Skip to main content

Előkelő klubba került az Onyx

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Még most is kapkodjuk kicsit a levegőt, és nehezen hisszük el, hogy immár Magyarországnak is van két Michelin-csillagos étterme. És hogy a képet még inkább árnyaljuk, meg kell jegyeznünk azt is: a földrészen az Onyx mellett csupán nyolc étterem részesült ekkora elismerésben idén. A régióban – ahogy eddig is – természetesen Ausztria az éllovas, mögötte jelenleg Magyarország a második.

 

A Michelin Guide 2018 kiadványban négy új három-, kilenc két- és 58 egycsillagos étterem található. Ezzel a Main cities of Europe kalauzban összesen 23 három-, 90 két-, valamint 380 egycsillagos étterem közül választhatnak a gourmand-ok. Aki jó minőséget szeretne jó áron kapni, Bib Gourmand éttermet kereshet fel, idén 59 vendéglátóhely kapott ilyen minősítést, ezzel 295-re emelkedett a kis Michelin-baba fejjel kitüntetett helyek száma.

michelin gala 09

A négy új háromcsillagos helyet Münchenben (Atelier), Barcelonában (ABaC), Stockholmban (Frantzén) és Londonban (The Araki) keressék az ínyencek. Ahogy arról már beszámoltunk, az új kétcsillagosok illusztris táborát erősíti az Onyx, mellette a bécsi Konstantin Filippou, a koppenhágai Kadeau Copenhagen, a lyoni Takao Takano, a milánói Vun, a madridi Coque, a barcelonai Disfrutar és Dos Cielos, valamint a londoni Claude Bosi at Bibendum érdemelt ez évben két csillagot a Michelintől. Ezek az éttermek a Michelin értelmezése szerint már egy külön kitérőt is megérnek, ha éppen a környéken járnánk, mert olyan kitűnő a konyhájuk .

michelin gala 04

Ha a környező országokat vesszük sorra, azt láthatjuk, hogy Ausztria toronymagasan uralja a régiót. Bécsben és Salzburgban hét kétcsillagos étterem is található, az egycsillagos helyek száma pedig eléri a tizenkettőt e két városban. Bib Gourmand minősítést 17 osztrák étterem érdemelt ki, ezek közül hat most kapta meg először a díjat. 

Michelin

Csehországban és Lengyelországban egyaránt két egycsillagos étterem található, Prága idén lett egy kitüntetett étteremmel szegényebb, az Alcron ugyanis elveszítette csillagát. Csehország hat bibes étteremmel rendelkezik (egy új), míg Lengyelországban, Varsóban és Krakkóban öt ilyen minősítésű vendéglátóhely található (egy új). Horvátországban három egycsillagos étterem várja a vendégeket, ebből kettő idén került be először a könyvbe, erről ITT írtunk bővebben. Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában. Bosznia-Hercegovinában és Romániában jelenleg nincs Michelin-csillagos vagy Bib Gourmand elismeréssel rendelkező étterem.

michelin gala 15

Végül, de nem utolsó sorban vegyük számba, mert nagyon megérdemlik, azokat a magyar éttermeket, amelyeket a Michelin „plate” (jó konyha, friss alapanyagokkal, ügyesen tálalt, „egyszerűen jó ételek”) minősítéssel ajánl a vendégeknek. Pesten a Salon, a Baraka, a Babel, az Aszú, a Fausto’s, a Nobu Budapest, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, a Tigris, a Bock Bisztró Pest, a Mák és az Olimpia, míg Budán az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Csalogány 26, a Baltazár, a Tanti, a Zona, valamint a Vendéglő a Kisbíróhoz érdemelte ki a címet.

 

Címkefelhő