Fő tartalom átugrása

Ázsiai fogások, francia falatok és a mama rakott burgonyája

| VT | Terülj, terülj!

A közelmúltban ünnepelte 6. születésnapját a VII. kerületben működő Grumpy, az ünnep apropóján ellátogattunk a Klauzál utcában található hangulatos helyre. Ispán Szilvia tulajdonos, executive séf fogadott bennünket és vezetett körbe nemrégen kibővült napsárga birodalmában. A Grumpy olyan, mint egy hatalmas, derűs nappali, ahol egyszerűen jó lenni. Figyelmes a kiszolgálás, egyedi házias-keleties-franciás a kínálat és még a kávé is jó.

 

Ispán Szilvia, akit kollégái és vendégei Sziszinek szólítanak, kisgyerekkora óta érdeklődött a főzés iránt. Nem véletlenül: déd- és nagyszülei, valamint szülei is a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgoztak, dédapjáé volt például a dömsödi gőzmalom az előző századforduló táján.

Ehhez képest Sziszi a gimnáziumot követően vámkezelői szakképesítést szeretett volna szerezni. Miért menekült? Az egyik ok, hogy amikor a gimnázium után egy cukrászdában helyezkedett el, a tulajdonos a kifli és a piskóta elkészítse helyett inkább az üzletvezetéssel, irodai munkával akarta megismertetni, ami Szilviát nem vonzotta. Utólag bánja, hogy nem tanulta ki a cukrász szakmát.grumpy 15 „Már gyerekként is láttam, hogy a vendéglátás egy őrület, mindig dolgozik az ember. Tudatosan igyekeztem távol tartani magam a szegmenstől, mert bármennyire is szerettem főzni, nem akartam magam beszorítani egy 0–24 óráig tartó, folyamatos készenlétet igénylő szakmába” – emlékszik vissza Szilvia másik dilemmájára.

Míg a konyhában Sipos Vivien konyhafőnök és Boros Adrienn sous séf megállás nélkül készíti a rendeléseket, a tulajdonossal felsétálunk a galériára. A lépcső melletti falon a világ minden táján készült felvételekről mosolyog ránk Sziszi. A világbejárás oka, hogy 1998-ban gondolt egy merészet, Miamiban felszállt egy óceánjáróra, a legendás Majesty of the Seasre, és legközelebb nyolc évvel később szállt ki a hajós-vendéglátós szektorból. Négy évet töltött tenger- és óceánjáró hajók fedélzetén, további négy esztendőt francia zászló alatt közlekedő folyami járatokon.grumpy 12 A francia hajókon eltöltött időszak alatt szerelmese lett a francia konyhának, a francia alapanyagoknak, még franciául is elkezdett tanulni. Felszolgálóként dolgozott, de a munkakörébe tartozott croissant készítése, és egyebek előkészítése, mindeközben be-beszökött a konyhára, mosogatott, árut kezelt és nyersanyagot raktározott. Később arra is lehetősége nyílt, hogy a francia séf mellett részt vehessen a tálalásban.grumpy 02 Ennyi hasznos tapasztalatszerzés után talán nem meglepő, hogy amikor 29 évesen újra iskolapadba ült, a közgazdasági egyetemre jelentkezett, ahol sikerrel szerzett diplomát vendéglátó és szálloda szakon. Tanulmányai alatt 2009-től a Menza étteremben dolgozott előbb felszolgálóként, majd üzletvezetőként és 2019-ig igazgatóként. Posztjából adódóan ét- és borlapokat írt rendszeresen, de az étterem felújítását is lemenedzselte. Ennek a tapasztalatnak később még jelentősége lesz.grumpy 04Amikor elköszönt a Menzából, úgy döntött, saját helyet nyit. A Grumpy – aminek elnevezése az éhségtől zsémbes emberre utal, vagyis arra a vendégre, akinek itt simulhatnak ki homlokráncai; arca pedig Sziszi macskája lett (a galérián még Grumpy-mörcsöket is lehet vásárolni) – hatvan négyzetméteren nyílt meg, ám az öröm nem tarthatott sokáig: Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány.grumpy 03 A vendéglátóhelyek bezárásának elrendelése után – ahogy sokan mások is a szektorban – Szilvia is házhoz szállítással igyekezett túlélni az időszakot. Sütött kovászos kenyereket, francia brióst, árult csatnikat, palackozott borokat. Testvére, az ismert hentes, Filus Ferenc segítségével tojást, füstölt sonkát és libamellet kínált vásárlóinak. Vendégköre segítségével sikerült talpon maradnia, azonban egyre többen kezdtek ugyanezzel a tevékenységgel foglalkozni, új ötletre volt szükség: édesanyjával főzni kezdtek – A, B, C elviteles menüket.grumpy 18 Édesanyja házias ízei meghódították a környékbelieket (a rakott krumplit azóta sem tudták levenni az étlapról!), Sziszi pedig igyekezett szülőjétől minél több trükköt ellesni, például hogy miként kell egész kacsát sütni. Ez ment a hét hat napján, vasárnap pedig megkezdték a következő hét menüjének előkészítését. Annyira népszerűvé váltak, hogy a járvány ideje alatt is fel kellett venniük egy embert a zavartalan kiszolgálás érdekében.grumpy 10 A járvány elmúltával visszaállt minden a régi kerékvágásba. A hely egyre népszerűbb lett, annyira, hogy egy idő után már szűknek bizonyult. Sziszi éveken át győzködte a mellette működő autószerelő-műhely tulajdonosát, hogy adja el neki szomszédos helyiséget, mígnem a közelmúltban a szakember ráállt az üzletre. A Grumpy új korszaka kezdődött meg a bővüléssel – ekkor vette nagy hasznát a tulajdonos a korábbi étteremfelújítási tapasztalatainak.grumpy 01 Nyáron megnyithatott a nagyobb étterem. A színek, a napsárga, az azúrkék és a galambszürke maradtak – Sziszi szerette volna, hogy az új rész is melegséget, vidámságot, otthonosságot árasszon, miközben legyen egy kissé bohém is. A műhelyből vendéglővé avanzsált helyiség mégis különbözik a Grumpy ó részétől: a tulajdonos ugyanis ragaszkodott a hatalmas ablakokhoz, hogy minél világosabb lehessen az étterem, illetve a tágas beltért is megtartotta, itt nem építtetett galériát.grumpy 14 A megnövekedett tér egyben a vendégszám emelkedésével is járt, Szilvia ezért felvett két szakácsot, hogy jobban eloszthatók legyenek a feladatok. Szükség is van rájuk, a Grumpy ugyanis egy all day brunch, vagyis egész nap nyitva tartó brunchozó hely, amivel Sziszi szerint egy piaci rést töltenek be. Párizstól New Yorkig az ilyen típusú vendéglátóhelyek reggeltől estig nyitva tartanak, miközben a budapesti brunchos helyek kora délután bezárnak – a Grumpyban azonban reggel 8-tól 17 óráig rendelhetünk.grumpy 11A koncepció szerint a kontinentális és angol reggeli kínálat kiegészül vegán és vegetáriánus ételekkel, egy-két napi levessel, főételekkel, desszertekkel. Sziszinél rendelhetünk a szendvicsek, saláták, amerikai palacsinták mellett hatalmas rántottát is, amit Hungry Mama névre keresztelt, továbbá joghurtos reggelit, guacamolét, hummuszt, gyümölcstálat.grumpy 09 Újdonság a Crunchy cukkini: a zöldséget keleti fűszerekbe forgatják, amit ropogós bundában megsütnek, és sajttal, valamint a Sipos Vivien által készített csípős, zöldséges olívaolajjal meglocsolt házi focacciával kínálják.A már említett rakott krumpliba Dömsödről érkezik a házi füstölt parasztkolbász, amit kifejezetten a Grumpynak készítenek. Ugyanez a kolbász kerül a rántottába és a Hungry Mamába – a vendégek csak találgatják, mitől olyan ízesek a fogások.

grumpy 07A Grumpyban távol-keleti ízekkel kibővített étlapról választhatunk. Sziszi az óceánjárón töltött évek során rengeteg időt töltött a régióban, tapasztalatait pedig átültette a kínálatába. Kanalazhatunk Tom kha gait, azaz thai csirkelevest; rendelhetünk édes-savanyú csirkét udon tésztával; csirke tikka masalát, valamint pankómorzsás rántott csirkemellet.grumpy 08 Aki különlegesebb fogásokra vágyik, választhat francia csigát, borotvakagylót fehérborban készítve, francia Moët & Chandon champagne-t. Mindez Sziszi francia öröksége, ahogy fogalmaz, „ezen el tudna élni”. Kapható még lasagne, továbbá szarvasgombás-ricottás ravioli sütőtökpürével. Vannak tapas tálak, hogy a Grumpyban elérhető széles koktélkínálat mellé csipegethessenek a vendégek. Míg ezt meséli, egy cold brew jázminteát ajánl, azt kortyolgatjuk. A Grumpyban érdemes kipróbálni az alkoholmentes kínálatot, megéri!grumpy 17A desszertek között megtalálható a házi túrógombóc, a bécsi almás rétes, a portugál krémes, a tiramisu és a marakujás-mangós sajttorta; kísérőnek vagy lezárásként a HERZ New York blendjéből készült kávét kérhetünk.grumpy 06A folyamatos fejlődés az idén újra megjelent magyar Gault&Millau-nak is feltűnt: a Grumpy bekerült a pop kategóriában ajánlott éttermek közé. „Jó, ha megy az üzlet, de engem nem ez hajt, az a fontos, hogy a vendég elégedett legyen, hogy azt mondja, finomat evett. Az motivál, ha látom, hogy a környéken megszálló turisták az első napi étkezés után visszatérnek minden nap, amíg a városban tartózkodnak. Ezért jelentett számomra sokat a Gault&Millau elismerése is, fontos a pozitív visszajelzés – avat be ars poeticájába Sziszi. Derűs, mint a napságra étterme.

 

Címkefelhő