Skip to main content

Nem biztos, hogy a vegán az egészségesebb

| Gourmet Riporter | Reflektor

Ha valami bio vagy öko, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb is a többi élelmiszernél – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Azt sem árt észben tartani, hogy az újdonságnak ára van: sokszor azért drágábbak az új termékek, mert az előállításukhoz szükséges új technológia még nem tökéletes, ami újabb beruházást kíván.

 

Számos élelmiszerinnovációt vezetnek a piacra manapság, amelyeket fenntarthatósági, etikai vagy egészségügyi megfontolások miatt hoztak létre, az üzleti szempontok mellett, persze. Elsősorban tejtermék- és húshelyettesítő készítményekről van szó, ugyanakkor nagy divatja van a vegán és vegetáriánus étrendeknek is. Vajon pusztán az, hogy egy élelmiszer növényi alapanyagokból áll, garanciát jelent arra is, hogy egészségesebb? – tette fel a kérdést a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A szervezet tanácsa szerint érdemes alaposan átnézni, miből készülnek ezek az élelmiszerek és hogyan érik el a hagyományoshoz hasonló állagot, látványt, ízt.

bio oko 02

Mindenképpen olvassuk el figyelmesen az élelmiszercímkéket és hasonlítsuk össze a korábban megszokott árucikkel, így eldönthetjük, melyik változat az előnyösebb számunkra. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) javaslata szerint érdemes az alábbi a szempontokat mérlegelni, amennyiben tudatosan szeretnénk választani. 

bio oko 05

Rámutatnak például: zömmel a növényi alapú, helyettesítő élelmiszerek is feldolgozott termékek, ezért feltétlenül nézzük meg az élelmiszercímkén, mivel érik el a hagyományoshoz hasonló állagot, látványt és ízt. Emellett figyeljünk oda a só- és zsírtartalmukra!

bio oko 07

A közelmúlt nagy slágere a vegán burger vagy beyond meat volt. Nem kérdés, hogy fenntarthatóbb az előállítása, mint a húspogácsának, táplálkozás-élettani hatását tekintve pedig jelentős a fehérje-, rost- és vastartalma. Ugyanakkor ez is egy feldolgozott élelmiszer, int az MDOSZ, akárcsak a hagyományos hamburger. Magas a só- és zsírtartalma, azon belül a telített zsír, függetlenül attól, hogy nincs benne koleszterin. A vegán hamburgerről tehát elmondható, hogy nem csak látványban és ízben, de összetételében is sokban hasonlít a hagyományos gyorséttermi változathoz.

bio oko 03

Egy másik szempont, ami alapján manapság sokan választanak az üzletekben, hogy az adott élelmiszer öko vagy bio legyen. Az MDOSZ szerint azonban önmagában az öko vagy bio minősítés nem csodaszer. Egy példa erre: még az ökológiai gazdaságokban is használnak növényvédőszereket, illetve önmagában attól, hogy valami bio vagy cukormentes, még lehet erősen feldolgozott és túl sós vagy zsíros. Ennek fordítottja is igaz, egy „hagyományos” termék is ugyanúgy biztonságos.

bio oko 41

Legyünk körültekintők az újdonságokkal, ha ételallergiánk, intoleranciánk van! Új típusú allergének jelenhetnek meg a növényi alapú élelemiszerekben, amelyek a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak hüvelyeseket, például borsófehérjét, ami ritkán ugyan, de például a szójaallergiásoknál felerősítheti vagy kiválthatja a panaszokat.

bio oko 08

További problémát jelent, hogy a növényi alapú helyettesítőkből hiányozhatnak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, amelyek az állati eredetű alapanyagokban megvannak, így ezeket pótolni kell. Válasszunk dúsított termékeket, vagy állítsuk össze úgy az étrendünket, hogy más táplálékkal bevigyük ezeket is – tanácsolja az MDOSZ. Különösen a vas, a kalcium, a cink, a B12- és a D-vitamin mennyiségére figyeljünk oda, mert ezek hiányozhatnak a húshelyettesítőkből.

bio oko 06

Kell a változatosság, előnyös, ha törekszünk a több friss alapanyagból, minél kevesebb sóval, cukorral, zsírral készült ételek fogyasztására – véli a szervezet. Nyugodtan beiktathatunk heti egy húsmentes napot, ugyanakkor a túl merev étrend, ami akár teljes élelmiszercsoportok fogyasztását is tiltja, korlátozott ételválasztáshoz, tápanyaghiányhoz, bizonyos esetekben akár étkezési zavarokhoz is vezethet. Végül ne feledjük, hogy az újdonságnak mindig ára van. Sokszor azért drágábbak az új termékek, mert az előállításukhoz szükséges új technológia vagy annak tökéletesítése még beruházást kíván – figyelmeztetnek a dietetikusok.

 

Fotó: Pixabay, Pixnio, Pxhere, Gourmet Riporter

Címkefelhő