Skip to main content

Szenzáció: kétcsillagos étterme van Budapestnek!

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A Várkert Bazár adott otthont a Michelin-kalauz díjátadó gálájának, ahol a várakozásokkal ellentétben nem lett Budapestnek új csillagos étterme, ám olyasmi történt, amire senki nem számított. A Gerbeaud-házban található Onyx éttermet ugyanis – elsőként a magyar Michelin-csillagos éttermek közül – két csillaggal jutalmazták. Ez minőségi ugrás, jelentősége ahhoz hasonló, mint amikor a Costes elsőként kapott Michelin-csillagot Magyarországon.

 

Budapest virágzó gasztronómiai célpont, ezért is lehet tökéletes helyszíne a díjátadó gálának – mondta Alexandre Taisne, a Michelin nemrég kinevezett új gasztronómiai vezérigazgatója a Várkert Bazárban. Akkor még nem is tudtuk, mennyire igaza van. Az ugyanis csak a gála végén derült ki, hogy az Onyx, elsőként a magyar éttermek közül két Michelin-csillagot szerzett.

michelin gala 15

Addig azonban pattanásig feszültek az idegek, hiszen előbb az év fiatal séfe díjat osztották ki (az Egyesült Királyságból érkezett Niall Keatingnek adományozták), majd az év mentora díj talált gazdára (a francia Christian Constant kapta). Ezt követte az új csillagos éttermek bemutatása országok szerint. Ausztria, illetve Bécs a jövőben egy új két-, és négy egycsillagos étteremmel várja a turistákat. Kihirdették, amit a Michelin már korábban is kommunikált, hogy Horvátországban is lett két új egycsillagos étterem.

michelin gala 02

És ekkor következett Magyarország. Előbb a Plate, azaz tányér (amely jó konyhát jelent) kategória új tagját hirdették ki, amely az Olimpia lett, a díjat Ádám Csaba séf vette át. Majd a Bib Gourmand kategória új magyar tagját jelentették be, amely Szulló Szabina és Széll Tamás Hold utcai piacon található bisztrója, a Stand 25 lett (itt kell megjegyezni, hogy a Fricska és a Petrus megtartotta ezt a korábban szerzett díját).

michelin gala 06

Ezt követően Michael Ellis, a Michelin nemzetközi igazgatója lelombozta a jelen lévő számos izgatott magyar séfet és étterem-tulajdonost, mert az addig megszokott szignál, amely az új csillagos éttermeket konferálta fel, elmaradt, helyette az igazgató azt hangsúlyozta, milyen nagy teljesítmény megtartani a csillagot. Ami igaz, de valahogy másra számítottunk.

michelin gala 08

Továbbra is egycsillagos étterem a Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown. Ellis a végére hagyta a slusszpoént, hiszen amikor már mindenkinek legörbült volna az ajka, bejelentette: egy kétcsillagos étterme is lett Budapestnek. Kis hatásszünet után kiderült: ez az étterem nem más, mint az Onyx. Mészáros Ádám séf a színpadon vehette át az új séfkabátot, amelyre ráhímezték a nevét és a két Michelin-csillagot.

michelin gala 10

 

A végletekig meghatott szakács még percekkel a bejelentés után is remegő hangon adott interjúkat a magyar médiumoknak. Lapunknak azt mondta: szinte fel sem fogta ezt a hatalmas sikert, igaz, rengeteg energiát fektettek az étteremben arra, hogy meg tudjanak újulni. Úgy tűnik, jó munkát végezetek.

michelin gala 04

A gála hivatalos része után késő éjszakáig tartott a parti, ahol a legjobb magyar séfek igyekeztek elkápráztatni a világ elitjéhez tartozó kollégáikat. Hogy ez mennyire sikerült, arra bizonyíték, hogy a konyhapultoknál tömött sorban álltak nemcsak a meghívott vendégek, de a három Michelin-csillagos séfek is.

michelin gala 01

Stábunknak is sikerült megkóstolni néhány fogást, nekünk a Barna Ádám, Litauszki Zsolt, Mizsei János trió készítette szarvasborjú, tavaszi hagymák fenyőmaggal, valamint a Vomberg Frigyes, Mogyorósi Gábor, Volenter István alkotta langyos pisztráng, parajsaláta kecskesajthabbal ízlett.

michelin gala 09

A kétnapos rendezvény segítségével talán még inkább a gourmand-ok célkeresztjébe kerülhet Budapest, hiszen az esti gálát megelőzően délben a Hold utcai piacon is fogadták Európa több mint száz Michelin-csillagos szakácsát, akik, mint a kisgyermekek, úgy szelfiztek egymással boldogan, majd olyan kitűnő fogásokat kóstolhattak, mint a ludaskása, a marhapörkölt túrónudlival (Barna, Mizsei, Litauszki trió ételkölteménye), a véreskolbász almás mustárral (Vomberg, Mogyorósi, Volenter), a mustáros báránynyelv tepertős pogácsával és velőhab savanyított gerslisalátával, ropogós pacallal (Sárközi, Wolf, Tóth, Sajben).

michelin gala 05

Ezek mellett fogyaszthattak csirkepörköltet (Pesti, Dudás, Veres), céklavariációkat galambfasírttal (Palágyi, Sabarigo, Ádám), és ha ez még nem lett volna elég, kiváló magyar borokkal, és a Dining Guide által az év cukrászdájának választott Mihályi Patisserie mámorító desszertjeivel fejezhették be a nem mindennapi lakomát. Biztos, hogy a francia, olasz, spanyol, német, skandináv top séfek megjegyezték maguknak a kreatív magyar fogásokat, amelyek akár még inspirálhatják is őket a jövőben receptalkotás során.

michelin gala 12

Ahogy szövődtek új barátságok is a hazai és a földrész krémjét képviselő séfek között. Talán a Michelin ítészei is komolyabban veszik a jövőben a magyar fővárost, amelynek akár már a következő gálán meglesz az eredménye. Addig, ahogy Mizsei János, a Mák séfje fogalmazott: dolgozni kell tovább, még keményebben, mert csak az visz feljebb.

 

Címkefelhő