Dobos C. Józsefről nevezték el desszertjüket a Magyarország Tortája verseny győztesei
Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek nyerték a Magyarország Tortája versenyt a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű alkotásukkal. Az idei versenyen a versenyzők Dobos C. József előtt tisztelegtek: a legendás cukrász ugyanis 140 éve mutatta be először a dobostortát. A győztes torta meglepő elnevezése is a cukrász monogramjának felhasználásával született. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd váci cukrász nyerte Álmodozóra keresztelt kreációjával.
A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és a különbségekre is. A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládés vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál – mutatta be a győztes páros, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda, Gyula) tortáját.
Hozzátették: a vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt nyújt. A meggy mély íze, a kellemes savak a csokoládé lágyságával, valamint a karamell karakterével keveredve, különleges gasztronómiai gyönyörűséget eredményeznek. A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandulanugát és mandulagrillázs keveréke került, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.
A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandulapraliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé-glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. „A DCJ Stílusgyakorlat a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, a csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt” – jellemezték tortájukat a győztesek.
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Vadszüreti csábítás lett. Harmadik helyen a Fürtös menyecske alkotói, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) végeztek.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány versenyét, ami a Magyarország Cukormentes Tortája címért zajlik, minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes az Álmodozó, alkotója Kovács Alfréd a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el. Az Álmodozó békebeli hangulatot áraszt, klasszikus desszertek ízvilágát idézi fel, például a lúdlábét vagy a rigójancsiét.
A győztes édesség fő karakterét a csokoládé és a meggy párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között csokoládés, ropogós elem rejtőzik, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret. Egy szelet torta energiatartalma csupán 231 kcal, szénhidrátértéke 13,7 g.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, ami az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István napja alkalmából hivatott méltó módon bemutatni a magyar cukrászat hagyományait, értékeit és kreatív alkotóerejét.
A versenybe minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az ipartestület, amelyek „szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges” alapanyagokat tartalmaznak.
A szakmai szervezet ebben az évben a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg a versenyt, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított ikonikus remekműve, valamint a világhírű mester munkássága előtt tisztelegve. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal éppen 140 évvel ezelőtt, a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.
A versenyzőknek a benevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagokat kellett felhasználniuk, szabadon választott mennyiségben és rétegrendben. Ezek a következők: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon-vaníliás cukor és/vagy vaníliarúd. Emellett az alábbi alapanyagkosarakból, legalább két csoportból ugyancsak fel kellett használniuk egy-egy alapanyagot:• a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (például kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
• hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (például barack-, szilva-, alma-, meggypálinka, vagy kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
• őshonos magyar gyümölcsök (például berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)
Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40 százalékban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket, lehetőleg minimum három rétegben annak érdekében, hogy a torták dominánsabban képviseljék a magyar cukrászat tradícióit.
A győztest minden évben háromkörös zsűrizési folyamat után hirdetnek. Az első körben 34 tortát értékelt a zsűri, amelyek közül hat versenymunkát juttatott tovább. A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát felhasználták a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt.
A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, a legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. A borok közül a kadarka volt a legnépszerűbb és természetesen a gyümölcspálinkák is szép számmal kerültek a receptekbe.
Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolták a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozta, majd az elkészült tortákat újraértékelte.
A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, valamint országszerte számos cukrászdában. Az árusító cukrászdák listája augusztus 18-tól érhető el a www.cukraszat.net oldalon.