Skip to main content

Porcelán, ami megédesíti a rizst

| Velkei Tamás | Reflektor

A koreai konyhakultúra a szó legszorosabb értelmében kötődik a természethez és a négy évszakhoz. Amint azt a Koreai Kulturális Központ korábbi kiállításán bemutatták, a koreaiak erjesztési, valamint étel- és italtárolási hagyományai régóta a természet körforgásához igazodnak. Az évszázados tradíciók különlegeségét és a koreai kultúra méltóságát most a fehérporcelán szépségén keresztül szeretnénk megmutatni.

 

Az elsősorban fazekasagyagból készült kerámiáktól eltérően, a cheongsongi fehérporcelán legfontosabb alkotóeleme egy jellegzetes kerámiakőzet, amely a kiállításon is megtekinthető az egyik asztalon. A Cheongsong régióban fellelhető ásványi- és más alapanyagok felhasználásával, több száz éven át mesterfokon előállított, jellegzetes cheongsongi fehérporcelánnak köszönhetően az edények a koreai mindennapi élet nélkülözhetetlen elemévé váltak félévezredes értéket megőrizve.

feher porcelan 10

A tartományban előállított fehérporcelán jóval ellenállóbb hőre és ütésre, s már eredendően, kiégetés előtt is majdnem teljesen fehér színű. Meleg, elefántcsontszín tónusa, könnyed, vékony szerkezete egyedülálló, hiszen a kitermelt ásványanyagot, az átlagosnál magasabb hőfokon, 1250-1300 ℃-on égetik ki.

feher porcelan 08

Légies megjelenése mögött egy szilárd jellem arca tárul fel, vélik a koreaiak. Mi több, a cheongsongi fehérporcelánról azt tartják, hogy megédesíti a rizs és a víz ízét. Talán ezért is őrizte meg biztos helyét még a legmodernebb konyhákban is, a régmúlt korok dicsőségén túl, persze.

feher porcelan 09

Érdekes, de a porcelántermelés egyszer, 1958-ban már megszűnt, azonban 2001-ben újjáéledt, amikor Cheongsong megye kulturális örökségéért felelős megbízottja találkozott a fehér porcelánedényekkel. Pár évvel később az önkormányzat megkezdte az egykori bányák és kemencék feltárását és létrehoztak egy örökségvédelmi központot.

feher porcelan 05

Ekkor azonban már csak egy mester élt, aki értett a porcelán égetéséhez, Ko Man-kyeong. A hagyományt is egyedül ő tartotta életben az 1958-as bezárásokat követően.

feher porcelan 06

A kiállításon két terem foglalkozik a különleges porcelánnal. A speciális szekció a cheongsongi fehérporcelán remekműveit a modernitás, a különlegesség és a gyakorlatiasság jegyében mutatja be, ezért kapta A cheongsongi fehérporcelán - a koreai anyatermészet új arca elnevezést. Itt egy gazdagon megterített asztal mellett kis szigeteken csodás termékeket csodálhat meg a látogató.

feher porcelan 02

Emellett egy állandó tárlat is foglalkozik a témával, ahol olyan kerámiatárgyak lathatók, amelyek a fehérporcelán egyszerű, ugyanakkor fenséges megjelenítésével a nagy múltú Cheongsong-műhelyek mondanivalóját közvetítik a modern ember számára.

 

Címkefelhő