Skip to main content

Meghosszabbíthatja az életet a tücsökfogyasztás

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet egy magyar orvostanhallgató, akinek bizniszébe Cápák között befektetője is beszállt. A 24 éves alapító két egyetemi tanóra között csokit majszolva döntötte el, létrehoz egy gyorsan fogyasztható egészséges snacket. Hogy ezt Péter Dániel és csapata éppen tücsökből készíti, abban a híres francia meseírónak, La Fontaine-nek is nagy szerepe van.

 

Két egyetemi tanóra között egy csokit majszolva realizálódott bennem: annak ellenére, hogy orvostanhallgató vagyok, akinek még az átlagnál is fontosabbnak kellene lennie az egészséges étkezés, nehezemre esik beépíteni azt az életembe. Ekkor döntöttem el, hogy szeretnék létrehozni egy gyorsan fogyasztható, egészséges snacket – meséli a Cricks alapítója, Péter Dániel a különleges termék születésének történetét.

Hozzáteszi: gyerekkora óta cserkész, ezért közel áll hozzá a természet, a környezetvédelem a fenntarthatóság ügye, így amikor tovább gondolta az ötletét, arra jutott, hogy olyan alapanyaggal érdemes dolgoznia, amelynek a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, mégis tápanyagdús, energetizáló hatású. Ez lett a házi tücsök.tücsök 04

Péter Bence és Péter Dániel (b-j)

„Az Európai Unióban jelenleg négy rovarfajta engedélyezett emberi fogyasztásra, két féle lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök. Mi utóbbi mellett tettük le a voksunkat, mert egyrészt a rovarok közül ennek a legnagyobb az elfogadottsága Európa-szerte, másrészt a La Fontaine mesének köszönhetően Magyarországon is kedvező kép alakult ki a rovarról, a tücsök egy szerethető figura” – enged betekintést döntése hátterébe a vállalkozó. Aki pontosan tudja: nagyon sok egészségügyi edukációs munkára lesz még szükség, hogy a rovarfehérje elfogadottsága hazánkban akár a töredéke legyen a hagyományos állati fehérjéének.tücsök 02Pedig a rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára, de fogyasztásuk Európában és az Egyesült Államokban a mai napig tabu témának számít. Leginkább Délkelet-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerűek (Thaiföldön manufaktúrákban tenyésztik a házi tücsköt), a belőlük készült ételek közel 2 milliárd embert látnak el.

A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia régi keletűű szokás, egy francia recept már a 19. században leírja a cserebogárleves elkészítését; az első hallásra furcsa ételt Magyarországon is fogyasztották a 20. században, a háborút követő nélkülözés során. A húsevés az újkorig kimondottan luxusnak számított Európában és hazánkban is, ám az ipari forradalom nyomában, a nagyüzemi állattenyésztés elterjedésével a rovarfogyasztás teljesen eltűnt kontinensünkről.tücsök 01A tücsökfehérjében utazó élelmiszer előállítója Vietnámból importálja a tücsökfehérjét porított formában, és itthon bérgyártásban kezdték előállítani először a snackeket, később a különféle ízesítésű proteinszeleteket és a shake-et. Utóbbi termékek validálására a közelmúltban indítottak közösségi finanszírozási kampányt a Brancskozosseg.hu felületén, amire pár nap alatt összegyűlt a célösszeg közel harmada.

Péter Dániel időközben társakat is talált projektjéhez, unokatestvére, Péter Bence lett a vállalkozás társalapítója, és már táplálkozástudományi szakember is segíti a termékfejlesztést. „Kezdetben saját konyhánkban az általunk kitalált receptúra alapján kísérleteztünk a termékekkel, de mára egy élelmiszermérnök kolléga vette át ezt a feladatot2 – érzékelteti a fejlődést Péter Dániel, aki a Cricks-szel idén februárban az RTL Klub Cápák között című műsorába is bekerült.
Rámutatott: nagyon kíváncsiak voltak rá, hogy lesz-e a tücskös superfoodokra valódi kereslet, de úgy tűnik, igen, már több ezer eladott szeletnél tartanak. Az RTL Klub műsora után Balogh Petya angyalbefektető is megkereste a vállalkozást és végül 5 százalékos tulajdonrésszel beszállt a Cricksbe.tücsök 05Péter Dánielék célja az úgynevezett funkcionális élelmiszerek fejlesztése, amelyek hozzájárulnak a fizikai és mentális egészséghez, valamint a teljesítőképesség fokozásához. S hogy mitől lesz funkcionális egy élelmiszer? Leginkább attól, hogy az alaptápértékén túl valamilyen magasabb hozzáadott értékkel rendelkezik, például mentálisan koncentráltabbak, fizikálisan pedig energikusabbak, terhelhetőbbek, frissebbek leszünk tőle.

A tücsökfehérje könnyű emészthetősége és magas biológiai értéke miatt gyorsabban és hatékonyabban segít az izomépítésben, mint más fehérjeforrások. A tücskös funkcionális élelmiszerek vásárlói elsősorban az egészségtudatos, aktív életmódot folytató fiatalok és fiatal felnőttek.tücsök 07„A legfontosabb visszajelzés tőlük, hogy egyáltalán nem éreznek tücsökízt a termékekben (már ha ez a fogalom egyáltalán értelmezhető abban az esetben, ha valaki korábban még nem kóstolt tücsköt – a szerk.). A célunk eredetileg is az volt, hogy finom legyen a snack, a shake és a fehérjeszelet is, ezzel párhuzamosan a tápérték növelésében még maradt potenciál” – informál a tulajdonos.

Cricks tulajdonosai nem akarnak minden magyart leszoktatni a gulyásleves-palacsinta vonalról, megelégednek azzal, ha az egészségtudatos, aktív életmódot folytató fiatalabb generáció megkedveli termékeiket. Az orvostanhallgató szerint ugyanakkor fontos lenne, ha odafigyelnénk, mit és milyen mértékben viszünk be a szervezetünkbe, hiszen a hazai halálozások ötöde összefüggésben áll a helytelen étkezéssel.tücsök 06És itt ér össze Péter Dániel vállalkozó kedve választott hivatásával. „Orvosként leginkább a már kialakult betegségek kezelésében tudunk segíteni, pedig a legjobb az lenne, ha el sem jutnánk addig, hogy megbetegedjünk. Az étrendünknek hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében, ha odafigyelünk erre, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket” – figyelmeztet Péter Dániel.