Skip to main content

Málna, méz, füstfelhő

| Gourmet Riporter | Kávéház

Utolsó napjához érkezett a Wolrd of Coffee kiállítás, amely egyben több barista szakág világversenyének színhelye is. Az esemény harmadik napján a döntőket rendezték meg, s fantasztikus dolgokat láthatott, aki ellátogatott a kőbányai vásárvárosba. Elképesztően felkészült baristák magyarázták fellépéseik során, milyen kávéval és miért dolgoznak, mi fog történni az őrleménnyel, milyen illatok és ízek várhatók. Mi meg csak ámultunk.

A barisák számos szakágban mérhetik össze erejüket, ezek közül Budapesten ötöt rendeztek meg egy időben. Bár a szabályok nem bonyolultak, kis segítséget kérünk Szongoth Jánostól, a szakma nagy öregjétől, aki gyakorlott zsűri, civilben pedig a Semiramis kávépörkölő cégvezetője. A cup tasters versenyben a versenyzőknek nyolcszor három csésze kávét kell megízlelni, szagolni. Ebből kettő egyforma, egy kakukktojás, értelemszerűen ez utóbbit kell felismerni. Amelyről úgy vélik, hogy eltér a másik kettőtől, azt egy vonalon kívülre kell tolniuk. Ha a barista nem tolja ki a házból a csészét, az nem számít találatnak, ha viszont egyszer már a vonalon kívülre helyezte, nem vonhatja vissza döntését. 

A feladatra nyolc perc áll rendelkezésre. Azonos találatok esetén van szerepe az időnek, ugyanis az végez előkelőbb helyen, aki gyorsabban oldja meg a feladatot. A három kávé színe, hőmérséklete egyforma, ezt a bírók a verseny előtt ellenőrzik. A háromból kettő csészét kötelező meg is kóstolni. Ezt a szabályt nem régen vezették be, mert a jó szaglású versenyzők nem is ízlelték meg a kávékat. Talán ez az egyetlen objektív versenyszám az összes közül. Hallatlan izgalmas a dintő is. Hat csészéig nem hibáztak a vernyezők (a csésza alján a "yes" felirat jelzi, ha felismerte a versenyző a kakukktojást), de előbb a brit, majd a tajvani hölgy is kiszáll az elsőségért zajló küzdelemből. Végül az élen ketten végeznek, mindketten maximális találattal, közöttük az idő dönt Lok Chan javára, általa Hong Kong is bezsebel egy elsőséget.  

1 

A latte art versengés során háromszor két italt kell a versenyzőnek elkészítenie. Kettőt macchiatós, kettőt cappuccinós, kettőt szabadon választott csészében. Az első kettőt kötelező önteni, a szabadon választott feladatnál akár rajzolhat is a barista, mondjuk ecsettel, gyakran használnak az ábrák megjelenítéséhez ételfestéket. Fontos, hogy a mintákról előzetesen fényképet kell készíteni, a zsűri ezekkel hasonlítja össze az előttük kiöntött ábrákat. A kávé ebben a számban mindenki számára egyforma az egyenlő feltételek biztosítása végett.

cikk 06

Bár nem életszerű, de e kategóriában a bírók nem kóstolják meg az elkészült italokat (gondoljunk bele, a kávézóban sem csak az ábra nézegetéséért rendelünk a forró italból). A túl könnyen kiönthető formákat ma már tiltják, s van egy minimum nehézségi szint. A versenyzők közötti sorrend az öntött minták alakja, nehézségi kategóriája, a kontraszt minősége, illetve az elhelyezkedés pontossága alapján alakul ki.

A brewers cup kategóriában nagy kávéismerettel rendelkező baristák csapnak össze. A versenyzőnek be kell mutatni kávéját, el kell tudnia mondani, mit, miért tesz, milyen technikát alkalmaz, és milyen eredményt vár el attól. Rá van bízva, hogyan készíti, hány grammból és mennyi víz felhasználásával a filteres kávét, csupán annyi a megkötés, hogy legalább 150 milliliter vizet fel kell használnia. Háromszor kell ugyanazt az italt elkészíteni, amelyet a három zsűritag külön kóstol és pontoz. A zsűri elnöke a végén mind a három kávét megkóstolja, hogy össze tudja vetni a különböző vélemények helyességét. Vagyis ha nagyon eltérő lenne a zsűritagok véleménye, azt az elnök ellenőrizheti. 

cikk 03

A good spirit verseny során alkoholos kávékat készítenek az indulók. Először két ír kávét kell felszolgálni, standard pohárban. Kötelező ír whiskeyt alkalmazni, valamint tejszínt, amely az ital tetejére kerül. Előírás, hogy mennyire kell feltölteni a versenyzőnek a poharat, amelyben a tejszínnek élesen el kell különülnie az alkoholos kávétól. Az alkohol nem dominálhat, a kávénak hangsúlyosnak kell válnia az italban. A második feladat során szabad kezet kapnak a baristák, bármilyen alkoholt, kávét vagy kiegészítőt használhatnak. Ez a verseny látványosabbik része, hiszen itt aztán szárnyalhat a fantázia. A zsűri vizsgálja a kreativitást és szinergiát, ezek alapján dönt a versenyzők között.

A cezve vagy ibrik versenyben lényegében hagyományos török kávét kell készíteni, tradicionális ibrikben. Az első körben két szimpla kávét szolgálnak fel külön ibrikben. Az indulónak mindent el kell mondania a kávéról, hol termett, hogyan dolgozták fel, hogyan és miért úgy készíti, ahogy, s milyen élmény várható. Az elkészült ital tetején krémnek kell lenni. Ezt követően két saját kompozíciót (signature drink) is készít a barista, amelyhez már bármit hozzáadhat, akár alkoholt is (legalábbis azokban az országokban, ahol ezt a vallás nem tiltja). A kreativitás mellett az is lényeges, hogy olyan recepttel rukkoljon elő a barista, amelyet bárki reprodukálhat otthon is, mindenki számára elérhetők legyenek a hozzávalók.

cikk 04

 

Ez utóbbiban nincs is hiba, az ukrán barista mézet, az Egyesült Arab Emirátusból érkező versenyző málnát, más epret, alkoholt vagy herbáriákat ad az italhoz. Hihetetlen illat lengi folyamatosan körbe a színpad előtt nézőteret. Eközben folyamatosan és hosszasan magyarázzák, a zsűri tagjai milyen illatra és ízre számíthatnak. Az említett ukrán hölgy még arra is kitér, mi vár a zsűrire egy perc, majd további két perc elteltével.Az említett arab versenyző mindezt tromfolja azzal, hogy nitrogénnel hűti az italt, így az üvegkancsók valóságos „füstfelhőben” úsznak. Néhány óra elteltével az is kiderül: a látványos produkció győzelmet ért.  

cikk 01

Mindezt nyájasan teszik az indulók, de nem csak e versenyszámban. A good spirit verseny egyik baristája, a military öltözékben feszítő szlovák Martin Hudákot mindenki a szívébe zárta. Amikor a konferanszi arról kérdezi, a korábbi két második hely után csalódott lesz-e, ha most sem nyer, azt mondja: hatalmas megtiszteltetés és öröm számára, hogy a döntőben versenyezhet, nem foglalkozik a helyezéssel. Ráadásul pár órával később kiderül, búslakodni sincs oka, hiszen negyedik nekifutásra végre ő vehette át a győztesnek járó kupát. A brewers cup döntőben szereplő tajvani Chad Wang is oly nyájas, hogy az ember azt gondolná: életében nem érte még semmi bosszúság vagy tragédia. Talán ez is közrejátszott abban, hogy végül ő nyeri a versenyszámot.

Ez a hozzáállás, hangulat fog stábunknak hiányozni leginkább. Arra jutottunk, talán érdemes volna kezdeményezni, hogy a kézilabda final four mintájára legalább egy szakág, de akár az egész kiállítás is minden évben Budapesten legyen. Nem csak a kávés szakma profitálhatna belőle sokat.

Brewers Cup Világbajnokság:

1 - Chad Wang -Tajvan

2 - Sam Corra - Ausztrália

3 - Stathis Koremtas - Görögország

4 - Michael Manhart - Ausztria

5 - Constantin Hoppenz - Németország

6 - Petra Strelecka - Csehország

... 30. Lonkai Márton

 

Cezve/Ibrik Világbajnokság:

1 - Karthikeyan Rajendram - Egyesült Arab Emirátusok

2 - Dionsis Moustis - Görögország

3 - Marina Khyuppenen - Oroszország

4 - Simone Cattani - Olaszország

5 - Anna Podoliak - Ukrajna

6 - Sara al-Ali - Szaúd-Arábia

... 8. Dobra Réka 

 

Cup Tasters Világbajnokság:

1 - Lok Chan - Hong Kong

2 - Amano Satsuki - Japán

3 - Freda Yuan - Nagy-Britannnia

4 - Hsuan Chuang - Tajvan

5 - Jaey Yeon Son - Dél-Korea

6 - Yama Kim - Ausztrália

... 36. Balogh Csaba

 

Coffee in Good Spirits Világbajnokság:

1 - Martin Hudak - Szlovákia

2 - Manos Mamakis - Görögország

3 - Mateusz Szuchnik - Lengyelország

4 - Natasha Shariff - Szingapúr

5 - Natalija Obruch - Oroszország

6 - Yukari Suzuki - Japán

... 20. Béndek Tamás

 

Latte Art Világbajnokság:

1 - Arnon Thitiprasert - Thaiföld

2 - Michalis Karagiannis - Görögország

3 - Agnieszka Rojewska - Lengyelország

4 - Jervis Tan - Szingapúr

5 - Tse Kwun Kit - Hong Kong

6 - Matteo Beluffi - Olaszország 

... 28. Tokaji Krisztina

 

További cikkeink:

 

Hogyan lesz a kávéból paradicsomlé?

Budapest, kávéváros állomás

World of Coffee kiállítás képekben

World of Coffee 2. nap képekben

Cezve/Ibrik bajnokság képekben

World of Coffee 1. nap képekben

 

Címkefelhő