Skip to main content

Újra a Costes az év étterme

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Kiosztotta a Dining Guide portál a maga alapította gasztronómiai díjakat, a legfontosabb elismerést, az év étterme díjat a Costes kapta. A Michelin-csillagos vendéglátóhely a lehetséges százból kilencvenhárom pontot kapott. Érdekesség, hogy az étterem tavaly is az első helyen végzett a gasztroportál szavazásán. Az év szakácsa Barna Ádám lett a St. Andrea Borbárból, míg a legjobb vidéki étteremnek az encsi Anyukám mondtát találták.

 

A legjobbnak tartott húsz étterem ételeit egy független zsűri kóstolta, hogy minél objektívebb eredmény születhessen. A csoportot a három Michelin-csillagos Da Vittorio étterem séfje, Enrico Cerea vezette, munkáját a két Michelin-csillagos La Peca konyhafőnöke, Nicola Portinar, valamint a Dining Guide tanácsadója, Fausto Arrighi segítette. 

A díjátadó est során számos kategóriában hirdettek győztest. A Volkswagen Év Étterme díj a Costesé lett. A Palágyi Eszter séf vezette Michelin-csillagos hely a lehetséges százból 93 pontot kapott. Az év legígéretesebb konyhája díj a Fámának és Huszár Krisztián séfnek jutott, az év séfje Barna Ádám, a St. Andrea Borbár szakácsa lett. Az év ifjú séftehetsége elismeréssel Kovács Pétert, a Tama szakácsát díjazták, míg Dining Guide szerint a leginnovatívabb konyhát az Innio, és a Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros vitte tavaly.

babel2

Az év street food helye a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke, az év legjobb borlapja a Borkonyháé. Az év cukrászdája a váci Mihályi Patisserie, amelyről korábban ITT ÍRTUNK. Életmű díjat – a Friedrich Wilhelm Raiffeisen támogatásával – Rosenstein Tibor kapott.

És akkor nézzük a Top 10 +2 étterem lajstromát (plusz két hely – Olimpia, Stand 25 – azért került a listára, mert ugyan nem számítanak klasszikus értelemben vett csúcsétteremnek, de a portál szerint mindenképpen érdemesek arra, hogy a legjobbak között említsék őket):

1. Costes
2. Borkonyha
3. Onyx
4. Babel
5. Costes Downtown
6. Stand 25
7. Fáma
8. MÁK Bistro
9. St. Andrea Borbár
10. Anyukám Mondta
11. Olimpia
12. Arany Kaviár

A Dining Guide külön listát állított fel a legjobb vidéki éttermeknek, amelyek a következők: 

1. Anyukám mondta (Encs)
2Kistücsök (Balatonszemes)
3. Platán (Tata)
4Sauska 48 (Villány)
5. Sparhelt (Balatonfüred)
6. Tiszavirág (Szeged)
7. Villa Medici Mild (Veszprém)
8. Macok (Eger)
9. Pajta (Őriszentpéter)
10. Viator (Pannonhalma)

tiszavirág 03

 

Top 10 cukrászda (a győztest kivéve abc-sorrendben):

Mihályi (Vác)

Auguszt (Budapest, Fény utca)

Bergmann (Balatonfüred)

Desszert.Neked (Budapest)

Desszertem (Miskolc)

Dolcissima (Budapest)

Gerbeaud (Budapest)

Harrer (Sopron)

Solier (Gödöllő)

Százéves (Gyula)

gerbeaud 01

Fotó: Dining Guide, 24.hu, Gourmet Riporter

 

 

Címkefelhő