Zöld dióval készül az Angyali bejgli

Pisztáciát, tökmagot, kávét, de még vörösbort is felhasználtak a cukrászok süteményeik elkészítéséhez az első alkalommal kiírt Év Bejglije versenyen. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg a versengést, amelyen három kategóriában mérhették össze tudásukat a cukrászok.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületnek népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája – mellett az idén először kiírt megmérettetéssel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, valamint népszerűsítse a kézműves bejglit.

év bejglije 2020 05

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli „védett” termék. A cukrászok hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában nevezhettek a versenyre (a versenykiírásról bővebben ITT OLVASHAT). A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri.

év bejglije 2020 03

Hagyományos diós kategória helyezettjei:

1. Karl ZsoltKarl Cukrászda, Dunaharaszti

2. Szurgent PéterSzurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

3. Nagy LászlóMarcipán Cukrászda, Dunaföldvár

év bejglije 2020 04

Hagyományos mákos kategória helyezettjei:

1. Pass SzilviaAranyalma Cukrászda, Székesfehérvár

2. Szurgent PéterSzurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

3. Berecz AttilaMáksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

év bejglije 2020 02

Ínyenc kategória helyezettjei:

1. Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas

2. Megosztva a Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti, valamint

a Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár FerencTemesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána

3. Csemege mákos-meggyes - Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

év bejglije 2020 06

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek, kedvelt volt a kávé, a tökmag, a pisztácia, ahogy előfordult a sütőtök, a gyömbér és még a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit hátérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz.

A zöld dióra, mint különlegességre az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a szakma, pedig évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. A zöld diónak figyelemreméltó a C-vitamin- és vastartalma, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

év bejglije 2020 01

A zsűriben olyan neves egyéniségek kaptak helyet, mint Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, egyben a zsűri elnöke; Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi cukrászséfje; Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából; Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje; Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és egyben cukrász.

Fotó: Ildikó Cukrászda, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017