Skip to main content

Válasszon műanyagmentes csomagolást!

| Gourmet Riporter | Reflektor

Bemutatták Amszterdamban a világ első műanyagmentes szupermarketi folyosóját. Az Ekoplaza nevű holland szupermarketlánc egyik üzletében a vásárlók mostantól 700 műanyagmentes áruból válogatnak, amelyek csomagolását komposztálható bio és hagyományos anyagok, így üveg, fém és karton adja.

 

plastic free 01A folyosó a jövő élelmiszer-kereskedelmének a szimbóluma, remélem, hogy ébresztőt fúj a többi vállalat számára is – mondta Sian Sutherland, a Plastic Planet környezetvédelmi csoport társalapítója Mint fogalmazott, elismeri, hogy a műanyagból más anyagokra való áttéréshez monumentális szemléletváltozásra van szükség a nagykereskedők hozzáállásában, ugyanakkor elfogadhatatlan, ha a változás szükségességét ignorálják.

Megértjük, hogy amit kérünk, az nagyon kényelmetlen és nehéz. Mindazonáltal tarthatatlan, hogy a romlandó ételeinket és italainkat továbbra is elpusztíthatatlan műanyagba csomagoljuk. Mindenki érzi, hogy fejlődnünk kell – közölte a Sokszínű Vidék a CNN-re hivatkozva. Az Ekoplaza szupermarketláncnak országszerte 74 üzlete van, és ígéretük szerint év végéig mindegyikben kialakítanak egy műanyagmentes folyosót. 

plastic free 02A műanyag jelenléte állandó az életünkben, ám a bolygó nagy árat fizet érte. A vizes palackoktól az eldobható kávécsészékig rengeteg olyan terméket vásárolunk, amit csak néhány percig használunk, de lebomlásuk akár évszázadokig is eltarthat.
Egy a Science Advances című tudományos lapban közölt tanulmány szerint 2015-ben 8.3 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, ebből 6.3 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezett. A szemét mindössze 9 százalékát hasznosították újra, a 79 százaléka pedig a természetben landolt.

Világszerte egyre nagyobb a nyomás a műanyaghulladék visszaszorítására. Tavaly augusztusban Kenya rendkívül szigorú törvényt hozott, miszerint bárki, aki műanyagot állít elő, ad el vagy akár műanyagszatyrot használ, négy év börtönbüntetést és 40 ezer dolláros pénzbírságot kaphat. A közép-amerikai Costa Rica pedig a Föld első műanyagmentes országa lehet.

Fotó: Ekoplaza

Címkefelhő