajátja.

astoria 08

Az étterem stábja klasszikus alapokon nyugvó, a hagyományos recepteken picit csavaró, modern technológiával megtámogatott konyhát igyekszik megvalósítani. Déry Gábor – akit egyébként szintén szakács felesége, Lyáskó Zsuzsa otthon kitiltott a konyhából! – példaként említi a töltött paprikát, amelyet a külföldiek is nagyon kedvelnek, valamint, hogy egy kis csavarról is szó essen, a bélszínből készült brassóit.

astoria 04

Igyekeznek a különböző ételintoleranciával küzdő vendégek kedvében is járni, ezért például a krémleveseket, főzelékeket önmagukkal sűrítik, nem használnak hozzájuk lisztet, igyekeznek a tejtermékek nagy részét elhagyni. Természetesen, ahogy a legtöbb étterem, alkalmaznak sous vide technológiát is. A közelmúltban szerződtettek pastry chefet is Andorka Andrea személyében, aki szabad kezet kapott, hogyan tölti fel a süteményes pultot (természetesen a Danubius Hotels központjából érkező édességek mellett).

 

Címkefelhő