Skip to main content

A robotok már az üzletekben vannak!

| Velkei Tamás | Reflektor

Bolyongott más hosszú percekig termékeket keresve egy üzletben? Állt már sokáig sorban a csemegepultnál? Előfordult, hogy hiába keresett eladót, aki segítségére lehetett volna? Ennek vége, legalábbis a közeli jövőben. Infopultok, okos mérlegek, 3D reklámok és robotok segíthetnek majd önnek a bevásárlásban. A Sirha kiállításon elugrottunk a jövőbe.

 

A napokban megrendezett Sirha expón egy érdekes hely is várta a vásárlókat, a Future Store, vagyis a jövő áruháza. Bár az elnevezés kissé nagyzolónak tűnhet, az „üzletben” valóban találkoztunk érdekes fejlesztésekkel. A jövő áruházában Petrás Krisztina, a Trade magazin munkatársa kalauzolta az érdeklődőket, 650 négyzetméteren, ahol 25 cég rukkolt elő fejlesztéseivel. A nettó reklámoktól megkímélnénk önöket, igyekszünk a valóban arra érdemes, előremutató fejlesztéseket, érdekességeket bemutatni.future store 01

Az egyiket egyébként még az „áruházon” kívül, jobban mondva annak falán tekinthettük meg: az AVadvice ötvözete a kirakatot a LED-fallal, egyedi és valóban jópofa. A digitális kirakat ugyanis nyolcvan százalékban átlátszó, amelyre az áruházak 3D hatású effekteket is kivetíthetnek, miközben látjuk, mi történik azüzletben. Az egésznek olyan a hatása, mint a Vissza a jövőbe! című film 2. részében látható Cápa horror reklámjának.

future store 03

Belépéskor egy olyan kapun át lehet az üzletbe jutni, amelyet egy QR-kód leolvasóval láttak el. S hogy miért jó a Galaxy-Gate terméke? Nos, az átlagvásárlónak, aki csak nézelődik, ez nem egy nagy hír, sőt, de annak, aki kevés alkalmazottat vagy egyet sem tud foglalkoztatni, annak igen. A kód segítségével ugyanis szűrhető a vendégkör, azaz csak az léphet be a boltba, aki előtte regisztrál. Nem kell biztonsági őrt sem alkalmazni – irány az eladó nélküli vásárlás! Egyébként, mint megtudtuk, Németországban már találhatók hasonló szisztémával működő áruházak.

Az üzletekben ezután nem kell bóklásznunk tétován, elég lesz csak odalépni a Pricer táblájához, amely egy infra adóvevő segítségével megmutatja, hol található a termék a boltban, és még az optimális utat is kijelzi, hogyan érhetjük el. Ehhez a fejlesztéshez egyébként applikáció is készül majd, így a térkép ott lesz a telefonunkon, ha eltévednénk, nem kell visszasétálni az oszlophoz.

future store 05

Egy másik termék ismét csak a boltosok kiadásait minimalizálja, ugyanis kifejlesztettek egy olyan mérleget, amelybe kamerát építettek, ami képet készít a mérlegelésről. Ha esetleg a vásárló fejében megfordulna, hogy a mérlegelés után mondjuk még vagy három burgonyát pluszban a zacskóba helyez, ezt a pénztáros le tudja ellenőrizni, a képet ugyanis a szerkezet továbbítja a kasszához.

future store 02

Jópofa az Artmatch árutartója, amelyet egy mozdulattal – nem ámítás, kipróbáltuk! – lehet felállítani a kívánt termékek elhelyezésére – bár ez inkább az árufeltöltők életét könnyíti meg, nem a vásárlókét. A Szintézis Informatikai Zrt. kifejlesztette az előrerendelés lehetőségét, amelynek segítségével a vevő telefonon keresztül leadhatja rendelését a csemegepultnak, majd mire odaér, a kapott sorszám alapján egyszerűen csak leemeli a pultról rendelését, sorban állás nélkül.

future store 07

És ha még mindig árvának, elesettnek éreznénk magunkat az üzletben, jön Pepper és segít. A humanoidról EBBEN A CIKKBEN már írtunk, de ez a Pepper már egy továbbfejlesztett változat, és kedves női hangon szólítja meg a vásárálót. Kérdezhetünk a robottól, ami nemcsak válaszol, de segít is a bevásárlásban, hasán található kijelzőjén pedig mindenféle információkkal szolgál. A túrán elhangzott: még ebben a hónapban feltűnnek a Sparban, a BestByte-ban és Régióban. A robot a Supershoppal kapcsolatos akciókat, információkat is közöl majd a vásárlókkal.

future store 04

És végül egy igazán kiváló hír a környezetért, a Földért aggódóknak. Az Organicpack Star olyan biológiailag lebomló poharakat, tálcákat készít, amelyek nem tartalmaznak semmiféle kemikáliát vagy fémet. Felületét kukoricakeményítővel vonták be, ezáltal vízálló, s mindössze 30-40 grammot nyom. A húsipar, a közértek csemegeosztálya számára remek találmány, biztos jól ki tudják majd használni, ha megszületik erre az elhatározás.

 

Címkefelhő