Skip to main content

Indiáner, Eszterházy, Rigó Jancsi díszdobozban

| Gourmet Riporter | Kávéház

Különleges süteménykollekcióval eleveníti fel az Osztrák-Magyar Monarchia cukrász hagyományait a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a kiegyezés 150 éves évfordulóján. Az 1867-es eseményhez kapcsolódva az Anna-szeletet, az Esterházy-szeletet, a Rigó Jancsit, a Blaha Lujza-szeletet, az arisztokrata kuglófot és az Indiánert vásárolhatjuk meg díszdobozban.

 

A jelenkor legkiválóbb cukrászai a Belle Époque, vagyis a boldog békeidők ízeit, zamatát zárták egy dobozba, összegyűjtve a századforduló cukrászati remekeit. – Nekünk, cukrászoknak valóban ez az időszak hozta el a fejlődést. Európa kapui megnyíltak és számos céhlegény indult felfedező körútra. A vándorlás azonban kétirányú volt, elég, ha a leghíresebb cukrászdánkra, a Gerbeaud-ra utalunk. Ízek, receptek vándoroltak a birodalom határain innen és túl – áll a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének a kezdeményezés kapcsán kiadott közleményében.

kiegyezés 04

Az Édes Kiegyezés kollekció hat desszertből áll, három magyar és három osztrák sütemény korabeli receptjeit aktualizálja. A dobozba egy-egy Anna-szelet, Esterházy-szelet, Rigó Jancsi, Blaha Lujza-szelet, arisztokrata kuglóf és Indiáner vásárolhatjuk meg díszdobozban. Az Édes Kiegyezés kollekciót november 8-tól lehet megvásárolni az ország mintegy húsz cukrászdájában. A kollekciót értékesítő cukrászdákban egységes plakát és szóróanyag hirdeti a boldog békeidők kínálatát.

kiegyezés 05

A receptek szabványosítottak, így a cukrászdák kötelesek a leírásokhoz, valamint az előírt méretekhez alkalmazkodni. A sütemények receptúráját, elkészítésének szakmai felügyeletét az Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete vállalta, ezzel is biztosítva, hogy a kezdeményezésben résztvevő cukrászdákban ugyanaz a minőség kerüljön a vendég asztalára. A résztvevő cukrászdák listáját az Ipartestület honlapján lehet majd megtekinteni, amely a testület reményei szerint folyamatosan bővülni fog. Az Édes Kiegyezés süteményeit árusító cukrászdákban a kiegyezés koráról szóló előadásokat is tartanak majd fiataloknak és kisiskolásoknak, így ismertetve meg őket a boldog békeidők korszakával.

Fotó: MTI

 

Címkefelhő