Skip to main content

Mókusmogyoró minden mennyiségben

| Gourmet Riporter | Kávéház

Majdnem féléven keresztül kísérletezett megszállottan az alapanyagokkal az idei Magyarország Tortája verseny győztese. Vaslóczki Orsolya Balatoni Habos Mogyoró tortájában minden az ízes mag körül forog: a mogyorós tésztára roppanós mogyorós réteg, majd karamellás, tejcsokoládés, mogyorós hab, mogyoróolajos tejcsokoládémáz és egy leheletnyi fekete ribiszke került. A Pöttyös Pannira keresztelt finomság lett Magyarország Cukormentes Tortája, amelynek mandulalisztből és mákból készült tészta az alapja, rajta szilvadarabokkal és málnahabbal.

 

A győztes torta, a Balatoni Habos Mogyoró készítője Vaslóczki Orsolya, aki az újpesti Horváth Cukrászda hatodik kerületi egységében, a Sugar Designban dolgozik. A kecskeméti születésű cukrász harmadszor indult el a versenyen, korábban az év Cukormentes Tortája kategóriában már szerzett első helyet. Idén az volt minden vágya, hogy az első tízbe bekerüljön. – Álmomban sem mertem volna gondolni, hogy nyerhetek – fogalmazott lapunk kérdésére.

S hogy miként születik az Ország tortája? Nos, Orsolya már tavaly nyáron elkezdett gondolkodni, jegyzetelni, milyen alapanyagokkal szeretne dolgozni, melyek alkalmazását vetné el. Öt hónapon át folyamatosan kísérletezett munka után, gyakran szabad hétvégéjén is, szerencsére párja tolerálja megszállottságát, mert tudja, Orsolya rendkívül szereti a munkáját, az élteti.

AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT KÉPRIPORTUNKAT ERRE A LINKRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG

Mandulát és diót nem akart használni, így esett a választása a mogyoróra, amit sokan csak „mókusmogyiként” ismernek. Ha viszont mogyoró, gondolta Orsolya, akkor az egész torta szóljon a zárvatermő növény magjáról, és a cukrász hölgy igyekezett minden további alapanyagot úgy megválasztani, hogy a mogyoró alá „dolgozzon”. Orsolya elárulta, hogy egy tortába 410 gramm mogyorót tesz.

A 2017-es Magyarország Tortája alapja mogyorós habtészta, amelyre egy ropogós mogyorós réteg, arra tejcsokoládés karamellcsík kerül. Egy dél-balatoni termelőtől kiváló minőségű mogyoróolajat tudott beszerezni, amely a torta tetején jelenik meg, tejcsokoládéval kombinálva. Az olaj különleges aromát kölcsönöz az édességnek. A gyümölcsöket is alaposan átrostálta, így esett a választása a fekete ribiszkére, amely ízletes díszítőelem.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőségi tagja az eseményen ismertette: idén már tizenegyedszer hirdették meg a versenyt, amely évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. A zsűri új, kreatív ötleteket várt a cukrászoktól, olyanokat, amelyekben dominánsak a magyar alapanyagok és ízek. A nyertes torta pontos receptje év végétől lesz nyilvános, addig az ipartestület tagjainak cukrászdáiban lehet megkóstolni.

ország tortája 04

A versenyben a második helyen Erdélyi Balázs, a budapesti Frer Cukrászda cukrásza végzett, aki Fertődi fekete névre keresztelt tortát készített. A sütemény alapja egy rizslisztes céklás-diós felvert, amelyre fekete ribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, fekete ribizli krém került, végül a torta tetejét fekete tükörzselével vonták be.

A harmadik helyen Ipacs Balázs, a tápiószecsői Hisztéria cukrásza végzett. Balázs Vaslóczki Orsolyához hasonlóan harmadik alkalommal indult a versenyen. Tavaly december eleje óta gondolkozott a recepten, szeretett volna egy szezontól független, könnyű édességet készíteni. Így született meg a Szent Erzsébet torta. Balázs kizárólag a Gourmet Riporternek árulta el, hogyan készült tortája.

Olajos maggal szeretett volna dolgozni, ezért választotta tortájához a diót. A magvat megdarálta, összekeverte liszttel, vajjal és barna cukorral, amelyet a sütőben lényegében csak kiszárított, így keletkezett egy finom morzsalék. Erre tojásfehérjéből, porcukorból, keményítőből és dióból úgynevezett dacquoise-t készített. E ropogós textúrákra mindenképpen sajtot szeretett volna helyezni, mert úgy gondolkodott, hogy a borkóstolók két elengedhetetlen kísérője a dió és a sajt. Ezért mascarponéból készített egy mousse-t, amely lágy, nem domináns. Erre a rétegre került egy áfonyából és fekete ribizliből készült zselé, majd diós ropogós, végül áfonyás tejcsoki mousse.

Az év Cukormentes Tortáját, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg, idén az óbudai Zazzi Cukrászda készítette. A Pöttyös Pannira keresztelt finomság Varga Margit kreációja. A verseny kapcsán Bechmann György cukrászmester kifejtette: az Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan futó megmérettetésre 23-an neveztek, közülük választotta ki a zsűri a tíz legjobbat.

ország tortája 03

E torták alkotói dietetikus segítséget is kapták, hogy tortájukat továbbfejleszthessék. A zsűri döntésében fontos szerepet játszott, hogy mely tortában található a legkevesebb szénhidrát és kalória. Ezzel a „versenyzők” egy igen szűkített nyersanyagkörhöz nyúlhattak, ugyanakkor törekedniük kellett arra, hogy a fogyasztó semmilyen különbséget ne fedezhessen fel, ha a süteményüket megkóstolják. E feltételeknek a Pöttyös Panni felelt meg a zsűri szerint leginkább, amelynek alapja mandulalisztből és mákból készült tészta, amelyen málnából készült mousse ölel körbe egy szilvaréteget.

A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, könnyű finomság, amelyet nyugodtan fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta mindössze 6 gramm szénhidrátot és 167 kalóriát tartalmaz. A legkreatívabb tortáért járó díjat Erdélyi Balázs kapta a Málnás passióért, míg az Egy Csepp Figyelem különdíját Vaslóczki Orsolya Homok aranya tortája nyerte. 

 

Címkefelhő