Skip to main content

Hogyan válasszunk vízszűrő kancsót?

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A kánikulában és a nyári hónapokban egyaránt javasolt kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő folyadékpótlásra. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint erre az egyik legjobb megoldás a tiszta víz fogyasztása lehet. Egy vízszűrő kancsóval otthon is mindig biztosíthatjuk a családnak az egészséges és ízletes csapvizet.

 

A víz rendkívül fontos szerepet játszik testünk működésében. Különböző mennyiségben ugyan, de szinte minden létfontosságú szervünk vizet tartalmaz. Agyunk 75 százaléka, illetve szívünk 79 százaléka vízből áll. „Amellett, hogy a víz szervezetünk építőköve, hozzájárul a testhőmérséklet-szabályozás, továbbá a normál fizikai és szellemi működés fenntartásához. Viszont a kedvező hatások eléréséhez naponta minimum legalább két liter vizet kell meginni, rekkenő hőségben pedig még ennél is többet” – hangsúlyozta Mátyás Zoltán, a LAICA vízszűrő kancsókat forgalmazó Silko Five Kft. ügyvezető igazgatója.

Napjainkban a csapvíz számít az egyik legellenőrzöttebb élelmiszernek, ezért biztonsággal fogyasztható. A vízminőség terén ugyanakkor lehetnek eltérések az ország különböző részein. A vízközműhálózat korából fakadóan fennállhat a szennyezettség kockázata. „Nemcsak a közműhálózat lehet rizikófaktor. Általánosságban véve ugyanis a csapvíznél a szolgáltatók csak a vízóráig tudják garantálni a minőséget, mivel az épületen belül található vezetékek állapotára, vagy a vízkezelésre nincs ráhatásuk” – hívta fel a figyelmet egy másik anomáliára Mátyás Zoltán.laica 02Ha valaki szeretne biztosra menni, célszerű vízszűrő kancsót beszereznie, amivel alaposan megtisztítható a csapból kifolyó ivóvíz. Mivel Magyarországon a csapvíz magas ásványi tartalommal rendelkezik, ezért a vízszűrő kancsókkal jóval lágyabb, ízletesebb víz állítható elő, amit talán még azok is szívesebben fogyasztanak, akik nincsenek hozzászokva a csapvízhez.

De mi alapján válasszunk vízszűrő kancsót? Amennyiben valaki egyéni felhasználásra szeretne szűrőkancsót vásárolni, számára már egy 2,25 literes változat is elegendő lehet, amely 1,25 liternyi szűrt víz előállítására alkalmas. Családi felhasználás esetén viszont érdemes legalább 3 literes változatot választani, amellyel kétliternyi szűrt víz állítható elő.

Ha valaki aktív, mozgásban gazdag életet él, vagy adott esetben nehéz fizikai munkát végez, célszerű olyan vízszűrő kancsót választania, amelynél a szűrőbetét magnéziumot tartalmaz. Ez egyfelől kis mértékben növeli a magnézium koncentrációját a szűrt vízben, másészt jelentős mértékben csökkenti a csapvízben azokat az összetevőket, amelyek a víz forralásával sem feltétlenül tűnnének el.laica 03Egyre több kutatás világít rá arra, hogy a mikroműanyagok (5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabok) már szinte mindenhol jelen vannak. Szűrésükre már kifejlesztettek olyan szűrőkancsót, amely kettős moduláris szűrőrendszert alkalmaz, így képes eltávolítani a vízből az olyan szuszpendált részecskéket, mint a mikroműanyagok. Egy másik szisztéma, a Bi-flux szűrőpatron pedig megőrzi a test számára a nélkülözhetetlen ásványi sókat, mindemellett csökkenti a víz keménységét.

A szűrő cseréjének idejét jelző indikátor egyes változatoknál mechanikus, de léteznek elemmel működő változatok is. Utóbbiaknál értelemszerűen arra kell figyelni, hogy időben cseréljük az elemet. Erre körülbelül kétévente van szükség.laica 01Bármelyik LAICA vízszűrő kancsóra is essen a választás, biztosra vehető, hogy a szűrőbetéttel előírt csereperiódusa mellett is jóval olcsóbb megoldást kínál, mint a beépíthető vízszűrő rendszerek. A cég termékeiben megbízhatunk, 50 éve gyártják és fejlesztik azokat Olaszországban. A Moretto család irányította vállalat 1992 óta kínálja termékeit a nemzetközi piacon is. Ma a cég öt földrészen ismert, leginkább az egyszerű, biztonságos és technológiailag fejlett szűrőrendszereiknek köszönhetően.