Skip to main content

Rozmaring, tea, uborka: mind macaronba való

| Gourmet Riporter | Kávéház

Egy kis mandulaliszt, cukor, tojás, meg egy kis rozé. Hogy mit keres a bor az édességben? Megtudhatták mindazok, akik ellátogattak az ismét megrendezett Macaron Napra. Bár a hétköznap rendezett különleges eseményen szellősen voltak a látogatók, az estig tartó macaron dzsemborin nem maradtak kielégítetlenül az édesszájúak, akik egészen különleges kreációkat kóstolhattak.

 

A Macaron Napot (Jour du Macaron, Macaron Day), Párizsban és New Yorkban több mint tíz éve rendezik meg, 2012-ben pedig Magyarország is csatlakozott a kivételes, színes, francia édesség ünnepéhez. A belvárosi Tesla Budapestben gyűltek össze az ország legnevesebb, legmagasabb színvonalú cukrászdái, hogy elhozzák legújabb kreációikat, bemutassák specialitásaikat.

macaron day 10

A macaront kedvelő közönség számos cukrásszal találkozhatott, cserélhetett eszmét, kérdezhetett vagy éppen tudhatott meg fortélyokat. Mások mellett eljött az eseményre a győri El Patio Cukrászda, a, Farkas Vilmos sütödéje és a pannonhalmi Pausa Apátsági Kávéház. Olyan finomságok vártak a látogatókra, mint a vattacukros, a kávés-narancsvirágos vagy a sajttortás macaron.

Az eseményen megrendezték az immár hagyományosnak számító macaron versenyt is. A szakmai zsűri idén is kiválasztotta az év macaronját, méghozzá két kategóriában is. Idén az egyik kategória egy szabadon választott íz volt, amely mindig az adott cukrászda által legjobbnak tartott macaront jelentette. A másik kategóriába nevezett édességekben pedig egy karakteres fűszerízt keresett a zsűri, ami lehetett rozmaring, levendula, fahéj, kardamom, tonkabab, lényegében bármi.

macaron day 02

Jeremy Cayron, a Grand Café Budapest executive séfje úgy vélte, hogy két macaron nagyon kiemelkedett a mezőnyből, és örömmel tapasztalata, hogy akadtak extrém ízű édességek, néha egészen meglepők is. Harmath Csaba, gasztronómiai szakértő is úgy vélte: általában véve pozitív irányba tolódott el a minőség, de egyesek még nem tudják garantálni a textúrát. Hozzátette azt is: személy szerint nem szereti, ha 2-3 ízt is felfedez egy macaronban.

Korponai Péter, az A table! boulangerie – patisserie cukrásza szerint a szabadon választott kategóriába nevezett macaronok jobbak voltak a főszereseknél, utóbbiak közül egyik, másik csöppet sem volt fűszeres vagy olyan ízű. Emellett néha hiányolta a harmóniát is, ő viszont a textúrával általában elégedett volt. – Legyetek bátrabbak, ízesítsetek még merészebben – javasolta az indulóknak Horváth Susa séf, gasztroblogger, a Susa's in the kitchen tulajdonosa, ami számunkra meglepő kijelentés volt, hiszen a teremben egészen különleges töltelékekkel találkoztunk.

macaron day 05

A fűszeres versenyt a Bolka Bonbon nyerte rozé macaronjával. Második a Hisztéria lett, a tápiószecsői cukrászda bazsalikomos citrommal nevezett. Harmadik helyen a Sugar! végzett chai tea ízesítésű finomságával. A szabadon választott kategóriát a szombathelyi Mészáros cukrászda nyerte, amely bodzás gesztenyével indult a versenyben. Második a Bolka lett uborkás limonádéval, míg a harmadik itt is a Sugar! lett a balatoni habos mogyoróval, amelynek eredeti verziójáról ITT ÍRTUNK bővebben.

A szabadon választott verseny győztese tehát a szombathelyi Mészáros cukrászda lett, amely 1926 óta működik. Sőt, már e dátumot megelőzően is mézeskalácsot készítettek Keszthely környékén a mai tulajdonos, Mészáros Gábor dédszülei. A cukrászda a macaron napra 24 féle édességgel érkezett, de boltjaikban negyven különböző macaron közül választhatnak a vásárlók.

macaron day 04

Nem meglepő, hogy a több hasonló színárnyalatú édességet már egyéb módon is meg kell különböztetniük, így néha különböző szórásokkal, például mákkal teszik a macaronokat egyedivé. Varga Ádám cukrászmester a fűszeres versenyen egyébként rozmaringos málnával indult, de esélyes volt a zsályás vermut is. Utóbbit kóstoltuk, akár nevezhettek volna azzal is. A cukrászda olyan különlegességet is készít, mint a tárkonyos feketeszeder, a kardamomos fahéj, de gyakran betéteket is helyeznek a macaronba, például gesztenyét. Utóbbival nyertek is.

Más érdekességet is elárult a vállalkozás tulajdonosa, a határ másik oldalán, Graz belvárosában ugyanis szintén működtetnek egy cukrászdát, amelyet igen kedvelnek a sógorok. – Az osztrák cukrászdák többsége átállt a kényelmi termékek alkalmazására, ezért hiányoznak a palettájukról a macaronok vagy a monodesszertek, így igen nagy szeretettel fogadtak bennünket – mondta lapunknak Mészáros Gábor. 

macaron day 06Hozzátette: Ausztriában könnyebb volt boltot nyitniuk, mint idehaza, hiszen a bérleti díj ugyanakkora, mint Szombathelyen, a vállalkozói engedély egy A 4-es nyomtatványra elfért, a különböző hatóságok képviselőivel pedig kis túlzással még nem is találkozott. Egyedül az ottani NAV képviselője adta át neki a névjegykártyáját azzal, hogy keresse bátran, ha bármiben segítségére lehet…

Bizonyára akadnak, akik ennyi érdekesség után el is készítenél otthon a finomságok, lássuk hát a macaron receptjét! A fűszeres verseny ezüstérmese, Ipacs Balázs elmondta: a desszert két komponensből áll. Az egyikhez ők 216 dekagramm (dkg) cukrot 54 dkg vízzel felhevítenek 118 Celsius fokra. Amikor a víz nagyjából forráspontra melegszik, hozzáadnak 64 dkg felvert tojásfehérjét. A szirupot addig keverjük, míg kemény hab állagú nem lesz. 

macaron day 08

A másik komponenshez 216 dkg mandulalisztet 144 dkg porcukorral kell elkeverünk, majd hozzáadunk 72 dk tojásfehérjét, illetve tetszés szerint ételszínezéket. Attól függően, hogy mennyire élénk színt szeretnénk kapni, 1-3 grammot. Az alkotóelemeket szárazon elkeverjük, míg egynemű lesz a keverék. Pihentessük legalább félórát, ha nem tesszük, nem lesz „talpa” a macaronnak.

macaron day 07

Összekeverjük a két komponenst, kinyomjuk szilikonlapra, majd 150 Celsius fokra felmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. Amikor elkészült az édesség, nyissuk ki a sütő ajtaját és így hagyjuk kihűlni a macaronokat addig, amíg úgy 80 Celsius fokra visszahűl a sütő (ez körülbelül 10 perc).

Miután kihűltek a sütik, töltsük meg tetszés szerint. Arra figyeljünk, hogy túl édes krémet ne töltsünk a macaronba, mert a tésztája is nagyon édes. Ezért ajánlott savanykás gyümölcsök, mint a citrusok, a málna, az áfonya vagy étcsokoládé alkalmazása. Aki nagyobb gyakorlattal rendelkezik, esetleg a fentebb említett különleges ízpárokkal is kísérletezhet.

 

Címkefelhő